PIŠE IVANKA TOMA

KOMENTAR Teško je odreći se prijateljstva sa Zdravkom Mamićem: dužnosnici izvršne i sudske vlasti morali bi se jasno odrediti prema njemu

 Damir Krajač/CROPIX

Dobro je prisjetiti se što je u prosincu 2011. godine, kao budući ministar prosvjete i sporta, govorio Željko Jovanović i kako je zbog tih riječi već četiri godine meta žestokih kritika i napada. A doslovno je rekao: “HNS je velika močvara neodgovornog ponašanja u kojoj, slikovito rečeno, ima mnoštvo komaraca koji lete, sišu krv i šire malariju. Problem malarije i sisanja krvi iz hrvatskog sporta ne može se riješiti tjeranjem jednog komarca. Treba isušiti cijelu močvaru!”

Nema tko se Jovanoviću nije napio krvi zbog te izjave. Proglašavalo ga se netaktičnim, bahatim, klevetnikom bez dokaza, neurotikom... Naravno, nije se zaboravilo ni prebrojiti mu krvna zrnca.

A gdje smo danas, četiri godine kasnije? Što se Jovanovića tiče, on odavno nije ministar, a neizvjesno je hoće li njegova politička partija uspjeti ponovno sastaviti Vladu ili će se preseliti u oporbu. A močvara, ako ćemo se poslužiti njegovim rječnikom, živi svoj život. USKOK je žestoko pritisnuo braću Mamić, bivšeg glavnog direktora Dinama, sada izvršnog predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića i dvojicu poduzetnika koji su, kako tvrde, pomogli da preko off-shore agencija iz Dinama izvuku deset milijuna eura. U fokusu tužitelja su nove istrage i novi sumnjivi transferi nogometaša. Navodno ih je najmanje šest. Spominju se fiktivni ugovori, usluge za posredovanje i novac koji je završavao na računima off-shore agencija diljem svijeta, od Latinske Amerike, Hong Konga i Malezije do Velike Britanije. Zvuči zastrašujuće! Ali je još gora činjenica da su Zdravko i Zoran Mamić, kao i Vrbanović, ljetos već bili u istražnom zatvoru zbog sumnje da su muljažama na transferima nogometaša Dinamo olakšali za više od 117 milijuna kuna, a državu za više od 12 milijuna. No, bez problema su skupili 12 milijuna kuna za jamčevinu i izašli van. Kao da se ništa nije dogodilo, nastavili su se baviti svojim poslom i uživati u povlaštenom društvenom statusu.

Zdravko Mamić i dalje je bio rado viđen gost na donatorskim večerama HDZ-a, isticao se kao bučniji simpatizer te stranke dok je u izbornoj noći u njihovu stožeru klicao na objavu mandata osvojenih na izborima.

Zato predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bježi od pitanja što sada kaže o Mamiću kao donatoru. Novinarima je u srijedu rekao da nisu odabrali vrijeme ni mjesto (obljetnica pada Vukovara) za takvu temu. Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović nije niti riskirala situaciju da ju se, nakon novih istraga, nešto pita za Mamića. Ostaje što je rekla početkom godine kada je ustvrdila da Zdravko Mamić ima ista prava kao i drugi građani, pa tako i pravo dati donaciju. “Bez obzira na to što se događa, ne možete nikoga a priori osuđivati nizašto. Volim nogomet, pratim nogomet, odlazim na utakmice...”, rekla je predsjednica.

Da joj je Mamić i osobno drag, vidjelo se kada je bio gost na inauguraciji, na njenim prijemima, a osobito nakon što joj je Mamić u svojoj kući priredio rođendansku zabavu. Naravno da je nakon takvih odnosa teško išta reći, pa čak i kad je posrijedi istraga zbog sumnje da je iz Dinama pokrao deset milijuna eura. Nije ugodno niti vratiti donaciju za kampanju. Ni Karamarko nije u komotnijoj situaciji, kao ni direktorica HDZ-ove kampanje i kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Ona je također Mamićeva dobra prijateljica, a Mamić se iskazao kao osoba koja nije žalila dio novca usmjeriti u Knin.

Jasno je zašto predsjednica države i HDZ sad šute o Mamiću. A zašto se na isti način ponaša ustavna sutkinja Slavica Banić preko koje je Mamić, prema indicijama USKOK-a, namjeravao srušiti Zakon o sportu? Sutkinja Banić ne vidi problem u druženju s Mamićem, nego u medijima koji su otkrili da je bila pod mjerama tajnog nadzora, kao i da su te mjere kompromitirane. Ni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić ne krije prijateljstvo s Mamićem, a dobre odnose s barem jednim od slavne braće Mamić gaje i najutjecajniji suci toga suda, Ivica Veselić i Jasna Smiljanić.

Društvena elita koja je prigrlila Mamiće pravda se kako ih vežu neki raniji odnosi i da su oni površni. Činjenica je, međutim, da su protiv njih otvorene ozbiljne istrage zbog kojih bi se dužnosnici izvršne, ali i sudbene vlasti morali jasno odrediti prema Mamićima. Zbog funkcija koje obnašaju i opasnosti od sukoba interesa, javnosti su dužni objasniti u kakvim su odnosima s čelnim ljudima nogometa. Dok nismo načisto s tim, Jovanović i dalje ima povoda govoriti o močvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:55