RUPE BEZ DNA

KOMENTAR JUTARNJEG LISTA Slučaj županice Merzel dovodi nas do pitanja: Zašto uopće imamo županije?

 CROPIX

Slučaj rastrošne Marine Lovrić Merzel, ponovno aktualiziran novim saznanjima o njenom navodnom izvlačenju novca, i u kojem ponovno slušamo SDP - HDZ prepucavanja o političkim igrama, dovodi nas do bitnijeg pitanja:

Zašto uopće imamo županije?

Građani su u ovih 20 godina naučili kako prekomjerni politički aparati uglavnom služe za gomilanje radnih mjesta koja se dijele prijateljima i rodbini, kupovanja službenih automobila i mobitela, isplatu velikih plaća, domjenke i druge nepotrebne troškove.

Nejasno je koja je njihova dnevna funkcija i zašto ih ne možemo zamijeniti s 6-7 regija, kao što i priliči državi ove veličine i ovom broju stanovnika.

Na zaposlene u županijama prošle godine smo potrošili 660 miijuna kuna. Bruto plaće župana kreću se i preko 35 tisuća kuna, a građanima nije jasno za što ih se točno plaća. Primjera radi, samo četiri dalmatinske županije godišnje nabiju više od milijardu kuna troškova.

Po ocjeni tima zagrebačkog Ekonomskog instituta, koji je pod vodstvom dr. Dubravke Jurline-Alibegović izradio studiju “Analitička podloga za učinkovitu decentralizacije”, županije bi trebalo – ukinuti, a umjesto njih ustrojiti 7 regija, dok bi broj općina i gradova trebalo prepoloviti jer samo 34 grada imaju dovoljno novca za sve svoje potrebe u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Prijedlozi:

- ukidanje županija

- uspotava 7 regija

- preploviti broj općina

- prepoloviti broj gradova na 34

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:44