Važnost kreativnog razmišljanja

'INOVATORI POKREĆU CIJELO GOSPODARSTVO, HRVATSKA MORA ZAUZETI SVOJE MJESTO' Evo koje hrvatske škole najviše potiču kreativno razmišljanje

Omogućava Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Učenici osnovne škole na nastavi
 Neja Markičević / Hanza Media

Neki od najvećih hrvatskih inovatora današnjice sa svojim kreativnom radom počeli su upravo od malih nogu. Primjerice, Mate Rimac, čije automobilsko carstvo danas vrijedi više od 4,3 milijarde kuna, svoj je prvi izum napravio tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Rimčev maturalni rad, iGlove koji je svojevrsna zamjena za tipkovnicu i miš, osvojio je nagradu Zlatno Teslino jaje.


Jedan od najmlađih inovatora u Hrvatskoj koji je dosegnuo svjetsku slavu je Albert Gajšak čija je igraća konzola MAKERbuino prodana u više od 10.000 primjeraka, a sa svojih 20 godina već ima troje zaposlenih i šest vanjskih suradnika. Hrvatska je, dakle, zemlja s velikim potencijalom u kojoj mladi mogu pronaći mjesto za razvoj svojih ideja. Kvalitetu svojih učenika i studenata prepoznale su i brojne škole i fakulteti, koji su pokrenuli vlastite inkubatore i smjerove gdje njihovi polaznici mogu, uz vodstvo stručnih mentora, razvijati kreativne ideje i izume.

Girl checking circuit board with multimeter on the wooden table at home and building a robot as a school science project
iStock

- Inovatori su pokretač svih grana gospodarstva kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Što se više ulaže u inovatore i kreativno stvaralaštvo, to je veći spektar mogućnosti za razvoj gospodarstva jedne zemlje. To su prepoznale svjetske velesile poput Kine i Japana otkud dolaze brojni svjetski poznati izumi. Inovatorstvo je univerzalni princip rada i smatram da bi Hrvatska trebala zauzeti svoje mjesto u svijetu inovacija - komentirao je Neven Marković, tajnik Hrvatskog saveza inovatora, značaj inovatorstva u gospodarstvu.

U Hrvatskoj su brojne škole prepoznale važnost inovativnog razmišljanja te su u svoj redovni nastavni plan i program uvele predmete koje potiču stvaralaštvo.

- Hrvatski savez inovatora surađuje s brojnim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj iz kojih su izašli brojni talenti. Primjerice, osnovne škole Brestje i Mate Lovraka ili, pak, 1. tehnička škola Tesla u Zagrebu te Elektroindustrijska i obrtnička škola u Rijeci samo su neke od brojnih škola koje su uvele predmet INOVA na kojem nastoje poticati mlade na inovativno razmišljanje i kreativno stvaralaštvo - opisao je Neven suradnju Saveza s hrvatskim školama.

Zagreb, 060616.
Prirodoslovna skola Vladimira Preloga, Vukovarska.
Danas je zapocela provedba ispita drzavne mature, maturanti su se okupili pred skolom uoci prvog ispita.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / Hanza Media

Svake godine organizira se INOVA, velika izložba radova mladih hrvatskih inovatora, na kojoj se mogu pogledati najbolji projekti i primjeri hrvatskog kreativnog stvaralaštva.

- Nakon što je, nažalost, ukinut obavezni drugi sat tehničke kulture u školama, nastojali smo omogućiti mladima prostor za djelovanje gdje će moći razvijati svoju kreativnost i pokazati široj javnosti svoje proizvode. Osmislili smo izložbu INOVA koja svake godine okuplja velik broj mladih inovatora. Izložba je sama po sebi prostor gdje mladi mogu uvidjeti mogućnosti kreativnog stvaralaštva u Hrvatskoj, naučiti nešto od svojih kolega i stvoriti kontakte koji će im vrijediti za budući poslovni razvoj - rekao nam je Marković kako je nastala ideja za izložbu INOVA te o njezinoj vrijednosti za sve sudionike.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2024 17:31