SAD: Imigranti ne rade i ne idu u školu

LOS ANGELES - Više od milijun imigranata sinoć se umjesto na posao uputilo na prosvjede na ulicama američkih gradova da bi pokazali koliko imigranti pridonose američkoj ekonomiji.



Iako organizatori Dana bez ijednog imigranta tvrde da su štrajk i bojkot trgovina uvelike premašili njihova očekivanja, medijski izvještaji tvrde da zbog prosvjeda nije, kako se najavljivalo, stalo sve u zemlji, ali je u gradovima s velikim imigrantskim populacijama usporen ili potpuno prekinut rad na farmama, u tvornicama i restoranima.



Prosvjedovalo se u više od 50 gradova, a najviše se ljudi, pola milijuna, pojavilo u Los Angelesu, 400.000 u Chicagu, 75.000 u Denveru. Među prosvjednicima su bili ilegalni i legalni imigranti, većinom Hispanci, ali vidljiva je bila prisutnost i velikog broja ljudi iz drugih dijelova svijeta - Poljaka, Iraca, Azijaca, Afrikanaca.



Brojne trgovine i restorani u Los Angelesu, Chicagu i New Yorku ostali su zatvoreni jer se radnici nisu pojavili na poslu ili u znak solidarnosti s prosvjedima. U nekoliko gradova zabilježen je smanjen broj učenika u školama - u srednjoj školi Benito Juarez u pretežito latinoameričkoj četvrti u Chicagu na nastavu je došlo samo 17 posto učenika.



Oko 70 posto fizičkih radnika u lukama u Los Angelesu i Long Beachu nije se pojavilo, a radilo se uglavnom nije ni na farmama u Kaliforniji i Arizoni. Tyson Foods, najveći proizvođač mesa u svijetu, zatvorio je više od 10 od svojih stotinjak pogona.  (AP, NYT, N. Šajn)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:35