VELEPOSLANIK NR KINE ZA JUTARNJI

Odnosi Hrvatske i Kine nalaze se na novoj početnoj točki

Moramo napraviti korak naprijed i popeti se na novu, višu razinu suradnje. Zato treba pojačati sinergiju strategija da jedna zemlja potiče razvoj druge

Ako ove godine navršavate 25 godina, dopustite mi da vam čestitam na najboljoj godini vašeg života. Proslavimo danas zajedno 25. rođendan odnosa Kine i Hrvatske. Prije 25 godina Kina i Hrvatska su formalno uspostavile diplomatske odnose, otvarajući novo doba prijateljske razmjene naroda naših dviju zemalja.

Posljednjih 25 godina Kina i Hrvatska zajednički su komponirale briljantno glazbeno djelo jednake vrijednosti, uzajamno korisne suradnje i prijateljske razmjene, što se pokazalo dobrim primjerom međunarodnih odnosa u novoj eri.

Od 1990-ih pojavljuju se dramatične promjene na međunarodnoj sceni, narodi naših dviju zemalja odabiru put razvoja svojstven vlastitoj situaciji. Kina čvrsto podržava Hrvatsku u njezinoj neovisnosti i ekonomskoj obnovi, a sve hrvatske vlade pridržavaju se načela “jedne Kine” te čvrsto podupiru ključne interese i zabrinutosti Kine. Sagledavajući posljednjih nekoliko godina, u obje je zemlje došlo do brojnih promjena. Kina je postala drugo najveće gospodarstvo svijeta, a Hrvatska se pridružila NATO-u i EU. Ono što ostaje nepromijenjeno jest da obje države gaje međusobno poštovanje i iskrene odnose jedna prema drugoj. Kineska strana podržava integraciju Hrvatske u Europu, a Hrvatska oduvijek smatra Kinu dobrim prijateljem i dobrim partnerom.

U područjima ekonomije i trgovine postignut je kontinuirani napredak koji donosi opipljivu dobrobit narodima naših dviju zemalja. Obujam trgovine između Kine i Hrvatske 1992. godine iznosio je 40 milijuna dolara. U 2016. godini broj je dosegnuo 1,178 milijardi dolara, što čini porast od gotovo 30 puta u 25 godina. Huawei, Lenovo i ostali kineski brendovi postaju prepoznatljivi na hrvatskim ulicama, a velika lučka oprema proizvedena u Kini igra važnu ulogu u hrvatskim lukama Rijeka i Ploče. Istodobno hrvatske tvrtke, kao što su Podravka i Badel, ulaze na kinesko tržište. Kvalitetna hrvatska hrana poput vina, maslinova ulja i sardina sada se može naći na stolovima kineskih obitelji. Hrvatska gospodarska komora otvorit će svoju prvu podružnicu u Kini, što će dodatno potaknuti razvoj bilateralne suradnje na području gospodarstva i trgovine.

People-to-people razmjena predstavlja najaktivniji dio bilateralnih odnosa. I Kina i Hrvatska imaju bogatu kulturu. Manifestacija “Sretna kineska Nova godina” postala je važan brend kulturne razmjene naših dviju zemalja. Konfucijev Institut privlači mnoge hrvatske zaljubljenike u kinesku kulturu, posebice tinejdžere. Klavirski virtuoz Maksim, violončelistica Rucner i bend 2Cellos nebrojeno su puta nastupili u Kini, a nogometaši poput Šukera i Modrića također imaju puno kineskih obožavatelja.

Dvadeset i pet godina najbolje su godine za mladu osobu da krene s planiranjem svoje budućnosti. U povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja nećemo samo slaviti, nego ćemo pogledati u budućnost i oslikati novi plan razvoja bilateralnih odnosa.

- Povećati razinu političkog uzajamnog povjerenja i strateške suradnje dviju zemalja

Kao što stara izreka kaže, “što više stojiš, pogled dalje seže”. Prije 12 godina Kina i Hrvatska su uspostavile Partnerstvo u općoj suradnji. Sada bismo u potpunosti mogli napraviti korak naprijed i dovesti bilateralne odnose na novu, višu razinu. Naše dvije zemlje trebale bi se međusobno gledati iz strateške perspektive te jedna drugoj biti povjerljiv i iskren prijatelj. Obje zemlje trebaju međusobno gledati jedna na drugu kao na priliku za vlastiti razvoj te pojačati sinergiju strategija razvoja dviju zemalja. Obje zemlje trebaju otvoreno komunicirati i blisko surađivati u regionalnim i međunarodnim pitanjima kako bi postale suputnici koji zajedno unapređuju mir i pravdu u svijetu.

- Učvršćivanje povjerenja u budućnost suradnje između Kine i Hrvatske

Nakon mog dolaska u Hrvatsku najčešće pitanje hrvatskih prijatelja je “kako unaprijediti gospodarsku i trgovinsku suradnju dviju zemalja?” Moj odgovor je jednostavan: budite uvjereni u budućnost suradnje Kine i Hrvatske. Prije 20 godina bilateralna trgovinska razmjena između Kine i Vijetnama iznosila je samo oko milijardu dolara, što je jednako trenutačnoj trgovinskoj razmjeni između Kine i Hrvatske. Nakon 20 godina trgovinska razmjena Kine i Vijetnama dosegnula je gotovo 100 milijardi dolara. Kina i Hrvatska su vrlo komplementarne u pogledu gospodarstva. Hrvatska ima istaknutu prednost kopnenog i pomorskog položaja te bogate prirodne resurse. U sljedećih pet godina Kina će uvesti osam bilijuna dolara robe, strana ulaganja dosegnut će 750 milijardi dolara, a kineski turisti ostvarit će više od 700 milijuna putničkih putovanja u inozemstvo. Imamo potpuno razumni razlog očekivati da će gospodarska i trgovinska suradnja Kine i Hrvatske stvoriti novo čudo u sljedećih 25 godina.

- Poticanje većeg sudjelovanja naroda dviju zemalja u razvojnom procesu bilateralnih odnosa

Kao što drevna kineska poslovica kaže, “ključ dobrih odnosa među državama je u prijateljstvu naroda, a međusobni bliski osjećaj gradi se na temelju povezivanja srca”. Predsjednica Hrvatske, Njezina ekscelencija gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, nazdravila je “za bolju Hrvatsku”, zagovarajući da svaka hrvatska obitelj dijeli plodove nacionalnog razvoja, što je vrlo kompatibilno razvojnom konceptu “People-centered” predsjednika Kine Xi Jinpinga. Kineski čelnici naglašavaju da razvoj mora biti usmjeren prema državljanima, da dolazi od državljana te da se korist treba dijeliti među državljanima. U razvoju odnosa Kine i Hrvatske trebala bi prisustvovati što šira javnost obiju strana kako bi narodi dviju zemalja uživali više dobrobiti od prijateljske suradnje Kine i Hrvatske.

Za razvoj odnosa Kine i Hrvatske u sljedećih 25 godina najvažnija je prilika što bolje iskoristiti inicijativu “Belt and Road”, ostvariti usklađivanje strategije razvoja dviju zemalja te svestrano nadograditi bilateralnu suradnju. Inicijativa “Belt and Road”, koju je iznio i promovirao predsjednik Xi Jinping, i koja je u više od tri godine neprekidno cvjetala i požnjela plodove, postala je najpopularnija međunarodna platforma za suradnju.

Hrvatska je rodna kuća Marka Pola te ima posebnu povijesnu povezanost s Putem svile. Hrvatska se nalazi na križanju “Belt and Road” u Srednjoj i Istočnoj Europi te uživa jedinstvenu zemljopisnu prednost. Inicijativa “Suradnja triju mora”, koju je predložila predsjednica Grabar-Kitarović, vrlo je kompatibilna s inicijativom “Belt and Road”, što Hrvatskoj podrazumijeva prednost u izgradnji “One Belt and One Road”.

Tijekom nadolazećeg vikenda u Pekingu će se okupiti 28 čelnika država i vlada, zajedno s više od 1000 predstavnika iz 110 zemalja koji će prisustvovati “Belt and Road” Forumu za međunarodnu suradnju te zajednički raspraviti plan za izgradnju “Belt and Road”. Iznimno nam je drago što je premijer Republike Hrvatske, Njegova ekscelencija Andrej Plenković, poslao hrvatsko izaslanstvo na visokoj razini koje će prisustvovati Forumu. Kineska strana zahvaljuje hrvatskoj strani za veliku potporu inicijativi “Belt and Road” i duboko vjeruje da će izgradnja “Belt and Road” pružiti novi, veliki poticaj pragmatičnoj suradnji dviju zemalja.

Sukladno povijesnim zapisima, prije 725 godina Marko Polo napustio je Kinu nakon dugogodišnjeg života tamo, krenuvši na put nazad u Europu. Nakon toga nebrojeni su ljudi krenuli njegovim stopama te postali izaslanici razmjene i suradnje Kine i Zapada.

Danas novi Put svile ponovno usko veže Aziju i Europu te otvara novu epohu zajedničkog razvoja Istoka i Zapada. Odnosi Kine i Hrvatske posebno su pridonijeli Putu svile u prošlosti te također mogu odigrati posebnu ulogu u izgradnji novog Puta svile za budućnost. Stoga, krenimo naprijed ruku pod ruku kako bismo stvorili još svjetliju i ljepšu budućnost odnosa Kine i Hrvatske!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:26