'Mojim pršutima goste se i kraljevske obitelji'

SINJ - Ovim poslom počeo sam se baviti 1980. godine kad sam u svom rodnom selu Hrvace otvorio malu mesnicu. Pomogao mi je otac, povratnik iz Australije, imali smo malu seosku gostionicu i s kapitalom zarađenim od ugostiteljstva krenuli smo u posao.



Čitava moja obitelj cijeli se život bavi poduzetništvom i mislim da je u tome tajna uspjeha - priča Jakov Lovrić (47), nacionalni prvak u proizvodnji pršuta koji je dobio zlatnu medalju na 2. nacionalnom sajmu pršuta održanom u Sinju prošli vikend.



Lovrić je prije ulaska u pršutarski biznis završio školu učenika u privredi i stekao zvanje mesar-kobasičar. Nakon što je 15-ak godina radio u svojoj maloj mesnici 1997. pokrenuo je i proizvodnju mesnih prerađevina pršuta, salama i kobasica.



Zarađenim kapitalom te poduzetničkim županijskim kreditom ostvario je svoj san i danas ima veliki pogon u Hrvacama, 18 trgovina i mesnica od Sinja preko Splita, Knina, Vrlike, Zadra, Paga i drugih mjesta, te trenutačno zapošljava oko 80 ljudi.



- U ovaj posao uložio sam sve što imam, moja supruga Smilja i djeca Šime, Tina, Iris i Mia također će nastaviti obiteljsku tradiciju. Šime studira ekonomiju, a Tina Prehrambeno-tehnološki fakultet - pojašnjava Jakov.



U njegovim pogonima u Hrvacama rade tehnolozi koji prate najnovija dostignuća u proizvodnji mesa i Lovrić naglašava kako je vrlo važno kontrolirati procese proizvodnje jer tako možemo proizvoditi kvalitetne prehrambene proizvode i sutra konkurirati u EU.



Kad je riječ o osvojenoj prvoj nagradi, Lovrić je istaknuo kako je komisija od 11 članova procijenila da je njegov pršut zadovoljio sve osnovne kriterije, a to su boja mesa, izgled, okus i miris. Uz pršut, Lovrić proizvodi i alkarsku salamu po receptu starog sinjskog sudžuka, a u asortimanu ima 30 osnovnih proizvoda od pršuta do kobasice.



Inače, Lovrić svojim proizvodima opskrbljuje hotel Lav, te turističke brodove (cruisere). - Mojim su se proizvodima gostili i na jahti princa Izomana koji je prošle godine boravio u Dubrovniku - otkriva pobjednik Sajma pršuta na kojem je drugo mjesto osvojila mesna industrija Vajda iz Čakovca, a treće su podijelile mesnice Pivac i Mataš.


Vito Perić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 21:10