PREDSJEDNIČKI KANDIDATI

OZBILJNI TRENINZI ZA 'VELIKI PONEDJELJAK' Doznali smo kako se Grabar-Kitarović i Milanović pripremaju za debatu na RTL-u

 
Zoran Milanović, Pantovčak, Kolinda Grabar Kitarović
 Darko Tomaš / Damir Krajač / Goran Mehkek / Hanza Media

Stožeri aktualne predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i izazivača Zorana Milanovića, koji je u drugi izborni krug ušao kao prvoplasirani, jako su ozbiljno shvatili sutrašnju prvu TV debatu “jedan na jedan” tijekom ovih predsjedničkih izbora.

Bez obzira na to što dio ljudi iz stožera finalista predsjedničkih izbora smatra da se debate precjenjuju, a drugi su uvjereni da upravo TV debata može biti ključna točka na kojoj će se prelomiti utrka za novog predsjednika države, doznali smo kako i Grabar-Kitarović i Milanović sa svojim timovima “treniraju” za nastup na RTL-u sutra u 20 sati.

Pripreme za zamke

- Pošto kandidati neće dobiti unaprijed nikakva pitanja, čak ni okvirna, mi se spremamo na sve moguće “zamke”. Radimo s Kolindom Grabar-Kitarović svaki dan, prolazimo kroz sve točke njezina petogodišnjeg predsjedničkog mandata, kao i kroz cijeli Milanovićev premijerski mandat. Bit ćemo spremni za svaku moguću situaciju. Mislimo da je najveća prilika za Kolindu “udarati” po Milanovićevim potezima iz njegova četverogodišnjeg mandata na čelu Vlade jer je njegov mandat bio jako loš - kaže naš izvor iz ekipe HDZ-ove kandidatkinje.

Očekivana koncepcija

U Milanovićevom timu tvrde da su znanje i iskustvo na njegovoj strani, ali da se svejedno jako ozbiljno pripremaju za debatu s Kolindom Grabar-Kitarović. Komentirajući jučer u Splitu sutrašnju debatu na RTL-u s aktualnom predsjednicom države Zoran Milanović je rekao kako očekuje drukčiju koncepciju od one održane na HTV-u prije prvog kruga izbora na kojoj je sudjelovalo svih jedanaest kandidata.

- Očekujem drugačija pitanja na RTL-ovoj debati i da će biti minimalno ideologije, Tita, Pavelića, a više riječi o razvojnim i državničkim temama - rekao je.

Milanović očito smatra da će pobijediti HDZ-ovu kandidatkinju u sutrašnjem televizijskom sučeljavanju jer je i dan ranije u Osijeku rekao da je debata “jedan na jedan pravi način da se razgovara čak i o stvarima koje nisu predsjednička ovlast, ali koje pokazuju znanje, širinu, obrazovanje, karakter”.

Iako su Kolindi Grabar-Kitarović i Zoranu Milanoviću pozive za televizijska sučeljavanja uputili i HTV (četvrtak, 2. siječnja) i Nova TV (u petak, zadnjeg dana prije izborne šutnje), moguće je da će sutrašnja TV debata na RTL-u biti prva i jedina u drugom izbornom krugu.

- Još nismo poslali konačni odgovor HTV-u i Novoj TV. Osobno mislim da se ta televizijska sučeljavanja precjenjuju te da bi možda tri debate u tako malom razdoblju bile previše. Uostalom na HTV-u smo bili prije prvog kruga, u ponedjeljak idemo na RTL, tako da, kako stvari stoje, možda na koncu bude debate još samo na Novoj TV - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Konačni odgovor HTV-u i Novoj TV nisu poslali ni iz kampanje Zorana Milanovića. Za pretpostaviti je da će svoje konačne odgovore tim dvjema televizijama stožeri dvoje finalista predsjedničkih izbora poslati u zadnji čas zato što prvo žele vidjeti kako su njihovi kandidati “prošli” na RTL-u, kako su na tu debatu reagirali mediji i građani.

Zagrijavanje za duel

Kao svojevrsno zagrijevanje za televizijski duel, jučer je Milanović sa svoje dalmatinske turneje rekao kako on “ne ide po Hrvatskoj kao trgovački putnik i govori ono što ljudima odgovara”, a komentirao je i predsjedničinu izjavu koja je dan ranije poručila biračima da 5. siječnja glasaju za “pravu Hrvatsku”.

- To je jako opasna izjava. Jako su perfidni, jedno pričaju, drugo rade, trećima predbacuju, na primjer meni... Reći da postoji prava i kriva Hrvatska, to su udbaške podjele i to je HDZ - poručio je.

Predsjednica mu je, pak, iz Slavonije poručila kako su “liderstvo i domoljublje danas potpuno izmijenjeni pojmovi” te da “liderstvo ne znači sjediti po salonima i hodati po crvenim tepisima”.

Poručila je i kako “ovih dana svjedočimo brutalnoj izbornoj kampanji i napadima na najsvetije hrvatske vrijednosti”, te “da nas neki dijele na Kolindine i Škorine birače, na lijeve i desne, Slavonce i Dalmatince”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:08