MINI DEBATA

Otvorena veza: da ili ne?

Životna iskustva govore da je otvorena veza postala suvremena inačica monogamne veze

ZAGREB - Zažmirili ste na jedno oko? Nikad s partnerom niste razgovarali o određenim stvarima? Nije to ništa neobično jer, uzmemo li u obzir biološka tumačenja, ono što pokreće ljudsku seksualnost nije monogamija, ta danas društveno najpoželjnija varijanta ljubavnog odnosa, već upravo obratno, njezina socijalno neprihvatljiva suprotnost - poligamija.

Evo što gruba statistika govori o tome: prema najnovijim studijama seksualnog ponašanja muškaraca i žena, 80 posto svih oženjenih parova imalo je barem jednu izvanbračnu vezu tijekom braka. To se, gledano po spolu, odnosi na 40 posto udanih žena i čak 60 posto oženjenih muškaraca.

Promatrano po seksualnim navikama, Velika Britanija je europska nacija u kojoj je danas najviše nevjernih parova, u kojoj je 8 od 10 žena, i 6 od 10 muškaraca prevarilo svog dugogodišnjeg partnera. Iako je monogamija postala društveno uvriježena norma, možda je otvorena veza zaista postala njezina suvremena inačica: tome u prilog govori i nedavna studija Washington State Universityja, u kojoj su ispitani seksualno aktivni stanovnici Seattlea u dobi od 18 do 39 godina, a koja je pokazala da je 27 posto muškaraca i 18 posto žena tijekom posljednje veze imalo barem još jednog partnera.

Dr. Milan Košuta: ’Dugoročno,otvorena veza nema smisla’

Otvorena veza nije nužno loša. To vrijedi ako je ona dio međusobnog dogovora bez ucjene i ako je objema stranama svjetonazorski prihvatljiva. Dugoročno, ona nema smisla.

Sven Medvešek: Volim imati slobodu u vezi

‘Otvorena veza, nije li to oksimoron? Ili je otvorena ili je veza… Ako je riječ o muško-ženskom odnosu, mislim da sam naučio mnogo. Netko lako sudi da tu nema ljubavi. Od neke veze ne treba praviti okove. Pada mi na pamet slika iz “Malog princa”: ruža koja zahtijeva zalijevanje… Sve što daješ, dobivaš nazad. Ali, u pamćenju mi je i epizoda s lisicom: to je tema očekivanja… Ne volim da netko od mene očekuje neko obećanje, tu vrstu slobode si volim dopustiti, ali dokad to ide, to je pitanje svakog para.’

Rene Bitorajac: Definitivno ne!

‘U tim stvarima sam zapravo vrlo konzervativan. Nikako se ne bih volio naći u takvoj vezi i to me u principu niti ne zanima kao mogućnost. Prevara je uvijek prevara, iako dopuštam mogućnost da ti se netko može svidjeti, iako si u vezi.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:31