I vrana vrani nekad oči vadi

U takvom vremenu živimo da se i stvari svima jasne i očite moraju objašnjavati i imenovati. Čovjek se osjeća glupo kad krene tumačiti da se ono što nam danju s neba svijetli zove sunce i da kada sunce zađe, nastaje mrak. Ali, upravo zato da bi se sačuvala ona preostala zerica smisla i zdravog razuma potrebno je tako govoriti i pisati zbog onih što se prave da ama baš ništa više ne pamte i da više ne vrijede načela svakom zdravom umu prirođene najopćenitije logike.

To strašno izobličenje u našem društvu u posljednje vrijeme na vlastitoj koži osjeća Ivo Sanader kada ga se njegovi dojučerašnji najbliži prijatelji i suradnici odriču, blate ga, ocrnjuju i bacaju u ralje uskoka i poskoka glumeći pravednike koji s njim nikada nisu imali ama baš ništa zajedničko.

U pravu je zato Ivo Sanader kada vodstvo HDZ-a javno pita zašto su ga, kada je on takav zlikovac kakvim ga sada prikazuju, godinama vjerno slijedili i zašto su mu na odlasku s vlasti pjevali hvalospjeve i dodjeljivali mu sve moguće stranačke počasti.

Ali, u pravu je i Vladimir Šeks kada tvrdi da je Ivo Sanader na vlast došao spletkama i potom ga ne samo kao političara nego i kao ljudsko biće diskvalificira na način na koji to nikada nisu činili ni najžešći Sanaderovi oponenti. I u jednom i drugom slučaju nije riječ o naknadnoj pameti, nego o naknadnom poštenju i moralnosti. I Sanadera i Šeksa, a svakako i Sanaderovu vlastoručno odabranu nasljednicu Jadranku Kosor i čitav HDZ, dovoljno je podsjetiti na stvari koje svi mi dobro pamtimo, a oni bi ih najradije zaboravili. Kada smo im i jednima i drugima upućivali prava pitanja kada je to trebalo, svojom su šutnjom od nas radili budale. Pa to čine i danas.

Na žalost, prenoseći njihove međusobne optužbe bez pravih i logičnih potpitanja, javnost im to omogućava zdušno sudjelujući u dokidanju zdravog razuma i logike. A taj razum i logika jasno nam kažu da se Sanader ne može oprati od HDZ-a, kao što ni oni ne mogu sve svoje kosture utrpati u njegove ormare. Oni više nisu isto jato, ali su još uvijek iste vrane koje jedna drugoj bespoštedno vade oči i crijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:54