VELIKA ŠKRTICA

NIŠTA VIŠE NIJE SVETO, PA NI KONCERTI Evo zašto će vam Eventim naplatiti 15 kn da si kod kuće sami isprintate ulaznicu

Iz Eventima kažu kako se na ove naknade ljudi često žale i šalju mailove, ali tvrde kako hrvatske dvorane nemaju opremu za očitavanje njihovih ulaznica pa oni sami na koncerte šalju svoj tim koji je zadužen za to da kupci neometano uđu u dvoranu
 CROPIX

Nisam baš tip od skupih, mondenih mjesta - i dalje više volim klupice u parku i nadrkane konobare iz Krivog puta - ali iz priča mnogih mojih poznanika ispada da za malo “bolji izlazak” čovjek sad već treba nenamjenski kredit.

Deci posve prosječnog vina tridesetak kuna, razvodnjena, mlaka Žuja i do dvadesetak, izlazak u kino priuštitiš si možda na kakve važne obljetnice...

Ništa više nije sveto, pa ni koncerti.

Zapravo, budimo iskreni - posebno koncerti.

Fascinantno je koliko ti para uzmu da bi te nabili u neku neklimatiziranu dvoranu, zalili toplim pivom, triput udarili laktom pa onda ostavili da 45 minuta čekaš u redu ispred ženskog WC-a u kojem je uvijek i bez iznimke poplava, nema sapuna, a kotlić datira iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ipak, to što se baš svaki put događa ispred ženskih WC-a koncertnih dvorana nije ni do koljena slomu živaca koji dobiješ tjednima prije koncerta, kad si se napokon odlučio razbiti kasicu i sakupljene “medeke” uložiti u nastup nekog precijenjenog zabavljača s druge strane svijeta.

Zaista, pa znam čak i neke urede državne uprave koji naplaćuju manje takse od prodavača karata.

Uzmimo za primjer najpoznatije među njima.

Eventim.

Treba priznati da je proces kupovine karata od vremena kad sam pohađala srednju školu sasvim fino evoluirao.

Platiš je online, a potom biraš kako ćeš je preuzeti.

Možeš to, recimo, napraviti čak i u nekim kvartovskim kioscima.

Preuzeti u dvorani pred sam početak koncerta.

Spremiti na mobitel.

I zatim moje omiljeno - sam si isprintati karte, i to iz kreveta, u toplini spavaće sobe.

Treba ti, dakle, računalo, printer, bijeli papir - i karta ti je v žepu.

Eh da, jesam li spomenula i 15 kuna?

E da, dragi moji.

Točno toliko će vas Eventim drapiti po džepu kako biste si na vlastitom printeru i na papiru koji ste sami pribavili - isprintali svoju ulaznicu za koncert.

I što se sad čudite?

Život je skup, a da bi došao do koncertne dvorane, svaki pošteni čovjek prvo treba namiriti cijeli red uhljebnika, ovog puta iz privatnog sektora.

Zovem stoga prokurista hrvatske podružnice Eventima, Damira Vranića, kako bi mi pojasnio što vam to točno Eventim naplaćuje kad vam uzima 15 kuna da biste si na vlastitim resursima nabavili ulaznice.

On mi u telefonskom razgovoru odmah otkriva kako je ova naknada često predmet upita brojnih Eventimovih korisnika.

Ukratko, Vranić tvrdi kako nije riječ o nekoj proizvoljnoj cijeni, već naknadi za konkretan trošak koji kompanija ima kako bi kupcima takvih karata uopće bio moguć ulazak u dvoranu.

“Naime, većina hrvatskih dvorana danas nažalost još nema opremu uz pomoć koje bi mogli očitavati takve karte isprintane kod kuće pa je Eventim dužan na ulazima osigurati vlastite ljude koji će očitati svaku takvu kartu i omogućiti kupcu da pristupi dvorani. Dakle, iako kupac koristi vlastite resurse kako bi isprintao ulaznice, Eventim ima trošak ljudstva i upravo to se financira iz ove naknade od 15 kuna”, pojašnjava Vranić za Jutarnji list.

Zanimljivo, slovenski Eventim također naplaćuje printanje karata kod kuće, ali u znatno bogatijem susjedstvu, u kojem prosječne plaće iznose 7650 kuna, naknada za ovu uslugu iznosi samo 90 centa - dakle 6,75 kuna, što znači da je ova hrvatska čak 120 posto skuplja.

“Ne znam zašto je u Sloveniji tako, moguće da je tamo nešto niža struktura troškova te da su im dvorane opremljenije”, odgovara prokurist hrvatskog Eventima.

Mene, pak, zanima je li najpoznatija hrvatska dvorana, Arena Zagreb, opremljena za očitavanje isprintanih ulaznica i hoće li Eventim u takvim slučajevima odbiti naplatiti naknadu za “printanje kod kuće”.

Vranić mi pojašnjava da jest, ali vidi vraga, ni u ovom slučaju nećete biti oslobođeni takse.

“Neovisno o opremi, mi smo i dalje u slučaju Arene Zagreb dužni osigurati svoje ljude na check-in pointovima za slučaj da bude nekih problema - poput, recimo, nemogućnosti očitanja karata jer su zgužvane i slično”, otkriva Vranić.

Nema tog skenera koji bi nadmudrio spretnog hrvatskog poduzetnika.

Imate prijedlog za škrticu? Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:55