BESTSELLER.HR

RH i Domovinski rat 1990. – 1995. – Dokumenti "RSK", tijek operacija "Bljesak" i "Oluja"

Originalni dokumenti vojne provenijencije "Republike Srpske Krajine" od svibnja do listopada 1995. godine otkrivaju vojna i sigurnosna izvješća koja pružaju dobar uvid u napetosti koje vladaju u "SAO Krajini" te dramatične okolnosti u kojima je Hrvatska vojska oslobodila okupirane hrvatske krajeve. Knjiga je dostupna u prodaji na kioscima Tiska i Bestseller.hr

Intrigantni zbornik dokumenata 'Republike Srpske Krajine' datiranih od svibnja do listopada 1995., odnosno od 'Bljeska' do 'Oluje', u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i EPH medije, jedinstvena je prilika da steknemo uvid u to kako je na te oslobodilačke akcije Hrvatskih snaga reagirala 'druga strana'. Iz vojnih i sigurnosnih izvješća i dokumenata Glavnog štaba Vojske RSK može se iščitati atmosfera koja je u to vrijeme vladala u paradržavnoj tvorevini nastaloj u srcu Hrvatske.

Neki dokumenti čitaju se kao napeto štivo, kadšto s vrlo bizarnim i nadrealnim sadržajem, poput izvješća nakon raketiranja Zagreba 2. i 3. svibnja, o 'panici u Zagrebu' i 'općoj bežaniji prema Sloveniji, koja je zatvorila granicu'. No, prava je vrijednost dokumenata upravo u opisu stanja koje je zavladalo u 'Krajini' u proljeće/ljeto 1995. Iz mnogih dopisa, koji su slani i na adresu Vojske Jugoslavije u Beograd te osobno Slobodanu Miloševiću, osjeća se atmosfera beznađa, propasti, straha i malodušnosti, ali je i očita povezanost 'krajinskih' struktura s vlašću u Beogradu. Čak i iz šturih vojnih izvješća očito je kako je ta tvorevina ogrezla u korupciju i kriminal.

Knjigu s tim povijesno važnim dokumentima i svjedočanstvima o prilikama u `SAO Krajini` u vrijeme `Bljeska' i `Oluje' možete nabaviti na svim kioscima Tiska i na Bestseller.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:13