NATO u Prnjavoru pretražio imovinu osumnjičenog za pomaganje Karadžiću

SARAJEVO - Pripadnici snaga NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini danas su obavili pretres tri objekta na području Prnjavora u sjeverozapadnom dijelu te zemlje tragajući za informacijama o mreži pomagača haaškog optuženika Radovana Karadžića.





Kako je priopćeno iz stožera NATO-a u Sarajevu, pretraženi su zgrada u kojoj živi Nemanja Vasić, nekadašnji visoki dužnosnik Srpske demokratske stranke (SDS), kao i dva poslovna objekta u njegovu vlasništvu.





"Vjerujemo kako su tvrtka 'Trivas', kafe bar '3' i Nemanja Vasić povezani s mrežom pomagača Radovana Karadžića. Pretraga je obavljena u sklopu napora da se prikupe dodatne informacije o Karadžićevoj mreži potpore kao i da se utvrdi mjesto na kojemu se on trenutačno nalazi", stoji u priopćenju.





Glasnogovornik NATO-a Derek Chappell izjavio je novinarima u Prnjavoru kako će Vasić biti ispitan no nije planirano njegovo privođenje.





Vasić je ranije bio zastupnik SDS-a u parlamentu Republike Srpske te ravnatelj entitetske Direkcije za puteve. S te je dužnosti smijenjen 2004. godine odlukom tadašnjeg Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna zbog sumnje da pomaže osobama za kojima traga Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).





Tijekom akcije pripadnika NATO-a i EUFOR-a u Prnjavoru nisu zabilježeni nikakvi izgredi, a potporu je pružala i lokalna policija. (H)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 03:49