Petra Sanader dobila Rektorovu nagradu

ZAGREB - Novopečenoj glumici i studentici druge godine Akademije dramskih umjetnosti, Petri Sanader, danas će biti uručena Rektorova nagrada za sudjelovanje u predstavi "Euridiče" koja je premijerno izvedena na posljednjim Dubrovačkim ljetnim igrama, u režiji prodekana akademije Joška Ševe.



Kći hrvatskog premijera Ive Sanadera nagradu će tako zapravo dobiti za predstavu koja je, nakon premijernog prikazivanja, izazvala velike polemike, koliko zbog činjenice da je Dubrovačke ljetne igre otvorila predstava u izvedbi studenata tek prve godine akademije, toliko i zbog primjedbi o glumi na lošem dubrovačkom dijalektu.



Predstava je, podsjetimo, primila mnogo loših kritika zbog činjenice da je doajen hrvatskog glumišta Pero Kvrgić u izvedbi samo statirao, a Dubrovačke su ljetne igre osuđene i zbog toga što je izostao tradicionalni nastup Linđa.



- Dubrovačke ljetne igre su nekad bile elitni festival, a danas su na rubu diletantizma, amaterizma i malo profesionalizma- izjavio je nakon premijere za Novu TV Pero Kvrgić.



Neagtivni stav o izvedbi dali su, međutim, i neki drugi članovi hrvatskog umjetničkog kruga koji nisu bili zadovoljni Kvrgićevim statiranjem, opisavši da je to isto kao da student prve godine medicine transplatira jetru dok pored njega prekriženih ruku stoji vrhunski stručnjak za transplataciju. Redatelj Miše Martinović, pak, rekao je za Jutarnji list kako se za potrebe Dubrovačkih ljetnih igra nije trebalo težiti za nečim drugačijem jer ponekad to jednostavno nije potrebno.



 - Na otvaranju Igara, koje ne bi smjelo trajati dulje od 40-ak minuta, kao uvod u 45 festivalskih dana trebala bi nastupiti najveća imena hrvatskog glumišta - rekao je Martinović.



Petri Sanader, zajedno s kolegicama i kolegama koji su glumili u predstavi, bit će uručena posebna Rektorova nagrada za iznimna dostignuća studenata, a uz kćerku premijera, među dobitnicima za istu izvedbu našla se i donedavno pjevačica, odnedavno studentica glume, Nera Stipičević, poznatija po svom sudjelovanju u showu Story Supernova Music Talents.


Dora Koretić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:23