Prvi arheolog Europe zanijekao postojanje piramida u Visokom

VISOKO - Britanski arheolog zanijekao je da se podno brda Visočica u Visokom kraj Sarajeva krije piramida, što je prvi ustvrdio bosanski poslovni čovjek Semir Osmanagić, a prihvatili gotovo svi bosanski dužnosnici i lokalno stanovništvo.



Profesor Anthony Harding, koji je predsjednik Europske udruge arheologa, posjetio je Visočicu i rekao kako je formacija brda sasvim normalna i uobičajena.



- Uopće nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi podržavali stav da je nalazište arheološka lokacija - rekao je on.

Teoriju o piramidama pokrenuo je lani istraživač amater Semir Osmanagić, no njegovu su teoriju osporili brojni lokalni i međunarodni eksperti, koji tvrde da Bosna u povijesti nije imala civilizaciju dovoljno razvijenu da gradi monumentalne građevine. Prema izjavama profesora povijesti Envera Imamovića s Filozofskog fakulteta u Sarajevu i arheologinje Zilke Kujundžić-Vejzagić iz Zemaljskog muzeja BiH, postojanje piramida je spekulacija bez ikakve znanstvene podloge.



Tu teoriju zastupaju i gotovo svi bosanskohercegovački arheolozi i povjesničari. Oni su potpisali i peticiju kojom su zahtijevali od odgovornih državnih institucija da hitno ponište nezakonito izdane dozvole za iskopavanje na lokalitetu brda Visočica. No, nadležni ih nisu poslušali, te je čak i predsjednik Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio kako piramide kod Visokog zasigurno postoje.



Semir Osmanagić, poslovni čovjek koji živi u SAD-u i koji je posljednjih 15 godina proučavao piramide u Latinskoj Americi, organizirao je u travnju iskopavanje podno Visočice. Njegov tim, koji se sastoji većinom od volontera, otkrio je kako je monumentalni plato piramide dugačak 420 metara s oko 15.000 kvadratnih metara površine i popločan je arhitektonskim kamenim pločama pješčara.



Anthony Harding- Vidio sam lokalitet i po mom je mišljenju sasvim prirodan - rekao je Harding novinarima u Sarajevu. Harding nije posjetio ostale lokalitete za koje Osmanagić tvrdi da pružaju daljnje dokaze o postojanju piramida u Bosni, kao što je tunel koji vodi do vrha Visočice ili kameni put napravljen od geometrijski pravilno oblikovanih blokova.



- Nisam vidio kameni put, ali prema fotografijama ne mislim da se radi o arheološkom nalazu, već prirodnom kamenom putu - rekao je on. Mario Gerussi, direktor Osmanagićeva tima koji predvodi iskapanja, rekao je da njegova ekipa nije obaviještena o vremenu Hardingova posjeta, pa ga nitko od osoblja nije vidio na lokalitetu iskopavanja.



U međuvremenu, lokalitet s navodnom piramidom postao je turističko odredište, a lokalno stanovništvo nudi i cijeli niz suvenira.



Nađa Irena Fišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:48