IZA KULISA

Što želi Relković s Udrugom nezavisnih

 Darko Tomaš / CROPIX

Udruga nezavisnih, platforma koja okuplja 40-ak nezavisnih gradonačelnika i načelnika iz cijele Hrvatske, a čiji je osnivač i začetnik bivši Mostov strateg Ivica Relković, sastala se u Banskim dvorima s premijerom Andrejem Plenkovićem i nekolicinom ministara. Poslije susreta ostala je ista mistika s kojom je najavljivan, a svodi se na pitanje - što žele i koji su interesi sudionika sastanka. Plenkovićevi motivi su razumljivi, ipak se radi o četrdesetak načelnika i gradonačelnika/ca, koji nisu u opoziciji, i pragmatična je odluka surađivati s njima, umjesto pretvoriti ih u političke neprijatelje.

Ali što želi druga strana, tek će se vidjeti. Razumljiv je interes ljudi na čelu manjih gradova i općina za suradnju s Vladom jer penezi za lokalnu samoupravu dijele se u Banskim dvorima, a iskustvo je pokazalo da Vlade nikada nisu pokazivale entuzijazam u financiranju infrastrukturnih projekata u opozicijskim sredinama. Samo, nekako nam se čini da mora biti još ponešto motiva u osnivanju Udruge nezavisnih.

U prvom redu zbog toga što je Ivica Relković spiritus movens cijele operacije?

Točno tako. Relković voli utjecati na političke procese u Hrvatskoj i u tome se pokazao uspješnim kao ideolog Mosta pa je opravdano sumnjati da se u recentnu akciju upustio zbog altruizma. Nema deset mjeseci otkako je tvrdio da se želi posvetiti neovisnim analizama političkih zbivanja, a sada spaja HDZ-ovu Vladu i lokalne dužnosnike u svojevrsnu, neformalnu koaliciju, što nije analiziranje nego eksplicitno političko djelovanje u korist Plenkovićeve ekipe. To se dalo očekivati jer Relković se javno razišao s mostovcima. Dakle, jasno je da želi opstanak Plenkovićeve Vlade, i daje vlastiti doprinos preko Udruge nezavisnih.

A priča da je ovo zametak Mosta 2?

Hrvatska se teško nosi i s ovim sadašnjim Mostom. Drugi bi u sadašnjim okolnostima bio prekobrojan, jer u oporbi više nema mjesta, a ako bi otvoreno podržavali HDZ, izgubili bi atribut nezavisnih. Ovako je bolje i Relkoviću i Plenkoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:44