Nikica Jelavić: U skoku sam nenadmašan

SPLIT - Nakon utakmice sa Sarajevom na kojoj je zabio senzacionalan gol glavom (za 3-2) i asistirao Ercegu za drugi gol, 20-godišnji Nikica Jelavić pobrao je najglasnije ovacije od malobrojnih gledatelja na Poljudu te natjerao izvjestitelje da njegovu spretnost u igri glavom krenu uspoređivati s majstorstvom čuvenog golgetera iz sedamdesetih, Slaviše Žungula.



- Lijepo je čuti pohvale. Nažalost, nikada nisam gledao Žungula, čak niti na snimkama, a poznajem ga samo po pričama. Bila je lijepa akcija, Đolonga je sjajno nabacio, pa nije bilo druge nego da se bacim za tom loptom. Izgledalo je atraktivno, iako mi je uvijek jedino važno da lopta završi u mreži. Drago mi je ako sam ljude podsjetio na jednog tako vrsnog napadača kao što je bio Žungul - kazao nam je jučer Jelavić, mladić nedvojbenog golgeterskog potencijala koji je prošao tešku kalvariju s ozljedama, što ga je spriječilo da već odavno ne utisne jači trag u Hajduku.

Ozljeda zakočila karijeru



Otkad je kao golobradi 17-godišnjak stigao na prve pripreme kod Zorana Vulića o Jelaviću se govori kao o čudesnom napadaču, što je on i pokazivao na treninzima i prijateljskim utakmicama. Nažalost, ozljeda koljena desne noge zakočila je njegov očekivani razvoj. Jelavić je prošao tešku muku, od operacije križnih ligamenata u klinici u Baselu prije dvije godine pa preko vađenja meniska prije šest mjeseci. Vraćao se nekoliko puta, a sad je, kaže, konačno zdrav i spreman igrati. 



- Ozljeda je stvar prošlosti. Nerado pričam o tome i želim se samo posvetiti budućnosti. Zdravlje mi je na prvom mjestu. Krvavo sam radio, a kad radiš onda će ti i Bog vratiti.



Igra glavom Jelavićev je forte.



- Često suigračima kažem u šali: kad ne znaš gdje ćeš s loptom samo u digni u zrak, a ostalo ću ja riješiti. To je nešto prirodno, urođeno, nešto što imam u sebi, u skoku me je teško nadmašiti.



Čeka vas oštra konkurencija za mjesto u sastavu? 



- Istina, sve su to jaki, iskusni napadači. Od Ercega i Cimirotiča mogu mnogo naučiti, a pravi je gušt igrati s takvim znalcima. Na meni je da se borim i nametnem, a na treneru je odluka. Vjerujem da će igrati najbolji i najspremniji.



Čini se da ste silno motivirani?



- Imam veliku želju dokazati se. Možda još više zbog svih tih problema. Mnogi mi govore: tko zna gdje bi bio da je sve išlo glatko. Ali ne opterećujem se time, ne kaže se uzalud da je trnovit put do uspjeha.

Danas protiv Zadrana

Jelavić ima ugovor s Hajdukom do 2009. godine i sigurno predstavlja perspektivu. U Poljud je stigao kao 15-godišnjak, podrijetlom je iz hercegovačkog mjesta Gabela otkud je krenula njegova karijera. Preko Neretve iz Metkovića stigao je u kadetsku momčad "bijelih" koju je tada vodio današnji Gudeljev asistent Mario Čutuk.



- Iako sam upisao nastupe, nisam zabio nijedan pogodak. Vjerujem da ću na proljeće dobiti šansu - optimističan je Jelavić.  



Hajduk danas gostuju kod Zadra. U srijedu će "bijeli" igrati protiv Marsonije u Poljudu, a onda slijedi "dubrovačka turneja", 3. i 4. veljače te Široki Brijeg na povratku, 5. veljače.

Blatnjak ozlijeđen

Dragan Blatnjak teže je ozlijeđen. Na utakmici sa Sarajevom zaradio je neugodan udarac, poslije se tužio na bolove, a rendgenska snimka je pokazala da su mu slomljena dva rebra. Blatnjaka čeka mjesec dana pauze, procjenjuje Hajdukov liječnik dr. Fabjan Čukelj, i neće biti spreman za derbi. Ozljeda Blatnjaka veliki je hendikep, posebice u situaciji kad se ozlijedio i Cimirotič (tetiva) koji će odmarati sljedećih nekoliko dana. Šutu muči upala grla, a Kralevski se potužio na lakše istegnuće mišića. Pletikosa je počeo vježbati, ali još uvijek nije sigurno da će biti spreman braniti protiv Širokog.

Hrgović napravio glupost  

Gudelj nije pokazao razumijevanje za Hrgovićevo isključenja zbog sukoba s Trifunovićem. Suparnički igrač opsovao je Hrgovića pa je ovaj krenuo silom izravnati račune, zbog čega ga je sudac Trivković opravdano poslao u svlačionicu. Inače, Hrgović je bio tragična figura jer je uz crveni karton promašio i penal.



- Ovakvo ponašanje obično se kažnjava. Zbog takvih gluposti najviše ispašta momčad, a Hajduk je prošle jeseni na četiri utakmice igrao s igračem manje, a sve zbog sličnih stvari - govori Gudelj.



Hrgović nije bio određen da izvede penal, nego je to trebao učiniti Cimirotič.



- Hrgović je bio najhrabriji i uzeo je loptu. Njegovu nervozu potencirao je promašeni penal - zaključuje Gudelj.



Alen Orlić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:24