Stanovi do kojih se ne može doći ili uopće ne postoje

Prodaju se stanovi u urbanim vilama na elitnoj lokaciji, ali bez prilaznog puta. Prodaju se stanovi u širem zagrebačkom centru, ali zgrada nije dovršena. Prodaju se stanovi bez dozvole pa ih inspekcija ruši, a ima i stanova koji se prodaju po nekoliko puta prije nego što prodavatelji nestanu.



Stanovi u urbanim vilama u Remetama s dva parkirališna mjesta i prekrasnim pogledom na grad Zagreb prodaju se za 1800 do 2000 eura po kvadratu, no prilazni put naselja, koje je projektirao Duško Dropulić, suprug ministrice Marine Matulović-Dropulić, prema tvrdnjama susjeda, preuzak je. Sada teška mehanizacija uništava garaže i ograde i trga telefonske žice, a kad naselje bude gotovo, pitanje je kako će se na tom putu mimoilaziti toliki automobili.

Problem je i sa stanovima tvrtke Zagreb Albatros koja je gradila stanove u Nehajskoj ulici u Zagrebu. Premda su kupci već platili i po sto tisuća eura za stanove, zgrada nije dovršena. Isti je investitor još prije pet godina prevario kupce u Sokolgradskoj i Novigradskoj ulici kojima je tvrdio da stanovi imaju svu potrebnu dokumentaciju, a nakon što su ih stanari kupili, raskidao je kupoprodajne ugovore, a novac nije vraćao. Na taj je način stanare oštetio za nekoliko milijuna kuna.



Poznati poduzetnik Željko Žnidarić nedavno je pak sam počeo rušiti svoje vile na Goljaku jer je inspekcija Ministarstva utvrdila da su bespravno sagrađene. Uz objekt koji ima građevinsku i uporabnu dozvolu, Žnidarić je na tri zgrade bespravno izveo radove, odnosno probio zidove u podrumu te proširio podrumski prostor. Građevinska je inspekcija zatvorila gradilište te naredila rušenje jer je Žnidarić etažirao bespravne podrume i namjeravao ih pretvoriti u stanove koje će prodati.



Iste je stanove po nekoliko puta prodavala vlasnica bivše tvrtke Koronida Mirjana Krecić te je, prema nekim informacijama, prevarila više od 30 obitelji i oštetila ih za 2,5 milijuna njemačkih maraka. Zbog nepodmirenih dugova dvojica muškaraca 2001. otela su joj sina i prijetili ubojstvom. Te iste godine Krecić sa svojom obitelji nestaje i do sada je u bijegu od pravosuđa i oštećenika. Za njom je raspisana i Interpolova tjeralica, a navodno je u Crnoj Gori.

Odvjetnik Boris Makarović upozorava da je najveći rizik kupnja novog stana u zgradi koja još nije sagrađena.



- Tada je uglavnom riječ o nekoj oranici koja je u zemljišnim knjigama upisana na tko zna koga te je pitanje hoće li investitor uopće moći steći vlasništvo nad njom. Problem je u tome što prodavatelji često misle da mogu riješiti imovinsko-pravne odnose, no često se može nešto izjaloviti. Graditelj, primjerice, sagradi pet zgrada, no uspije se uknjižiti na četiri parcele, a na jednoj ne uspije zbog neriješene ostavštine i slično, objasnio je Makarović.



Zbog toga upozorava kupce da prije kupnje provjere investitora te da se svakako savjetuju sa svojim odvjetnikom. Osim toga bilo bi korisno da provjere zemljišne knjige i vlasničke listove te da provjere ima li zgrada valjanu građevinsku i lokacijsku dozvolu.



- Za kupca je bitno da je izvadak novi (jer nakon njegova izdavanja mogu nastupiti promjene), da je prodavatelj upisan kao vlasnik nekretnine, da na nekretnini nema upisanih tereta niti zabilježbe da je zgrada upisana u zemljišnu knjigu upisana bez priložene lokacijske, građevinske i uporabne dozvole te da nema neriješenih prijedloga za uknjižbu (tzv. plombi) koje se odnose na predmet prodaje. Na izvatku iz zemljišne knjige ne smije biti upisana napomena da su tereti ispušteni kao nepotrebni i sl. - naglasio je Makarović.

U slučaju da kupac kupuje staru nekretninu najjednostavnija je zaštita od krivotvorenih izvadaka iz zemljišne knjige ako se osobno pribave izvaci ili ih se preuzme s interneta. Te se isprave pribavljaju u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda.



- Pri takvom uvidu treba obratiti pozornost piše li na izvatku objavljenom na internetu da je verificiran, jer u protivnom nije meritoran za utvrđivanje knjižnog stanja. Isto tako treba obratiti pozornost s kojim datumom je izvadak objavljen na internetu ažuriran - zaključuje Makarović



Ako je riječ o kupnji zemljišta radi gradnje, prije kupnje u uredu nadležnom za prostorno uređenje trebalo bi pribaviti obavijest o namjeni zemljišta. Tu također treba obratiti pozornost i na to ima li zemljište pristupni put, a dobro je konzultirati se i s arhitektom glede uvjeta gradnje.



• probaviti izvatke iz zemljišnih knjiga ili ih preuzeti s interneta

• obratiti pozornost na to piše li na izvatku objavljenom na internetu da je verificiran

• obratiti pozornost na to s kojim je datumom izvadak objavljen na internetu 

• za kupca je bitno da je prodavatelj upisan kao vlasnik nekretnine te da na nekretnini nema upisanih tereta (plombi)

• zgrada mora biti upisana u zemljišnu knjigu s priloženom lokacijskom, građevinskom i uporabnom dozvolom 

• konzultirati se s odvjetnikom te provjeriti investitora

• pribaviti obavijest o namjeni zemljišta u uredu nadležnom za prostorno uređenje ako se radi o kupnji zemljišta radi izgradnje

• obratiti pozornost i na to ima li zemljište pristupni put, a dobro je konzultirati se i s arhitektom glede uvjeta gradnje

Savjeti pri kupnji nekretnina

• temeljito provjetiti zemljišne knjige



Ivana Živko;Boba Blašković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:00