Zaboravite Biloša, imamo Piškulića

ZAGREB - Daniel Biloš zasad je neispunjena želja Zlatka Kranjčara, a Biloševa neostvarena želja je - reprezentacija Argentine. Otkako je s reputacijom drugog strijelca Cope Libertadoresa prošloga ljeta stigao iz Banfielda na Bamboneru, u nedjelju se uoči utakmice s Argentinos Juniorsom dogodilo da je 1,94 cm visoki nogometaš prvi put ispao iz udarnog sastava Boce Juniors.



Upala pluća koja ga je zahvatila u završnom dijelu Aperture kriva je što više nije mogao pronaći početnu formu, ali i zakazao u Katru, na jedinoj utakmici koju mu je pružio izbornik Jose Pekerman.



No, ukupan je dojam da je Biloš iza sebe ostavio uspješnih šest mjeseci u kojima je osvojio južnoamerički Superkup, prvenstvo i Copu Mercosur (inačicu Kupa Uefe). Prije nekoliko tjedana Boca je glatko odbila ponudu u iznosu od 2,000.000 USD meksičkog Monterreya, i to je znak da predsjednik Mauricio Maccri na argentinskom Hrvatu može dosta zaraditi, a mogao je i više da je Biloš izborio status - reprezentativca. Kako sada stvari stoje, SP mu se neće dogoditi. Da je prihvatio Hrvatsku, igrao bi na Mundijalu, ovako će šansu za Argentinu u najboljem slučaju dobiti u manje važnim utakmicama u sljedećim kvalifikacijama.



Ofenzivac starog kova



- Nisam promijenio mišljenje, i dalje želim igrati za Argentinu - rekao je Biloš prije nekoliko dana, kada su se rodile nove spekulacije.



No, moglo je biti drukčije da ga je netko ranije otkrio, da je igrač imao priliku osjetiti Hrvatsku, zaigrati u nekom od naših klubova. Ovako se čini da nije bilo kemije između Biloša i "kockastog dresa", a taj bi slučaj trebao biti upozorenje, ako se i dalje po svijetu namjeravaju tražiti nečiji korijeni. Jer uopće nije teško pronaći nekog tko je naše gore list. Recimo, za Real Mallorcu igra Leonardo Nicolas Pischulichi, a oduzmemo li koje slovo, ili pak dodamo, dobit ćemo - Piškulića.



Četiri nastupa, dva gola



 Za ofenzivca staroga kova, kako nam ga je opisao argentinski kolega, Hector Cuper je zimus natjerao gazde da plate 3,000.000 eura. Nesretni je trener u međuvremenu dobio otkaz, a Piškulić ili Pischulichi, dobro se snašao i bez njega.



Ukupno je odigrao četiri utakmice, dvaput je zabio (Real Sociedad, Malaga), te jednom asistirao, a u nedjelju ga čeka Real Madrid. Prije tri godine je bio u sastavu reprezentacije Argentine koja je na južnoameričkom prvenstvu do 20 godina osvojila zlato. Uglavnom je sjedio na klupi, ali igrali su Carlos Tevez (Corinthians) i Fernando Cavenaghi (Spartak Moskva). Generacija je to i Mascherana, a dobar dio tih igrača sudjelovao je i u osvajanju olimpijskoga zlata u Ateni.



Piškulić (Pischulichi) igra s talijanskom putovnicom, iako njegovo "talijanstvo" potječe iz hrvatskih krajeva. Putovnicu ipak nikada nije zatražio, ona nije u stanju omogućiti korištenje prava igrača iz Europske Unije, nešto u čemu su se prevarili Biloševi menadžeri, kada su "pohrvatili" svog igrača, ne znajući da Hrvatska nije članica Unije i da Biloš ostaje "stranac".

Danijel Bračun
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:09