DOBAR ŽIVOT U HRVATSKOJ

Profesionalno sam igrao rukomet u Njemačkoj. Sada vozim na Uberu i zadovoljan sam zaradom

Prije nego što sam otvorio vlastiti paušalni obrt, prošao sam obuku u Poduzetničkom start centru u kojem su mi pomogli odraditi svu potrebnu papirologiju i ishoditi sve dozvole
 PIXSELL

Luka Vlaho ima 23 godine i živi u Puli, a na pitanje čime se bavi u životu, iako će se kasnije ispostaviti da je odgovor na to pitanje složeniji, odgovara da je – rukometaš. Luka je, naime, talentirani rukometni golman koji brani u drugoligašu iz Rovinja.

“To je trenutno polu-profesionalna razina, ali igrao sam ranije profesionalno u Labinu, u Metkoviću i u Njemačkoj. U mlađim kategorijama pozivan sam u kampove reprezentacije, a sada sam nedavno baš položio za rukometnog trenera”, govori Luka.

01.07.2019., Pula - Za klijenta 404 i Uber fotografira se Luka Vlaho, Uberov vozac.
Photo: Dusko Marusic /PIXSELL
PIXSELL

Rukomet nije isplativ poput nekih drugih sportova, pa je bez obzira na talent, relativno teško doći do razina na kojoj je zarada dovoljna za život. “Recimo, ja sam u Njemačkoj igrao profesionalno, ali kada se na papir stavi koliko tamo košta život, a koliko se u rukometu može zaraditi, ispostavi se da mi je isplativije biti u Hrvatskoj”, pojašnjava.

Kako bi upotpunio budžet, Luka je uz rukomet radio svašta - u osiguranju, u ugostiteljstvu te razne sezonske poslove. Nedavno je, kaže, otvorio paušalni obrt i vozi putnike preko Uberove aplikacije. “Imam kuma na obali koji vozi preko Ubera, on mi je ispričao da se može lijepo zaraditi. Naravno, ako voziš. On me potaknuo da kupim auto, otvorim obrt i krenem voziti”, priča.

Prije no što je otvorio obrt, prošao je obuku u Poduzetničkom start centru. Tamo su mu, kako kaže, puno pomogli da odrad svu potrebnu papirologiju, ishodi sve dozvole i krene raditi. “Zakonski sam sve sredio preko njih. Što god me zanimalo, dali su mi informacije. Sada razmišljam da kroz obrt zaposlim i oca, da i on krene voziti”, priča nam Luka.

Kod vožnje preko Ubera najviše mu se sviđa što svaki dan dolazi u kontakt s velikim brojem ljudi. “Ja volim raditi s ljudima. Oduvijek sam to volio. U moj auto kroz dan sjedne i do 30 - 40 ljudi. Dobro se osjećam dok vozim. Šalim se da je moj auto moja kancelarija. Upoznajem tako i svoj grad. Kada imam trening, odvezem se do Rovinja. Tamo sam isto dobio dozvolu od grada, pa usput odradim i poneku vožnju”, ispričao nam je Luka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:07