ZAPAD POLUDIO

Pobuna protiv navijačkih rekvizita: Dosta nam je tih prokletih vuvuzela!

Televizije su platile 2,7 milijardi dolara za TV prava iz Južne Afrike i smatraju kako njihovi gledatelji zaslužuju prijenose bez iritantnog zvuka nalik na riku slonova
 AP

ZAGREB - Vuvuzela - 12. čovjek na terenu Afrikanca i prst u oko ostatku svijeta? Izgleda da je dugačka plastična truba koja proizvodi snažan zvuk nepodnošljiva većini zapadnjaka - igračima, gledateljima i medijima. HRT je brzo reagirao i smanjio ton sa stadiona. Hrvati su, misle na našoj televiziji, izgubli dio stadionske atmosfere, a dobili željeni mir i koncentraciju.

Počeli su trubiti još jače

- Unatoč poštovanju prema lokalnoj tradiciji, vuvuzele su nepodnošljive - zaključak je Željka Vele, komentatora Hrvatske televizije iz Južne Afrike. Nikakvo istraživanje o navodnoj iritaciji vuvuzelama među Hrvatima za sada nije provedeno, ali čini se da većini, sudeći po komentarima na internetu i pritužbama Televiziji, smetaju.

Komentar Branimira Pofuka: Birajte: Vuvuzele ili rasistička tišina?

- Tijekom prijenosa sam smanjio atmosferski ton u slušalicama, ali kolege koji ne rade, već dođu na utakmicu kažu mi da je toliko iritantno da im prisjedne posjet stadionu. Slično razmišljaju i Velini kolege iz drugih zemalja. Zapad ne želi vuvuzele.

A da bi vuvuzele mogle postati problem moglo se zaključiti još prije godinu dana na Kupu konfederacija kada su počele priče o njihovu zabranjivanju u JAR-u. - Čim se pročuo glas da se radi na tome da se vuvuzele zabrane, domaćini su počeli sve jače i više puhati u njih - rekao je Vela koji smatra kako apel televizija neće uspjeti.

- Jednostavno ne vidim način na koji bi organizatori mogli ukinuti vuvuzele. Jedino da se stanu na ulaz i uzimaju navijačima - završio je HRT-ov reporter koji je uputio službeni prigovor organizatorima. Nije bio jedini.

Glavni čovjek organizacije SP-a Danny Jordaan za sada je imun na zahtjeve medija.

- Poduzeli smo neke korake, ali...

Kronično neispavani

Ekipa oko Jordaana za sada je pokrenula inicijativu da se vuvuzele prestanu koristiti tijekom nacionalnih himni te da umjesto truba koriste glasnice.

- Nemoguće je komunicirati. Imao sam osjećaj da sam oglušio - požalio se Messi na vuvuzele tijekom utakmice s Nigerijom, a kapetan Francuske je otišao korak dalje pa je za mršavi start protiv Urugvaja (0-0) optužio vuvuzele. - Kronično smo neispavani. Pa oni počinju trubiti već u 6 sati. Na travnjaku ne čujem samog sebe, a kamoli suigrače - jadao se Patrice Evra.

‘Trubite, samo ne dok mi igramo’

Cristiano Ronaldo, napadač Portugala

Teško se koncentrirati na travnjaku od tih truba, ali moramo se naviknuti na njih.

Giampaolo Pazzini, napadač Italije

Tijekom treninga trojica su trubili i bilo je nesnosno. Strah me kada će isto činiti 30 tisuća navijača. Ljudi, molim vas, zabranite te vuvuzele.

Aaron Mokoena, kapetan Južne Afrike

Navijači s vuvuzelama nisu naš 12., nego i 13. igrač. To je naše oružje.

Bert van Marwijk, izbornik Nizozemske

Ne želim da ikome padne na pamet puhnuti u trubu na našem treningu.

SP: Proizvedene tiše vuvuzele

Problem vuvuzela, plastičnih truba kojima mahom domaći gledatelji stvaraju nesnosnu buku na utakmicama Svjetskog nogometnog prvenstva, i dalje je jedna od glavnih tema u Južnoj Africi.

Mnogi su se nogometaši žalili i tražili zabranu vuvuzela, a nije lako ni gledateljima pred televizijskim ekranima. No, od zabrane zasad nema ništa, ali zato su proizvođači vuvuzela odlučili barem minimalno smanjiti problem.

Masincedane Sport, tvrtka koja ima ekskluzivno pravo na proizvodnju originalnih vuvuzela, izradila je novu, tišu verziju sporne trube.

- Modificirali smo vuvuzele, tako da sada proizvode buku 20 decibela manju od dosadašnjih - pohvalio se Neil van Schalkwyk, partner u spomenutoj tvrtki.

Nedavno je ispitivanje pokazalo kako vuvuzela proizvodi zvuk od 127 decibela, što je jače od bubnjeva (122) ili sučeve zviždaljke (121,8).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:05