Siščanima prirez koji će plaćati od 1. srpnja

SISAK - Grad Sisak uvodi prirez. Odlučeno je to na današnjoj sjednici Gradskog poglavarstva Siska, a novi namet građani Siska počet će plaćati od 1. srpnja.



U šest mjeseci ove godine od novog nameta prikupit će se oko 5,5 milijuna kuna i sav će novac biti usmjeren u sudjelovanje Siska u gradnji kanalizacije u Galdovu, pojasnio je gradonačelnik Dinko Pintarić. On je naglasio da nisu opravdana negodovanja građana jer novi namet od deset posto prireza na porez na dohodak neće ugroziti socijalno ugrožene građane Siska.

Na 2000 kuna prirez od 7 kuna



- Umirovljenici s mirovinom manjom od tri tisuće kuna neće plaćati prirez, a mjesečni prirez na plaću od dvije tisuće kuna neto iznosi sedam kuna, a na plaću od 8700 kuna neto prirez iznosi 170 kuna mjesečno. To nisu velika davanja, Sisak se bez uvođenja svih zakonom uvedenih nameta ne može više zaduživati, a bez zaduživanja nema razvoja, što ni jedan gradska vlast ne može prihvatiti - zaključio je Pintarić.



Usvajanje zaključka o uvođenju prireza u Sisku prošlo je bez šire rasprave na Gradskom poglavarstvu, ali za razliku od gradskih poglavara građani Siska preko web portala sisak.info jako negoduju zbog novog nameta. - Život damo, prirez ne damo - poručio je jedan Siščanin, dok drugi pojašnjava da je Gradsko poglavarstvo "smislilo način kako prikupiti novce za kupnju idućih vijećničkih mandata".

Odluka vladajuće  koalicije



Jedan građanin Siska pita gradonačelnika Pintarića: "Gradonačelniče,  jeste vi normalni? I to malo što zarađuje malo ljudi ovoga ispaćenog grada - umanjujete uvođenjem prireza".



Konačnu riječ o uvođenju prireza porezu na dohodak donijet će gradski vijećnici. Kako u Gradskom vijeću više ne sjede oporbeni vijećnici, jer su podnijeli ostavke na vijećničke mandate, gotovo je sigurno da će vladajuća koalicija uvesti prirez i tako Sisak uvesti među gradove u državi čiji građani plaćaju prirez.

 



Mate Piškor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:46