ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Otočani ranije stupaju u prvi spolni odnos od njihovih vršnjaka na kopnu

Od 447 učenika završnih razreda srednjih škola koji su u sklopu projekta “Zdravstveni odgoj o rizičnim ponašanjima i reproduktivnom zdravlju” u studenom 2012. godine anketirani na otocima Hvaru, Visu i Braču te gradovima Trogiru, Omišu i Sinju, njih 53,7 posto odnosno oko 240 imalo je spolne odnose u prosječnoj dobi od 16 godina, dok ih je 13,2 posto stupilo u seksualne odnose dok su bili mlađi od 16 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Od toga seksualne odnose imalo je 65,5 posto otočana, nasuprot 48 posto srednjoškolaca s kopna. Od onih koji su spolne odnose imali prije 16 godina je 47,8 posto otočana i 29,3 posto “kopnenjaka”. - Istraživanje smo napravili prije negoli je u škole uveden zdravstveni odgoj i dobiveni podaci pokazuju da je spolni odgoj i te kako potreban.

U prilog tomu govori i podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da je na razini cijele države u 2011. godini zabilježeno 1410 poroda te 346 legalno induciranih prekida trudnoće u djevojaka u dobi od petnaest do devetnaest godina – kazala nam je mr.sc. Josipa Glavaš, liječnica školske medicine koja je zajedno s kolegicom sociologinjom Robertom Matković provela navedeno istraživanje.

U njemu je preko ankentnih listića ispitano 45,4 posto mladića i 54,6 posto djevojaka, a upravo kako bi se dobio uzorak što sličniji onome na otocima nije se išlo u anketiranje po splitskim školama već su anketirani učenici manjih gradova u županiji. Na otocima su anketirani svi učenici, a u gradovima je oponašan uzorak definiran na otocima. - Dobiveni podaci pokazali su da je nasilje u vezi doživio svaki treći anketirani srednjoškolac odnosno srednjoškolka. Njih 72,2 posto bilo je izloženo verbalnom, 38,89 posto tjelesnom, 32,54 posto emocionalnom i 11,11 posto seksualnom nasilju.

Nakon što su bili izloženi bilo kojoj vrsti nasilja, gotovo 27 posto ih nije napravilo ništa, 24,60 posto ih je prekinulo vezu, tek 5,56 posto ih je nasilje prijavilo policiji, 7,94 posto ih je razgovaralo s roditeljima o svom negativnom iskustvu, dok je taj postotak puno veći kad je u pitanju razgovor s prijateljima (20,63 posto) i s partnerom (14,29 posto).

Od onih koji su stupili u spolne odnose prije ili u dobi od 16 godina njih čak 62,5 posto je to učinilo pod utjecajem alkohola dok ih je pod utjecajem droga to napravilo 16,4 posto. Svakako zabrinjava podatak da većina spolno aktivnih djevojaka nije obavila ginekološki pregled. Njih 50,4 posto izjavilo je da bi se cijepilo u vezi s prevencijom HPV infekcije, no tek 19,2 posto uistinu i zna da HPV virus uzrokuje npr. genitalne bradavice ili rak vrata maternice.

Podaci su pokazali da je od ukupnog broja ispitanika samo njih 38,2 posto točno odgovorilo na pitanje što uzrokuje HPV virus, njih 33,8 posto nije bilo sigurno, a 25 posto ih misli da on uzrokuje AIDS ili hepatitis. Anketirani srednjoškolci, pokazalo je istraživanje, najviše o reproduktivnom zdravlju doznaju preko medija (61,97 posto), potom iz razgovora s vršnjacima (41,39 posto), pa u školi (35,12 posto), zatim od liječnika (33,11 posto), dok je na zadnjem mjestu razgovor s roditeljima (31,99 posto).

Zanimljivo je vidjeti i kako srednjoškolci s otoka i manjih gradova s kopna razmišljaju o nekim stavovima i predrasudama koje vladaju u društvu. Tako ih 17,57 posto odgovara pozitivno na pitanje očekuje li se od djevojke pristanak na spolni odnos ako mladić potroši poprilično novca tijekom zajedničkog izlaska. Na to pitanje negativno je odgovorilo njih 82,43 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:37