Niže dobre izume

'STALNO MI GOVORE DA TO ŠTO RADIM NIJE NIŠTA POSEBNO' Mlada inovatorica otkriva s kakvim se sve predrasudama susreće i kako se s njima nosi

Omogućava Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Lorena Miković
 Goran Mehkek / Hanza Media

Jeste li primijetili da zeleni čaj katkad ima gorak okus? Ako jeste, vjerojatno ste ga pripremili u kipućoj vodi koja ga je napravila neukusnim za konzumaciju. Naime, zeleni, a isto tako i bijeli ili žuti čaj ne bi se smio pripremati s temperaturom vode koja je viša od 70 Celzijevih stupnjeva.


Upravo je zbog toga 18-godišnja učenica Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu Lorena Miković osmislila temperaturni alarm, termometar za mjerenje temperature tekućine, s kojim je osvojila jedno zlato te dva srebra na domaćim sajmovima za inovacije.


- Svi moji prijatelji i rodbina oduševljeni su ovim mojim hobijem, posebno zato što sam ja cura, a vjeruje se da cure obično ne zanima elektronika ili mehatronika. Jednostavno, obožavam čačkati, spajati i razdvajati stvari. Mojim frendicama nije baš jasno otkud mi volja. Dečki iz moga razreda, čini mi se, bili su malo ljubomorni zbog mojih nagrada. Iako to ne žele priznati. Stalno mi govore da to što ja radim nije ništa posebno. Možda i nije, ali ja se dobro zabavljam i ponosna sam kad stvorim nešto novo - navodi mlada inovatorica, koja je, kaže, odrasla u kući punoj spretnih muškaraca; djed joj je strojar, a otac se bavi informatikom, pa je i ona odmalena počela gajiti ljubav prema tehnologiji.

Zagreb, 111019. 
Kennedijev trg 9.
Lorena Mikovic, mlada inovatorica koja je osmislila Zagrebacku elektronicku skrinjicu, kutiju za bezicno napajanje koja se i sama puni putem solarne energije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media
Lorena Miković, mlada inovatorica

No, njezin termometar nije običan termometar, jer takav već postoji - njezin je mali izum prvi takve vrste prilagođen osobama s oštećenjem vida. Iako on pišti, zahvaljujući inačici Brailleova pisma koje je implementirala u svoju inovaciju, mogu ga sa sigurnošću upotrebljavati i slabovidne osobe, tako da prepoznaju na kojoj je temperaturnoj skali tekućina.


- Do ideje sam došla kad sam i sama bila prehlađena. Pila sam puno čaja i često sam se znala opeći jer je stalno bio prevruć. Kasnije sam ideju dodatno razvila sa svojim mentorima u školi i svi smo zajedno radili na ovom projektu koji je kasnije, eto, i skupio neke nagrade - priča nam Lorena o temperaturnom alarmu koji je izradila u sklopu fakultativnog predmeta u Poštanskoj i telekomunikacijskoj školi u Zagrebu.

Jedan od njezinih mentora, profesor Drago Jurin, ponosno ističe kako njihova škola jedina u Hrvatskoj ima ovakav nastavni predmet koji ulazi u svjedodžbu. Godišnje okupe po desetak učenika koji vole istraživati i smišljati nove stvari, a iz njihove male tvornice dobrih ideja u posljednjih je desetak godina izašlo puno nagrađivanih projekata. Sa svojim su učenicima i njihovim inovacijama proputovali cijeli svijet: od Moskve, Toronta, Pittsburgha, Londona, a krajem godine, ako uspiju nabaviti sredstva, možda odu i do Tajvana.


Tamo bi predstavili novi Lorenin izum - Zagrebačku elektroničku škrinjicu, bežični punjač na solarnu i električnu energiju, koji je također skupio neke nagrade ove godine: zlato na sajmu Inova mladih te srebro na Nacionalnoj izložbi mladih inovatora mladi@inovacije u Kastvu.

Zagreb, 111019. 
Kennedijev trg 9.
Lorena Mikovic, mlada inovatorica koja je osmislila Zagrebacku elektronicku skrinjicu, kutiju za bezicno napajanje koja se i sama puni putem solarne energije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media
Zagrebačka škrinjica, kutija za bežično napajanje mobitela

- Škrinjica mi je čak malo i draža od temperaturnog alarma, moram priznati. Čini mi se iskoristivija u svakodnevnom životu. Prošlo ljeto sam radila u trgovini i uštedjela sam za novi mobitel koji ima mogućnost bežičnog punjenja. Budući da u hrvatskoj već imamo pametne klupe sa solarnim izvorima energije, palo mi je na pamet da se u nju nekako integrira i punjenje električnom energijom i da ima dva izvora punjenja. Zamislila sam to kao neki električni stup, što, naravno, ne bi baš bilo praktično za ovu razinu, pa sam sa svojim mentorima modificirala ideju u škrinjicu, koju smo htjeli brendirati gradom Zagrebom. Ona sada na sebi nosi motiv Markove crkve – priča nam Lorena Miković o nastanku svoje ideje, koja je osvojila nekoliko sajmova inovacija.


Hvali je i njezin prvi mentor, Željko Šafran, inženjer telekomunikacija te voditelj fakultativnog predmeta Inova u Poštanskoj i telekomunikacijskoj školi u Zagrebu:


- Lorena je nadarena za rješavanje raznih tehničkih problema. Kreativna je i inovativno im pristupa. Uvijek je za sve projekte vodila besprijekornu tehničku dokumentaciju. Njezine inovacije Zagrebačka energetska škrinja i Termometar za slabovidne postigle su zavidne rezultate na gradskim i državnim izložbama i za njih postoji velika mogućnost komercijalizacije - navodi ponosni mentor.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:51