Ministar opasan po zdravlje

Premda silno samouvjeren, ministar zdravstva Darko Milinović zreo je za ostavku. Njegovo tretiranje građana kao zamorčića, na kojima se bez skrupula i bilo kakvih obaveza može beskrajno eksperimentirati, postaje nepodnošljivo. Ministar se, valjda, ugledao u premijerku, koja također vrši pokuse s narodom, pa vatru recesije gasi benzinom povećavanja poreza i sličnim prorecesijskim mjerama.

Milinović je zreo za ostavku zbog svoga zakona o umjetnoj oplodnji, koji će omogućiti da se žene u Hrvatskoj koriste za eksperimentiranje. Premda liječnik, pače i ginekolog, ministar je inzistirao na krajnje zatucanom, rigidnom i nehumanom zakonu. Nakon silnih protesta, spreman ga je ipak u nekim aspektima malo ublažiti. Ali ne i u onom najspornijem: kruto ostaje kod zabrane zamrzavanja zametaka.

Premda europske smjernice preferiraju upravo tu metodu, jer je zamrzavanje jajnih stanica, što dopušta Milinović, još u eksperimentalnoj fazi i daje neusporedivo lošije rezultate. Strašna je sramota da su se s takvim zakonom, koji praktično dopušta pokuse nad ženama, na koncu složili i hrvatski liječnici, koji su donedavno bili protiv. Još je sramotnije da su stav promijenili nakon što im je ministar pred nosom zamahao milijunskim obećanjima, prakticirajući poznatu HDZ-ovu metodu da se problemi rješavaju korumpiranjem. Doktori su sami sebi i svome pozivu skočili u usta, pokazujući da im je politički diktat važniji od interesa pacijenata.

Milinovićeva izjava da je promjenu zakona predložio čim je saznao kako sudsko dokazivanje izvanbračne zajednice traje predugo, kojom je valjda htio naglasiti svoju humanost, zapravo potvrđuje da se ministar uči na ljudima. Hoće li se zakon dopisivati i ubuduće, svaki put kad njegovi autori uspiju saznati nešto što su morali znati prije predlaganja zakona? Što dalje, to Milinović nudi sve više argumenata da se antibaby zakon stvarao na krajnje neodgovoran način. Ili mu je možda cilj da potencijalne pacijente potjera preko granice? Postupak umjetne oplodnje, naime, dosta je skup i ministar će ušparati ako će Hrvati po bebe ići u Maribor ili na neku drugu prekograničnu adresu, gdje zahvat plaćaju vlastitim sredstvima.

Ministar Milinović morao bi dati neopozivu ostavku i zbog krajnje problematične nabave cjepiva protiv svinjske gripe, koja opet pokazuje njegovu sklonost neodgovornom eksperimentiranju sa zdravljem naroda. Mediji su otkrili da je naručio cjepivo koje je nedovoljno klinički provjereno i nije registrirano, a proizvođač se ugovorom ograđuje od njegove eventualne neefikasnosti i nuspojava.

U nabavi cjepiva otkrivene su i neke veze koje bazde na korupciju. Ministar je pred novinare poslao svoje ljude da sve demantiraju, ali nije uspjelo. Pokazalo se da ne raspolažu potrebnim informacijama. Na pitanje bi li sporno cjepivo dali svojoj djeci, Milinovićevi deputati nisu odgovorili, ali su zato zatražili da oni koji šire paniku zbog cjepiva moraju snositi odgovornost za eventualne komplikacije i smrti od svinjske gripe. Nije, dakle, problem u neprovjerenom cjepivu, nego u onima koji se bune zbog nepotrebnog i rizičnog eksperimentiranja s ljudima.

Ministar zdravlja postaje opasan po zdravlje. Premijerka bi naciju morala poštedjeti njegovih pokusa i neodgovorno sklepanih zakona. Bez obzira na to što su mu, otkako je postao potpredsjednik HDZ-a, silno narasla krila, njegovo je smjenjivanje medicinski opravdano i nužno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:37