ZELENA BUDUĆNOST

Toyota kupila udio u Tesli

Japanski proizvođač Tesli je dao financijsku injekciju, a američka tvrtka obvezala se preuzeti jednu Toyotinu tvornicu u Kaliforniji

ZAGREB - Krajem prošlog tjedna u kalifornijskom Palo Altu objavljena je vijest o značajnom dogovoru između Toyote i Tesle. Japanski proizvođač kupit će dionice američke tvrtke u vrijednosti od 50 milijuna američkih dolara, a ona će preuzeti Toyotinu nedavno zatvorenu tvornicu u Fremontu, Kalifornija, te ju koristiti za proizvodnju nove Model S električne limuzine.

No, značajniji je dogovor o zajedničkom razvoju budućih električnih automobila i tehnologija, premda konkretnih detalja o pojedinim modelima zasad još nema.

Značajnom sastanku potpisivanja dogovora prisustvovali su Elon Musk, CEO Tesle, i Akio Toyoda, CEO Toyote Motor Company, a pridružio im se i vidno dobro raspoloženi guverner Kalifornije, Arnold Schwarzenegger, koji se inače strastveno zalaže za razvoj ekoloških automobila i tehnologija.

“Primijetio sam veliki potencijal Tesline tehnologije i bio impresioniran njihovoj posvećenosti monozukuriju (Toyotinom pristupu proizvodnji)”, izjavio je vidno oduševljeni Akio Toyoda.





Suradnja Davida i Golijata

Otkako je 1997. predstavila prvu generaciju Priusa, Toyota je do danas prodala ukupno 2,5 milijuna hibridnih vozila. S druge strane, Tesla je u samo nekoliko godina prodala nešto više od 1000 Roadstera u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. Neovisno o velikim razlikama, mnogo se očekuje od američko-japanske suradnje.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 16:37