WASHINGTON MAIL

Kontradikcije Trumpove vanjske politike zbog Putina

 Lucas Jackson / REUTERS

Dok se Amerika priprema za inauguraciju predsjednika Donalda Trumpa, pojavljuje se velik jaz ne samo između Trumpa i republikanaca koji kontroliraju Senat, nego i između članova Trumpova vanjskopolitičkog tima. Spor je oko američke politike prema Rusiji. Oluja je izbila nakon obavještajnog izvješća da je Kremlj utjecao na predsjedničke izbore.

Dok Trump nastoji umanjiti ulogu Moskve u kampanji u strahu da bi to moglo delegitimizirati njegovu pobjedu, demokrati i republikanci rusko hakiranje smatraju atakom na američku demokraciju. Republikanci su prihvatili Trumpove stavove o imigraciji, trgovini, Iranu pa čak i Kini, ali ne i Rusiji. Većina izabranih republikanaca ima tradicionalno tvrd stav prema Rusiji kao ekspanzionističkoj sili i prijetnji interesima SAD-a i saveznika. Nasuprot tome, Trump se stalno divio predsjedniku Vladimiru Putinu.

Utjecajni republikanski senator Lindsey Graham kaže da je Trump slijep na jedno oko kad je riječ o Moskvi, unatoč činjenici da Rusija podriva demokraciju na globalnom planu, napada susjede i hakira američki politički sustav. Trump je čak stao uz Juliana Assangea iz WikiLeaksa, osobu koju većina republikanaca smatra državnim neprijateljem. Assange je objavio elektronsku poštu Demokratske stranke nakon što ju je navodno dobio iz ruskih izvora bliskih Kremlju. Više je teorija o tome zašto se Trump priklanja Moskvi. Neki vjeruju da ruske agencije posjeduju kompromitirajući materijal o njemu sakupljan desetljećima. Ili Trump jednostavno ima duboke financijske veze s ruskim oligarsima za koje ne želi da se obznane ili prekinu. Konflikt oko Rusije utječe na Trumpove kadrove za nacionalnu sigurnost, od kojih se neki pripremaju za saslušanje pred Kongresom. Trumpove ljude za State Department, Pentagon, CIA-u i Ministarstvo domovinske sigurnosti mora potvrditi Senat, uz bojazan da bi mogli iznijeti stajališta drukčija od Trumpa. Senatori iz obiju stranaka, koji podržavaju oštriju politiku prema Rusiji predsjednika Baracka Obame, iskoristit će saslušanje kako bi naglasili konfuziju u Trumpovim stavovima prema Moskvi.

Naime, njegov se tim za nacionalnu sigurnost može podijeliti u dva tabora: realisti i ublažitelji. I nitko ne zna koji će prevladati u oblikovanju politike. Među realistima je kandidat za ministra obrane, general James Mattis koji je izjavio da bi Rusija mogla biti najopasniji rival Americi. Mattis je oštro kritizirao Putina, tvrdio da on želi “slomiti NATO” i pozivao je na agresivnije pozicioniranje u konfrontaciji s Moskvom. Republikanski kongresnik Mike Pompeo, nominiran za šefa CIA-e, izjavio je da je odgovor Washingtona na rusku invaziju Ukrajine 2014. bio “preblag”. Pompeo, koji je bio član Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma, zagovarao je sankcije Moskvi zbog invazije dok je Trump signalizirao moguće ukidanje sankcija. K.T. McFarland, koja je bila u Reaganovoj administraciji, a Trump ju je izabrao za zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost, također je realist. Ona je tvrdila da je SAD u kibernetičkom ratu s Moskvom koja je pokušala utjecati na američke izbore. General John Kelly, kandidat za ministra domovinske sigurnosti, koji će imati glavnu ulogu u suprotstavljanju kibernetičkim prijetnjama, rekao je Kongresu da je ruski prodor u Latinsku Ameriku opasniji nego kineski. On smatra da se Putin vratio taktikama iz hladnog rata te da koristi projekciju moći kako bi oslabio američko vodstvo i doveo u pitanje utjecaj Amerike čak i na zapadnoj hemisferi. Nasuprot njima, Trumpovi ublažitelji, kad je riječ o Rusiji, uključuju budućeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, generala Michaela Flynna koji je u prošlosti branio Moskvu i tražio bliskiju suradnju u borbi protiv međunarodnog terorizma. Flynn, koji ne treba potvrdu Senata, a oblikovao je mnoge Trumpove vanjskopolitičke stavove, bio je plaćeni konzultant Russia Today, propagandne mašinerije Kremlja.

Vjerojatno najeksplozivniji proces potvrde bit će za državnog tajnika. Kandidat je Rex Tillerson koji je kao čelnik energetskoga giganta Exxon Mobilea bio žestoki kritičar ekonomskih sankcija Rusiji. Za demokrate u Senatu Tillerson je glavna meta i njegovo saslušanje čekaju kao posredni napad na slične optužbe protiv Trumpa. Tillerson i ostali kandidati trebaju podršku 50 senatora, ali budući da republikanci imaju samo 52 zastupnika, dovoljno je tek nekoliko protivnika pa da se Tillersona diskvalificira. Neki Trumpovi savjetnici predviđaju da će se dolazeći predsjednik vjerojatno suočiti s realnošću kad mu postane jasno da će se Putin smiriti samo ako na to bude natjeran. Otvara se pitanje kako Trump pomiruje kontradiktorne stavove u provedbi učinkovite politike prema Rusiji koja promiče američke interese. Ako Trump stvarno želi ojačati američku sigurnost, kao što je obećavao tijekom izbora, tada ne može stvarati dojam slabosti ili predaje pred trajnim geopolitičkim rivalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:04