Opasnost na otocima, stižu crne udovice

ZADAR - Na Zarazni odjel zadarske Opće bolnice u utorak navečer dovezena je prva ovogodišnja žrtva crne udovice, najotrovnijeg europskog pauka čiji otrov teško napada živčani sustav i može biti smrtonosan.



Juru Ćozu
, 46-godišnjaka iz mjesta Vinjerac u podvelebitskom kraju, crna udovica ubola je u polju dok je skupljao djetelinu, a u bolnicu je primljen s nesnosnim bolovima i grčevima.



- Imao sam osjećaj da se raspadam, to je bol kakva se ne može zamisliti. Noge, kukovi, kičma, svi zglobovi u tijelu, osjećao sam se kao da me netko stavio u žrvanj i melje me. Oblio me mrtvi znoj i mislio sam da sam gotov- rekao nam je Jure Ćoza na bolničkom krevetu.



- Nikakav ubod nisam osjetio, tek dva sata nakon što sam stigao kući počelo me peckati u lijevoj nozi. Na nogu sam stavio led, a na crnu udovicu nisam ni pomislio jer sam nosio visoke tenisice baš za zaštitu od uboda. I onda su počeli bolovi kakve nikad nisam osjetio, prošao sam cijeli rat, ali ovakvo nešto nisam mogao ni zamisliti - opisuje Ćoza klasične simptome uboda crne udovice.



Iz Vinjerca je hitno prevezen u ambulantu u Posedarje gdje je primio nekoliko injekcija, a nakon toga u zadarsku Opću bolnicu.



Zahvaljujući brzoj reakciji liječnika, Ćoza je antiserum dobio na vrijeme i već u petak bit će otpušten na kućnu njegu. Kako se crna udovica javlja ciklički, u razdobljima od tri do četiri godine, ovog ljeta očekuje se prava najezda otrovnog pauka, zbog čega liječnici upozoravaju na poseban oprez na cijelom hrvatskom priobalju gdje je ovaj pauk vrlo rasprostranjen.



- Najvažnije je što prije zatražiti liječničku pomoć da biste na vrijeme dobili antiserum. Smrtnost od uboda nije česta, ali bolovi koje osoba proživljava su strašni - kaže prof. dr. Miro Morović, infektolog u zadarskoj bolnici, i dodaje da poseban oprez zahtijeva boravak u prirodi. To posebno vrijedi za otoke gdje ubod crne udovice može biti koban.





Ubod crne udovice nije niti uočljiv ni bolan, no u razdoblju od deset minuta do sat vremena počinju jaki bolovi. Uz grčenje mišića ubod crne udovice najlakše je prepoznati po simptomima poput povraćanja, glavobolje, znojenja, pritiska u prsnom košu, porasta krvnog tlaka i ubrzanog rada srca.
Ubod nije bolan, ali brzo uzrokuje grčenje mišića





Ana Vučetić Škrbić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:49