UBIJENA

Lavovi zaklali albino tigricu u češkom zoološkom vrtu

Lav i lavica, 14-godišnji Sultan i 11-godišnja Elsa, napali su i ubili su rijetku bijelu tigricu, najznamenitiju stanovnicu zoološkog vrta u češkom Liberecu.

Sedamnestogodišnja Isabella bila je i zaštitni znak lokalnog hokejaškog kluba 'Bijeli tigrovi'. Tigrica okoćena 1992. godine u Švedskoj sa svojim je ubojicama godinama dijelila dio zoološkog vrta u kojem su, na smjenu, posjetitelji mogli gledati lavove pa tigrove.

Kako je objasnio glasnogovornik vrta Ivan Langr, da bi došli do tigrice, Sultan i Elsa sami su otvorili ogradu koja ih je dijelila. Napad je bio brz i ubojit tako da čuvari nisu stigli reagirati.

- Lavovi su se zapravo samo htjeli vratiti u prostor u kojem su bili dan ranije - objasnio je Langr. Rotiranje životinja na istom prostoru, ali u različito vrijeme, praksa je koja se u tom zoološkom vrtu provodi od 1994. godine, no nakon ovog slučaja odlučili su je ukinuti. Riječ je o najstarijem češkom zoološkom vrtu otvorenom davne 1919. godine.

Abino tigrovi rijetki su u prirodi. Da bi uopće bili okoćeni oba roditelja moraju imati recesivni gen za bijelu boju dlake, a i kad dođu na svijet teško preživljavaju jer umjesto zaštitne boje koja im pomažu u skrivanju i lovu u džungli strše kao prase u Teheranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:40