Treba li Zagrebu tenk ili se Kalinić samo igra rata

ZA­GREB - Ne­po­zna­ta te­ro­ri­sti­čka sku­pi­na na­pad bi­o­ke­mij­skim oru­žjem Za­greb. Pr­vi iz­vješta­ji go­vo­re o ne­ko­li­ko sto­ti­na mr­tvih i otro­va­nih. U bol­ni­ca­ma vla­da izvan­re­dno sta­nje, u ti­je­ku je hi­tan sa­sta­nak Vi­je­ća na­ci­o­nal­ne si­gur­no­sti. Hr­vat­ska je po­sta­la me­ta. Te­ro­ri­sti su otro­vni ­plin akti­vi­ra­li na gla­vnim grad­skim tr­go­vi­ma, ­pred sto­že­ri­ma voj­ske i po­li­ci­je, pred Grad­skom ­skupšti­nom.



Vi­jest o te­ro­ri­sti­čkom na­pa­du na Za­greb pre­no­se sve svjet­ske agen­ci­je. Re­por­ter­ka CNN-a ­Judy ­Smith ja­vlja se s Gornje Grada. I dok ka­me­ra sni­ma ka­o­ti­čno sta­nje, u ka­dar ula­zi ma­sli­na­sto oklo­pno vo­zi­lo. Otva­ra­ju se vra­ta, a iz vo­zi­la izla­ze Pa­vle Ka­li­nić, šef grad­skog Ure­da za upravljanje u hitnim situacijama, gra­do­na­čel­nik Mi­lan Ban­dić i Joško Mo­rić, šef si­gur­no­sti Za­gre­ba­čkog hol­din­ga. Daju izja­vu oku­plje­nim no­vi­na­ri­ma...



Ništa nas ne smije iznenaditi



U rujnu je gradski Ured za

upravljanje u hitnim situacijama

 organizirao pokaznu vježbu

spašavanja talaca u terorističkom

napadu. Gradonačelnik Milan

Bandić i pročelnik Pavle

Kalinić pratili su vježbu odjeveni

u uniforme s imenima i

grbom UHS-a

Kalinićeva pokazna vježba

Ovo, na sreću, ni­je stvar­nost. To je dio mo­gu­ćeg te­ro­ri­sti­čkog sce­na­ri­ja ­zbog ko­jeg je ­Grad Za­greb po­kre­nuo na­ba­vu “vo­zi­la za po­se­bne na­mje­ne Ure­da za upra­vlja­nje hitnim si­tu­a­ci­ja­ma”. Vi­jest o na­ba­vi sto­žer­nog vo­zi­la gradskog kriznog ure­da ko­ju je u pe­tak ob­zna­nio nje­gov čel­ni čo­vjek Pa­vle Ka­li­nić ­odmah je iza­zva­la broj­ne re­a­kci­je.



Otporan na sve




Otpo­ran na me­tke, bom­be, boj­ne otro­ve, vo­zi­lo ti­pa Cas­spir ili Gurk­ha tre­ba­lo bi omo­gu­ći­ti siguran bo­ra­vak čel­ni­ci­ma gra­da i dr­ža­ve u slu­ča­ju te­ro­ri­sti­čkog ili nu­kle­ar­no­-bi­o­loškog na­pa­da na hr­vat­sku me­tro­po­lu.



Je li ova na­ba­va dio smišlje­ne stra­te­gi­je obra­ne u kri­znim si­tu­a­ci­ja­ma - i ako ­jest, ka­ko to­čno izgle­da ta ni­kad pred­sta­vlje­na stra­te­gi­ja?



Ili su se Ban­dić i Ka­li­nić je­dno­sta­vno odlu­či­li “igra­ti ra­ta” pa su, na­kon po­ka­zne vje­žbe or­ga­ni­zi­ra­ne u rujnu u industrijskoj zoni na Žitnjaku sa­da odlu­či­li na­ba­vi­ti i ve­li­ku ra­tnu igra­čku?



- Od osni­va­nja ure­da za kri­zne si­tu­a­ci­je ni­sam pro­či­tao, ni­ti čuo ela­bo­ri­ra­ni pri­kaz ustro­ja ra­da, na­mje­ne i svr­he po­sto­ja­nja tog ure­da - ka­že Ma­te Laušić, stru­čnjak za si­gur­nost i ne­ka­dašnji za­po­vje­dnik Voj­ne po­li­ci­je, i na­sta­vlja:



Opsada pročistača otpadnih voda

U si­mu­li­ra­noj akci­ji ‘teroristi’ su za­po­sje­li pro­či­stač otpa­dnih vo­da, za­dr­ža­li ra­dni­ke kao ta­o­ce i za­pri­je­ti­li či­ta­vom Za­gre­bu. Spe­ci­jal­ne po­stroj­be po­li­ci­je, va­tro­ga­sa­ca i li­je­čni­ka ‘­intervenirale’ su na mje­stu do­ga­đa­ja. Vje­žba je ima­la ­cilj po­ka­za­ti spre­mnost gra­da Za­gre­ba da ri­ješi ta­kve kri­zne si­tu­a­cije

Teroristi i taoci



- Kad ja, ko­ji mi­slim da ­ipak ­znam nešto o toj te­ma­ti­ci, ne­mam ja­snu sli­ku o to­me što bi taj ­ured tre­bao ra­di­ti, ka­ko to on­da mo­že ima­ti pro­sje­čan gra­đa­nin? Za ta­kav ­ured ima po­tre­be i ­imao bi što ra­di­ti. Ali, pri­je sve­ga kao ne­ka­kav dru­gi eš­alon, a to zna­či da u slu­ča­ju ne­ka­kve ele­men­tar­ne ne­po­go­de, po­pla­ve, po­tre­sa bri­ne o stra­da­li­ma, ­smješta­ju lju­di ko­ji bi došli po­ma­ga­ti u ta­kvim si­tu­a­ci­ja­ma. No, on ni­ka­ko ne mo­že pre­u­ze­ti ulo­gu po­li­ci­je, voj­ske, va­tro­ga­stva, hi­tnih slu­žbi ili dr­ža­vne upra­ve za zašti­tu i spašava­nje, a ka­mo­li nji­ma za­po­vi­je­da­ti. Mi­slim da uspo­re­dba Za­gre­ba i ame­ri­čkih gra­do­va ni­je pri­mje­re­na. Uo­sta­lom, te slu­žbe ima­ju svo­ju ver­ti­ka­lu za­po­vi­je­da­nja i ni­tko im to ne mo­že pre­u­ze­ti.



Protuteroristička vježba



- Ova­kvo nešto apsur­dno još ni­sam ču­la i ne mo­gu vje­ro­va­ti da je to isti­na - ko­men­ti­ra ­prof. dr. Mi­rja­na Kri­zma­nić, so­ci­jal­ni psi­ho­log, i do­da­je:



- Ne ­znam ko­ja je svr­ha tog vo­zi­la i da ne­tko mo­že ta­ko trošiti no­vac gra­đa­na. Ja kao psi­ho­log ne mo­gu shva­ti­ti taj tok misli, ­osim da će mo­žda ova­kva odlu­ka kod gra­đa­na iza­zva­ti smi­jeh, zgra­ža­nje i ogor­če­nje jer ne vi­dim svr­hu če­mu će to slu­ži­ti.



Pr­vi ve­li­ki pro­jekt pro­čel­ni­ka kri­znog ure­da Pa­vla Ka­li­ni­ća bi­la je si­mu­la­ci­ja te­ro­ri­sti­čkog na­pad na benzinsku postaju i pro­či­stač otpa­dnih vo­da na Ži­tnja­ku u ruj­nu ove go­di­ne. Bi­la je to ve­li­ka, sku­pa pred­sta­va. Ban­dić i Ka­li­nić u društvu su­ra­dni­ka i no­vi­na­ra gle­da­li su ka­ko na benzinskoj crpki i skladištu “ek­splo­di­ra” bom­ba, do­la­ze va­tro­ga­sci i de­se­tak mi­nu­ta ga­se po­žar. A on­da se do­ga­đa “otmi­ca” na pro­či­sta­ču otpa­dnih vo­da, ­gdje se spe­ci­jal­ci spušta­ju na ­krov iz he­li­ko­pte­ra, ču­je se pu­cnja­va i te­ro­ri­sti su ­ipak svla­da­ni, a ta­o­ci oslo­bo­đe­ni.



Kad je osni­vao ­Ured za kri­zna sta­nja, Pa­vle Ka­li­nić je na pi­ta­nje no­vi­na­ra či­me će se taj ­ured ba­vi­ti nonšalan­tno odgo­vo­rio: “Je­ste li gle­da­li ame­ri­čke fil­mo­ve ka­ta­stro­fe? Eto, ti­me.” ­Zbog nje­go­ve po­zna­te sklo­no­sti za­fr­kan­ci­ji, mno­gi su mi­sli­li da se sa­mo šali, a da za­pra­vo zna što će ra­di­ti i ka­kva mu je stra­te­gi­ja. Ali, ka­ko vri­je­me odmi­če, a ja­vnost do­zna­je o po­ka­znim protuterorističkim vje­žba­ma i o na­ba­vi nekakvog po­lu­ten­ka za oko 4 mi­li­ju­na ku­na, sve se više či­ni da je Ka­li­nić za­i­sta in­spi­ra­ci­ju pro­našao u hollywoodskim fil­mo­vi­ma.





 

Napad na benzinsku

U pokaznoj vježbi vatrogasci su gasili požar koji je izazvala ‘eksplozija’ na benzinskoj postaji. Desetak minuta publika je gledala uspješnu akciju vatrogasaca 

Bomba



Kalinić šuti, grad bruji



No, ju­čer ni­je že­lio go­vo­ri­ti o ra­du svo­ga ure­da. Na ­upit da obra­zlo­ži ­zbog če­ga bi ­Grad tre­bao na­ba­vi­ti ta­kvo vo­zi­lo bio je bez ko­men­ta­ra. Kra­tko je do­dao da ni­ka­kva odlu­ka ni­je do­ne­se­na, a za sve osta­lo rekao je da upu­ti­mo pi­ta­nja gla­sno­go­vor­ni­ci, pa će­mo do­bi­ti odgo­vo­re. Na­ja­vio je da će se o to­me oči­to­va­ti na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re. I gra­do­na­čel­nik Ban­dić izbje­gao je pi­ta­nje o bor­be­nom vo­zi­lu. No­vi­na­ri­ma je odgo­vo­rio da o to­me pi­ta­ju Ka­li­ni­ća. Odlu­ka grad­skog ure­da ju­čer je bi­la te­ma da­na na za­gre­ba­čkoj špi­ci.



Čovjek za kulturu i terorizam




Ka­li­nić, dra­go­vo­ljac Do­mo­vin­skog ra­ta, u ko­jem je ­ostao bez di­je­lo­va šake, au­tor je ne­ko­li­ko knji­ga. Jedna od prvih mu je bi­la “Ni po­koj­nik, ni pu­ko­vnik, ni po­kaj­nik” -  da­nas bi se mo­glo do­da­ti: ali ­ipak pro­čel­nik. Posljednja je “Andrija Hebrang - svjedoci govore”.



U pret­prošlom man­da­tu Sabora bio je za­stu­pnik SDP-a, na­kon to­ga Ban­di­ćev pro­čel­nik za kul­tu­ru, a ci­je­lo to vri­je­me po­kuš­avao se na­me­tnu­ti kao stru­čnjak za te­ro­ri­zam, o če­mu je pi­sao knji­ge i po­sje­ći­vao, na te­ret Sa­bo­ra ili Gra­da, ze­mlje ko­je ima­ju svje­ža ra­tna i te­ro­ri­sti­čka isku­stva.



Pu­no ide­ja za sa­dašnji rad Ure­da za upravljanje u hitnimsituacijama do­bio je upra­vo na tim pu­to­va­nji­ma po Izra­e­lu i Ame­ri­ci.



Te­ro­ri­zam da­nas ­jest re­al­na pri­je­tnja, po­slje­dnji na­pa­di u In­di­ji i Pa­ki­sta­nu to po­tvr­đu­ju. Ma­drid, Lon­don, New ­York, Mos­kva sa­mo su ne­ki od gra­do­va ko­ji su bi­li me­ta te­ro­ri­sta. Ali, odlu­ka o to­me da se upra­vo ku­pu­je za­po­vje­dno vo­zi­lo u si­tu­a­ci­ji i za to pla­ti oko če­ti­ri mi­li­ju­na ku­na (u odlu­ci piše: 3,3 mi­li­ju­na ­plus PDV) iza­zva­la je ču­đe­nje gra­đa­na, ali i stru­čnja­ka za si­gur­nost. No, Ka­li­nić za svo­ju odlu­ku ima i obra­zlo­že­nje. 



“Pro­ra­čun Gra­da Za­gre­ba pu­ne gra­đa­ni. Ka­ko ima­ju pra­vo na zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje, ta­ko ima­ju pra­vo i na si­gur­nost. ­Ured za upra­vlja­nje u hi­tnim si­tu­a­ci­ja­ma osno­van je ka­ko bi u slu­ča­ju ra­znih ka­ta­stro­fa po­mo­gao ­svim gra­đa­ni­ma, a da bi to na­pra­vio po­tre­bna mu je opre­ma. Više od 20 go­di­na Za­greb ne ra­spo­la­že ni­čim, a Hr­vat­ska još i ma­nje. ­Ured je osno­van da bi to pro­mi­je­nio.”



Spuštanje iz zraka

U pokaznoj vježbi policijski specijalci iz helikoptera spuštali su se na zgradu pročistača otpadnih voda

 

Policija



For­mal­no obra­zlo­že­nje za na­ba­vu na­đe­no je u član­ku 9. Za­ko­na o zašti­ti i spašava­nju ko­jim je me­đu osta­lim pro­pi­sa­no: “U ka­ta­stro­fa­ma i ve­li­kim ne­sre­ća­ma općin­ski na­čel­nik, gra­do­na­čel­nik i žu­pan izra­vno za­po­vi­je­da­ju sna­ga­ma zašti­te i spašava­nja je­di­ni­ca lo­kal­ne i po­dru­čne sa­mo­u­pra­ve”.



U obra­zlo­že­nju odlu­ke piše ka­ko se vo­zi­lo na­ba­vlja da bi se “omo­gu­ći­lo ru­ko­vo­đe­nje, ko­or­di­na­ci­ja i za­po­vi­je­da­nje ope­ra­ti­vnim sna­ga­ma zašti­te i spašava­nja Gra­da Za­gre­ba na te­re­nu”.



Što bi za­pra­vo Ka­li­nić i nje­gov ­ured tre­ba­li ra­di­ti, ­osim što ni­je ja­sno ni Laušiću, ni­je ja­sno ni mno­gim bivšim ru­ko­vo­di­te­lji­ma u voj­sci i po­li­ci­ji. Nje­gov po­kušaj da im se na­me­tne kao za­po­vje­dnik u kri­znim sta­nji­ma u me­tro­po­li do­ži­vlja­va­ju kao mi­ješ­anje u nji­hov rad. Mno­gi su se ču­di­li i kad se u toj ulo­zi Ka­li­nić po­ja­vio i na mje­stu uboj­stva Ive Pu­ka­ni­ća 23. li­sto­pa­da u Pal­mo­ti­će­voj uli­ci.



Vozilo Gurkha ili Casspir




“Što Ka­li­nić ra­di na mje­stu oče­vi­da i ka­kve su nje­go­ve na­dle­žno­sti?” - ču­di­li su se po­li­caj­ci. Ali, u si­tu­a­ci­ji ko­ja je iza­zi­va­la ne­vje­ri­cu i ­strah me­đu gra­đa­ni­ma, Ka­li­nić je si­gur­no sma­trao da je nje­mu kao pro­čel­ni­ku za kri­zna sta­nja ta­mo i mje­sto. U opi­su po­slo­va ure­da je i ko­or­di­ni­ra­nje i za­po­vi­je­da­nje ope­ra­ti­vnim sna­ga­ma. ­Ured ima i slu­žbu za or­ga­ni­za­ci­ju i pla­ni­ra­nje i slu­bu za ope­ra­ti­vne po­slo­ve na či­jem je če­lu Želj­ko Ba­sta, ko­ji je i je­dan od tri ­ovlašte­na pred­sta­vni­ka gra­da za na­ru­či­va­nje vo­zi­la. Je­dan od pro­je­ka­ta Ure­da je i izra­da le­tka “Če­ti­ri ko­ra­ka do si­gur­no­sti” ko­ji su do kra­ja tje­dna svi Za­gre­pča­ni tre­ba­li na­ći u svo­jim poštan­skim san­du­či­ći­ma, a ko­ji bi im dao pra­kti­čne in­for­ma­ci­je o to­me ka­ko zašiti­ti se­be i obi­telj u slu­ča­ju po­pla­ve, po­ža­ra, izli­je­va­nja opa­snih tva­ri i po­tre­sa.



Po­gla­var­stvo je, dakle, da­lo odo­bre­nje da se, bizravnom pogodbom i bez ja­vnog na­tje­ča­ja, za Ka­li­ni­ćev ­ured na­ba­vi “vo­zi­lo za po­se­bne na­mje­ne”. Još ni­je ja­sno ko­je će to vo­zi­lo to­čno bi­ti, ali u ­užem su izbo­ru dva ti­pa oklo­pnja­ka; Gurk­ha ili Cas­spir, a ra­zmišlja­lo se i o blin­di­ra­nom ­Chrysleru ko­jom se vo­zi ­Bush, od ko­jeg se odu­sta­lo jer je bio pre­skup. Cas­spir je Ka­li­ni­ćev ­izbor, ako se na­kon pr­vih re­a­kci­ja u ja­vno­sti, po­litici i stru­ci uo­pće i ku­pi oklo­pnjak za grad­ske oce.



Zagrebački Air Force One



Laušiću je upi­tno zašto se za po­tre­be skri­va­nja du­žno­sni­ka u kri­znim si­tu­a­ci­ja­ma na­ba­vlja vo­zi­lo ko­je se obi­čno ko­ri­sti za dru­ge na­mje­ne.



 - ­Ovaj tip vo­zi­la ko­ji se spo­mi­nje u me­di­ji­ma pri­je sve­ga je na­mi­je­nje­n pri­je­vo­zu ma­njih sku­pi­na po­li­ca­ja­ca i voj­ni­ka, tzv. ­SWAT ti­mo­va za po­se­bne za­da­će. Za po­kre­tni sto­žer ni­je nužno da je to oklo­plje­no vo­zi­lo, ia­ko im je to pre­dnost. Ta­kva su vo­zi­la u HV-u u pra­vi­lu bi­la pre­ra­đe­na i slu­ži­la su kao po­kre­tni ko­mu­ni­ka­cij­ski cen­tar - rekao nam je Laušić. Do­da­o je ka­ko se ni na­kon ra­ke­tnog na­pa­da na Ban­ske dvo­re ka­da je me­ta bio pred­sje­dnik Tu­đman ni­je ra­zmišlja­lo o na­ba­vi po­se­bnog oklo­plje­nog vo­zi­la za nje­gov pri­je­voz.



Ni­ Tu­đma­nov na­slje­dnik Me­sić, ni pre­mi­je­ri Ra­čan i Sa­na­der ni­su ra­zmišlja­li o ku­pnji po­se­bnog oklo­plje­nog vo­zi­la iz ko­jeg bi vo­di­li dr­ža­vu u kri­znim si­tu­a­ci­ja­ma.



Ali, ono što ni­je pa­lo na pa­met pred­sje­dni­ci­ma i pre­mi­je­ri­ma, pa­lo je na pa­met Ban­di­će­vu “­kriznom” pro­čel­ni­ku. Ako ame­ri­čki pred­sje­dnik ima Air For­ce One, zašto za­gre­ba­čki gra­do­na­čel­nik ne bi, za dan po­sli­je, ­imao “­Mayor Ve­hi­cle One”, ma što gra­đa­ni, po­go­to­vo u vri­je­me kri­ze, mi­sli­li o to­me.



Jer, ne­ki za­klju­ču­ju ka­ko bi valj­da pu­tni­ci iz tog vo­zi­la je­di­ni pre­ži­vje­li nu­kle­ar­ni ­udar na hr­vat­sku me­tro­po­lu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:06