Nova sezona

Na male ekrane se vraća jedna od najdugovječnijih serija u povijesti televizije poznata po zvuku ‘dun dun‘

Franšiza, koja uz originalnu inačicu broji i sedam spin-offa, izbacila je više od 1250 epizoda
 Nbc/Virginia Sherwood/nbc

Dana 13. rujna 1990. godine premijerno je prikazana prva epizoda serije Zakon i red (Law & Order). Zvala se “Recept za smrt” (Prescription for Death) i u njoj je život izgubila pacijentica zbog nesavjesnog liječenja doktora pod utjecajem alkohola. Zaplet nije bio previše kompliciran, štoviše veoma se lako moglo otkriti tko je krivac. Ono što je fabulu učinilo unikatnom jest pristup rješavanju kaznenog čina – u prvom dijelu epizode prikazan je policijski posao, a u drugom zadatak tužiteljstva koji tog istog zločinca treba optužiti i spremiti iza rešetaka. Po prvi puta je slučaj prikazan od početka do kraja, od lova na kriminalca do njegova suđenja te izricanja kazne.

U konačnici, gledateljima se svidjelo sve oko serije – podijeljena radnja, ozbiljni likovi pa čak i specifični „dun dun“ zvuk. Ipak, čak ni najveći obožavatelji, kao ni najčvršći kritičari nisu mogli predvidjeti da će Zakon i red postati jedna od najvažnijih emisija u povijesti televizije.

Franšiza, koja uz originalnu inačicu broji i sedam spin-offa, izbacila je više od 1250 epizoda (broj i dalje raste) te drži drugo i treće mjesto na listi najdugovječnijih američkih primetime televizijskih serija (na prvom mjestu su Simpsoni, na drugom Zakon i red: Odjel za žrtve, a na trećem Zakon i red). Njena važnost nije pritom samo u dugotrajnosti već i učinku koji je ostavila na TV produkciju jer nema osobe u zapadnom svijetu, ali i šire, koja nije čula za kultni Zakon i red. Čak i nakon što je 2010. godine nastupila stanka koja je trajala 12 godina, milijuni gledatelja su s guštom dočekali prošlu veljaču kada se vratila na male ekrane te ponovno čekaju jesen kada izlazi 22 sezona. Štoviše, trenutno se i na FOX Crime kanalu vrte epizode iz prve sezone serije Zakon i red: Organizirani kriminal, svakog utorka u 22 sata.

Iz svega ovoga se povlači pitanje – zašto je ona tako popularna?

image
Nbc/Zach Dilgard/nbc

Postoji nekoliko ključnih razloga njenog uspjeha, od kojih je jedan ranije spomenuti segment tužiteljstva. Naime, serije koje se bave policijskim poslom postoje još od pedesetih godina, točnije od serije Dragnet (1951.). U tom vakuumu od 40 godina su se reciklirale različite nijanse policajca i njihovih metoda suzbijanja kriminala. I onda je došao Zakon i red koji je uveo potpuno novu dimenziju – tužiteljstvo. Gledatelji su tako po prvi puta imali priliku vidjeti drugu stranu zakon, odnosno kako izgleda proces optužbe zločinca.

Mozak iza te ideje jest Dick Wolf, tvorac i izvršni producent franšize. On također stoji iza još jednog bitnog segmenta Zakona i reda - preslikavanja kriminalnih slučajeva iz stvarnosti. Naime, pisci serije se nikada nisu libili priznati da svoju inspiraciju pronalaze na naslovnicama The New York Posta. U fabulama su se znali pronaći slučajevi koji su zapravo televizijski prikaz stvarnih zločina, kao što je slučaj braće Menendez optuženih za ubojstvo vlastitih roditelja.

Kevin Flynn, autor true-crime serija, istaknuo je da je gledateljima zadovoljavajuće vidjeti naplatku kazne za stvarni zločin, čak i ako se odvija u fiktivnom svijetu. Štoviše, navodi da su mnogi građani znali reći da jedva čekaju vidjeti kako će se neka medijska vijest rekreirati u epizodi Zakona i reda.

Sljedeći bitan faktor uspjeha serije jest njena konzistentnost. Na početku svake epizode gledatelja dočeka naracija: „U sudskome sustavu, narod predstavljaju dvije odvojene, ali jednako važne skupine: detektivi koji istražuju zločine i tužitelji koje gone počinitelje. Ovo su njihove priče...“. Ona se, pak, prilagodi za svaki od spin-offa, no čitanje teksta ostaje jedan od trademarka Zakona i reda. Isto vrijedi i za karakteristični zvuk „dun, dun“ koji najavljuje prijelaz u seriji.

Sama radnja se, pak, može svesti na svega nekoliko repetetivnih sekvenci – pronalazak tijela, razgovor s očevidcima, otkrivanje krivca, uhićenje i odlazak na sud, suđenje, izricanje presude i kraj. Sve je pritom uvijek crno i bijelo, nema sive zone koja bi se mogla iskoristiti ili istražiti za propitkivanje motiva zločinca. Postoji samo zakon i kazna.

Isto pravilo vrijedi i za karakterizaciju likova. U seriji ne ulazimo u privatni svijet glavnih likova, što je, s druge strane, česti slučaj u mnogim drugim serijama. Ne znamo kako izgleda unutrašnjost njihovih stanova, osobna pozadina pa ni čime se bave u slobodno vrijeme. Jedina bitna stavka jest rješavanje zločina, sve ostalo je nebitno.

Na prvu, konstantno redanje istih motiva i elemenata daje naslutiti kako će serija u jednom trenutku dosaditi gledateljima. No, u slučaju Zakona i reda, taj trenutak nikada nije došao. Megan Ganz, televizijska spisateljica koja radi na seriji „Uvijek je sunčano u Philadelphiji“ (It‘s Always Sunny in Philadelphia), kaže da ljudski mozak jednostavno obožava ponavljajuće uzorke.

- Ugodno je iznova se vratiti istom uzorku, čuti taj dobro poznati dun dun te osjećati se kao da u ovom ludom i kaotičnom svijetu postoji pravda i da dobri momci na kraju pobjede – ističe Ganz.

image
Nbc/Zach Dilgard/nbc

Globalna zaluđenost serijom dovela je do nastanka sedam spin-offa od kojih je najpoznatiji Zakon i red: Odjel za žrtve koji je čak i preskočio originalnu emisiju po broju snimljenih epizoda. Ipak, pisci su shvatili da ne mogu stalno prodavati istu šprancu, pogotovo nakon neuspjeha pojedinih serija iz franšize koje nisu došle dalje od prve sezone. Zato su odlučili malo promijeniti ploču i tako je nastao Zakon i red: Organizirani kriminal. Riječ je o najnovijem spin-offu iz 2021. godine koji se vrti oko Elliota Stablera (Christopher Meloni) omiljenog lika iz franšize. Radnja je poprilično jasna - Stabler nakon osobnog gubitka vraća se u njujoršku policijsku postaju kako bi se borio s organiziranim kriminalom. Stabler pokušava ponovno izgraditi svoj život kao dio nove elitne radne skupine, čiji je zadatak uništiti najmoćnije gradske kriminalne sindikate. Najveći novitet jest što se serija odmaknula od pravila: nova večer – novi slučaj. U Organiziranom kriminalu fokus je stavljen na individualne slučajeve koji se obrađuju kroz nekoliko epizoda s time da kroz cijelu sezonu možemo vidjeti odlične transformacije likova. Novi koncept odlično je primljen kod publike te se uskoro očekuje izlazak novih epizoda serije Zakon i red: Organizirani kriminal. Dok čekamo, možemo se prisjetiti scena iz prethodne sezone koja se trenutno prikazuje na FOX Crime kanalu svakog utorka u 22 sata.

image
Nbc/Will Hart/nbc

U svakom slučaju, novi projekti iz franšize su samo dokaz kako Zakon i red planira ostati na malim ekranima još dugi niz godina. Ako je suditi po dosadašnjim pokazateljima, gledatelja zasigurno neće manjkati.

CSI franšiza seli se u Vegas, a s novom ekipom se vraća i omiljeni Gill Grissom

Franšiza CSI jedan je od najuspješnijih televizijskih serijala svih vremena. Sveukupno je prikazano više od 800 epizoda s time da je dobar dio pogledalo čak 80 milijuna ljudi diljem svijeta. Najpoznatiji je svakako original CSI: Crime Scene Investigation, dok su jednako uspješni i spin-offovi CSI: Miami, CSI: New York te CSI: Cyber. Jedan od razloga njihove uspješnosti leži u trenutku njihova emitiranja. Naime, originalna serija lansirana je nedugo nakon napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna, u vrijeme kada je Amerikancima uvelike trebala nada da dobro može pobijediti. U tom trenutku su došli znanstvenici i detektivi koji su zajedničkim snagama rješavali kriminal i pobjeđivali zlikovce te time osvojili srca milijuna gledatelja. Više od 20 godina kasnije, vjerni fanovi i dalje uživaju u omiljenim serijama. Vidjevši da obožavatelji žele još sadržaja, tvorac franšize Anthony E. Zuiker lansirao je novi spin-off CSI: Vegas u kojemu glumi i miljenik publike Gill Grissom. Radnja je sljedeća - briljantni novi tim istražitelja predvođen Maxine Roby (Paula Newsome) mora zatražiti pomoć starih prijatelja, Gila Grissoma, Sare Sidle (Jorja Fox) i Davida Hodgesa (Wallace Langham) kako bi očuvali pravdu u Gradu grijeha. Epizode iz prve sezone serije CSI: Vegas možete pogledati na FOX Crime kanalu svake srijede u 22 sata.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s FOX Crime Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:43