Moody's, prema najavi, snizio kreditni rejting Agrokoru

ZAGREB - Svjetska agencija za procjenu kreditnog rejtinga Moody's objavila je da je snizila kreditni rejting zagrebačkom Agrokoru, sa B1 na B2, objavljeno je na web portalu Bankamagazina.



Smanjenje je uslijedilo nakon što je to u listopadu prošle godine učinio Standard & Poor's, a čini se da je to učinjeno usprkos početku financijskog restrukturiranja koje je u studenom lani počeo Agrokor, napominje Bankamagazin.



Jedna od najvećih zamjerki Agrokoru koju su navele obje agencije bila je financijska nefleksibilnost zbog velike zaduženosti kroz obveznicu (230 milijuna eura) koja dospijeva na naplatu iduće godine.



Agrokor je u studenom prošle godine, nakon što mu je S&P već snizio rejting s B+ na B i nakon što je i Moody's najavio mogućnost sniženja rejtinga, potpisao s konzorcijem četiri banke (HVB Splitska, Bank Austria Creditanstalt, Privredna i Hypo Alpe-Adria) trogodišnji klupski kredit u iznosu od 75 milijuna eura, čime je označen početak financijskog restrukturiranja Agrokora.



Moody's je, osim nedostatne financijske fleksibilnosti uzrokovane postojećom obveznicom, snižavanje rejtinga obrazložio i slabljenjem kreditnih pokazatelja kompanije, što je rezultat strategije preuzimanja i pripajanja koju je provodio Agrokor proteklih nekoliko godina.



Izgledi za daljnju promjenu rejtinga Agrokora su stabilni, stoji u Moody'sovu priopćenju, zbog očekivanja da će se daljnji rast kompanije, posebice u maloprodaji, financirati iz internih izvora, što bi trebalo dovesti do znatno nižih ulaganja nego u proteklim godinama.  (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:44