Portugal

Prvenstvo u Njemačkoj bit će četvrto Svjetsko prvenstvo za naciju koja očekuje velike uspjehe još od SP-a u Engleskoj 1966. kada su osvojili treće mjesto.



Momčad Luiza Felipea Scolarija u kvalifikacijama je pobijedila u 9 od 12 utakmica ostvarivši 7 bodova prednosti ispred Slovačke, a zabili su najviše golova od svih ekipa koje se natječu u europskoj zoni.



Zabivši 35 i primivši samo 5 golova vrlo je impresivan omjer, a Pauletinih 11 golova donijeli su mu titulu najboljeg strijelca Europe, a prestigao je i rekord Eusebija sa 41 golom postignutim za Portugal.



Momčad predvode naturalizirani Brazilac Deco, veteran Luis Figo, Cristiano Ronaldo te napadači Pauleta i Nuno Gomes, te stup obrane Ricardo Carvalho.



Na prošlom SP u igranom u Japanu i Južnoj Koreji ispali su nakon natjecanja u grupi, a na Europskom prvenstvu 2004. igranom u Portugalu izgubili su u finalu od najvećeg iznenađenja u povijesti turnira Grčke.



Ukoliko uspiju zadržati odličnu formu iz kvalifikacija nadarena momčad predvođena velikim trenerom mogla bi igrati značajnu ulogu na predstojećem prvenstvu u Njemačkoj.







Osnovani:
1914. 

Prihvaćeni: 1923.

Sudionici SP-a: 3 (1966., 1986., 2002.) 

Uspjesi na SP-u: Treće mjesto (1996.) 

Kontinentalni trofeji: 0

Činjenice:

Portugal se prvi puta plasirao na SP 1966. i u Engleskoj uzrokovao pravu pomutnju osvojivši treće mjesto. U četvrtfinalu su gubili 0-3 protiv Južne Koreje da bi na kraju utakmice rezultat bio 5-3 zahvaljujući 4 gola portugalske legende Eusebija. U polufinalu su izgubili od domaćina koji su kasnije osvojili prvenstvo. U borbi za treće mjesto pobijedili su SSSR istim rezultatom kojim su izgubili od Engleza 2-1. Eusebio je bio osvojio Zlatna kopačku postigavši 9 golova.



Na svom drugom SP-u unatoč objedi nad Engleskom Portugalci nisu prošli natjecanje u grupi, a jednako su prošli i na svom posljednjem natjecanju 2002. u Japanu/Južnoj Koreji.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:15