Sjećanje na žrtve u vrijeme napetosti sa susjedima

SLAVONSKI BROD, SIBINJ - Ovih dana, kad se javljaju pretenzije nekih za hrvatskim prostorima, zbog svih žrtava koje su pale za Hrvatsku dužni smo im odgovoriti - rekao je jučer u Sibinju Josip Friščić, predsjednik HSS-a, gdje je zajedno s predstavnicima ostalih političkih stranaka i čelnika Općine bio na obilježavanju 72. obljetnice pogibije seljaka sibinjskog kraja i Dana općine.



Nakon mise zadušnice u mjesnoj crkvi, položeni su vijenci ispred spomen-obilježja gdje su starojugoslavenski žandari 1935. godine ubili  osam seljaka.

Tada, 19. veljače 1935., jugoslavenski žandari ubili su u Sibinju osam seljaka iz obližnjih odvoračkih sela i Donjih Andrijevaca u događajima poznatijima u povijesti kao buna seljaka brodskog Posavlja. Živote su izgubili: Petar Topalović, Ivo Janković, Mato Pejić, Ivo Katalinić, Đuro Štimac, Stipo Gunčević i Antun Ercegović - svi iz odvoračkih sela te Ante Perković iz Gornjih Andrijevaca. To je bio uvod u još jedno krvoproliće na ovim prostorima. Samo dan poslije, 20. veljače 1935., na slavonskobrodskom gradskom groblju ubijeno je šest seljaka iz Ruščice i Gornje Vrbe koji su, kao i sibinjski seljaci, prosvjedovali protiv velikosrpskog terora na ovim prostorima. Tada su na slavonskobrodskom gradskom groblju ubijeni: Mirko Milec, Ivan Martić i Stipo Mirković (svi iz Ruščice), te Tomo Vargić, Ivan Borevković i Franjo Borevković (iz Gornje Vrbe). U znak sjećanja na žrtvu vrbskih i ruščičkih seljaka danas će na slavonskobrodskom gradskom groblju biti položeni vijenci, dok će misa biti služena u crkvi Sv. Nikole u Gornjoj Vrbi.

Inače, tragičnim događajima od prije 72 godine, kada je smrtno stradalo 14 seljaka, prethodilo je uhićenje nekoliko seljaka iz Glogovice i Slatnika zbog skidanja ploča s ćiriličnim natpisima te proslave Papina dana 17. veljače. Tada je župnik Praskić završio svoj govor sa "Živjela Hrvatska", što je okupljeno mnoštvo burno pozdravilo, a vlasti su uhitile 10 seljaka. Drugog dana je počelo okupljanje seljaka koji su krenuli u Slavonski Brod kako bi prosvjedovali, ali ih je u Sibinju dočekala žandarmerija, brutalno ubila osam seljaka i više desetaka uhitila. Ista drama ponovila se dan poslije, 20. veljače, kada je na brodskom mostu zaustavljena skupina seljaka iz Vrbe i Ruščice. Tom je prilikom na Gradskom groblju ubijeno šest seljaka, dok ih je više ranjeno, uhićeno i osuđeno na višegodišnje kazne zbog pokušaja rušenja režima kralja Aleksandra Karađorđevića.



Željko Mužević;Aleksandra Primorac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:47