PIŠE VOJNI ANALITIČAR

RAT NA ISTOKU EUROPE Amerika za početak u Ukrajinu šalje 600 svojih padobranaca

SAD u Njemačku uskoro vraća jurišnike A-10 Thunderbolt II, koji su izvorno razvijeni za uništavanje sovjetske oklopne snage
 Pixabay

U Ukrajinu bi uskoro trebalo biti upućeno 600 američkih padobranaca. Oni čine jednu bojnu i pripadnici su 173. zračnodesantnog brigadnog borbenog tima (BCT-a) koji je stacioniran u Vicenzi u Italiji. Američki padobranci bit će smješteni u obučnom centru Javariv, pokraj grada Lavova, u drugoj najzapadnijoj oblasti Ukrajine. Time će biti razmjerno sigurni od borbenih operacija na istoku zemlje, ali se s udaljenošću povećava i vrijeme koje treba ukrajinskim vojnicima koji prođu dodatnu obuku da stignu na područje operacija.

Službeno, američki padobranci će ukrajinske vojnike učiti kako se bolje zaštititi od ruskih i pobunjeničkih topničko-raketnih napada. Obuka će uključivati i osiguravanje cesta, mostova i ostale infrastrukture te evakuaciju i zbrinjavanje žrtava.

Ovdje je riječ o dobro poznatim postupcima koji su usvojeni kod većine oružanih snaga na svijetu, pa tako i ukrajinskih. Zato se ne može isključiti mogućnost da će američka obuka imati i neke dodatne elemente. Naime, SAD je najavio mogućnost naoružavanja ukrajinskih snaga zapadnim oružjem, a unaprijed pozicionirana padobranska bojna u Ukrajini bi ubrzala postupak navikavanja ukrajinskih snaga na novopristiglo oružje.

Indikativna je i činjenica da je 173. BCT zadnja američka padobranska postrojba koja je izvršila masovni borbeni skok. To se dogodilo 2003. kada je gotovo 1000 padobranaca 173. izvršilo borbeni skok na aerodrom Bašur na sjeveru Iraka.

Premda Ukrajina ima svoje zračnodesantne snage, one nemaju borbenog iskustva u skokovima na aerodrome u neprijateljskim rukama. Uzimajući u obzir važnost aerodroma u Donjecku, koji su prošli mjesec zauzeli proruski separatisti, jasno je da bi ukrajinskim snagama mnogo značilo iskustvo 173. BCT-a u zauzimanju iračkog aerodroma prije 12 godina.

Također treba razmotriti i mogućnost da američki padobranci mogu imati i sekundarnu ulogu: onu snage za brzo djelovanje. U slučaju raspada primirja i širenja sukoba, padobranci bi u kratkom vremenu mogli izvršiti zadaće s ciljem zaštite američkih interesa.

Zanimljivo je i da će se uskoro u Europu vratiti jurišnici A-10 Thunderbolt II, koji su izvorno razvijeni kako bi uništavali sovjetske oklopne snage. Dvanaest tih aviona, s 300 pripadnika letačkog i tehničkog osoblja, bit će razmješteno u zrakoplovnu bazu Spangdahlem u Njemačkoj. Ovi razmještaji američkih snaga nisu dovoljno brojni da bi se mogli protumačiti kao priprema za rat, ali šalju poruku Rusiji da je SAD spreman aktivnije štititi svoje interese, koji uključuju pružanje pune podrške Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:21