Promjenom prehrane mogu se smanjiti simptomi astme, pokazala je studija objavljena u Nature Medicine. Voće, povrće i cjelovite žitarice s većim udjelom u jelovniku miševa, pokazalo se, djeluju blagotvorno na asmatičare.
Naime, visoke količine vlakana u prehrani mijenjaju apsorpciju hrane iz crijeva što pak mijenja imunološki sustav.
Istraživači kažu da to može biti objašnjenje za snažniji razvoj astme kod onih osoba koje jedu više prerađene hrane.
Dišni putovi više su osjetljivi na iritaciju što nedvojbeno izaziva prerađena hrana i zbog toga dolazi do njihova sužavanja zbog čega i do teškoća u disanju.
Objašnjenje znanstvenika je da rješenje možda leži u crijevima i bakterijama koje tamo žive. Ljudski organizam ima trilijune bakterija koje imaju utjecaja na zdravlje. Tim stručnjaka sa Sveučilišta u Lausannei dokazao je da je prehrana sa visokim odnosno niskim udjelom vlakna mijenjala bakterije koje žive u crijevima miševa.
Bakterije koje nastaju u vlaknima poput voća i povrća proizvode više kratkih lanaca na koje se vežu masne kiseline. One pak djeluju kao signal na imunološki sustav koji stvara otpornost pluća na iritaciju. Kod miševa koji su u prehrani imali manje vlakana dogodilo se suprotno odnosno simptomi astme su povećani.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....