NJEMAČKA JE PRVAK SVIJETA!

TOMISLAV ŽIDAK Bio je to veliki finale u kojem Messi nije imao dostojnu pratnju Higuaina i Agüera!

Messi je bio usamljen kao Robinson Crusoe, romantičar čiji talent se gubi u zaglušnom maršu njemačkih trupa...
 AFP

Njemačka je sinoć prišila i četvrtu zvjezdicu na svoj dres, Elf je osvojio naslov prvaka nakon 24-godišnjeg posta, ali, može li netko odgovoriti na pitanje - tko je najbolji igrač ovog Svjetskog prvenstva?

Jesu li to Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller ili Manuel Neuer? Ili možda ipak Messi?

Znam da će se oko tog pitanja polomiti koplja, jer, još je odzvanjao zadnji sučev zvižduk, a već su se čuli pucnjevi u Zagrebu, Hrvati su slavili njemačku pobjedu. Kad nam je samo preostalo slaviti vlastite poraze i tuđe pobjede...

Bilo je to veliko finale! Svi koji kažu drukčije, ne razumiju nogomet. Svi, koji će reći “Messi nije svemoguć” možda su u pravu, ali ovo je bilo i njegovo finale.

Međutim, Messi nije imao pratnju u Higuainu i Kun Agueru, bio je na ovom finalu usamljen kao Robinson Crusoe, romantičar čiji talent se gubi u zaglušnom maršu njemačkih trupa. Prvi put je europska reprezentacija osvojila naslov svjetskog prvaka na američkom tlu, učinila je to prva nogometna sila svijeta, koja je ponizila Brazil i nadvisila Argentinu.

Kada to učinite na jednom turniru u samo pet dana, zaslužili ste uzeti sve. Iako...

Argentina je velemajstorski igrala obranu, rijetki su bili propusti i pogreške. Na kraju su tragičari bili najhrabriji igrač na ovom prvenstvu, ratnik Javier Mascherano i umjetnik Leo Messi.

Talent je izgubio utakmicu protiv tehnološki najrazvijenije nogometne zemlje na svijetu, podržan od “200 milijuna Nijemaca” s brazilskom putovnicom.

Povijest će zapisati da je argentinski centarfor Higuain u 21. minuti ove dinamične i iznad svega napete utakmice promašio “zicer”, šansu koju ni prosječni centarfor ne bi smio promašiti, a kamoli centarfor argentinske reprezentacije. Naročito ne u finalu Svjetskog prvenstva.

Naravno, nisu na sceni bili samo Argentina, Mascherano i Messi, imali su i Nijemci svojih velikih trenutaka, pogodili su vratnicu ( Höwedes), pokušali su Kroos i Schürrle, iako najbolje prilike su zapucali Higuain (21), Messi (48) i Palacio u prvom nastavku. Kada se podvuče crta, Argentinci su imali bolje, zrelije šanse, ali su Nijemci imali jedan jedini trenutak nadahnuća Marija Götzea, pronašli su pukotinu u argentinskoj obrani u minutama kada se raspada sustav i kada taktička disciplina više ne postoji, kada se igra va banque. U takvoj igri Nijemci doista imaju najčvršće živce...

Nema sumnje da je Manuel Neuer najbolji golman prvenstva, u kojemu je bilo toliko sjajnih golmana. Golmani su zapravo obilježili ovo prvenstvo, ne znam koji je bio bolji. Osim našeg Pletikose, koji je sam priznao da nije obranio baš ništa. Danas je neoizbiljno ići na ovakve turnire bez ozbiljnog golmana (Neuera), bez dinamit igrača i nesavitljivog karaktera, kakav je Mascherano i bez fanatiziste i lidera igre kakvi su Messi ili Schweinsteiger. U modi su “lažne devetke”, što znači da klasični napadači ispadaju iz mode. Iako, da je Argentina imala Kempesa, Valdana ili Caniggiju umjesto Higuaina ili Aguera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:31