SERIJSKI PREVARANT

Misteriozni slučaj: Bankar ukrao stotine tisuća eura, onda se zaposlio u Europskoj komisiji pa - nestao

Svima je bilo malo sumnjivo što u svom uredu ima madrac za spavanje

Palermo

 Cuboimages Srl/Alamy/Alamy/Profimedia

Nastavlja se talijanska drama oko neuhvatljivog bivšeg ekonomista Banke Italije koji je ukrao stotine tisuća eura. Taj je ekonomist od 2009. do 2012. godine prevario i banku i Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) za ukupno 234.394,06 eura. Među ostalim, pretvarao se da živi u iznajmljenom stanu dok je zapravo cijelo vrijeme spavao u svom uredu. Unatoč tome što je otkriven, dobio je posao u Europskoj komisiji - gdje je s prijevarom nastavio još dvije godine. U podnesku o kazni koji je Politico objavio ranije ovog mjeseca, rimski ogranak talijanskog Revizorskog suda, koji nadzire javne rashode, tom je ekonomistu konačno naredio da u EGSO vrati oko 150 tisuća eura. To je dodatak presudi kaznenog suda u Rimu iz 2019. kojom je osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora i simboličnu novčanu kaznu od 400 eura. Žalba je i dalje moguća, iako je malo vjerojatno da će se netko odlučiti za nju.

I dalje nije jasno kako je pola desetljeća uspijevao provoditi ovu prijevaru i to pred nosom dviju institucija. Dodatno intrigira što se ekonomist nije ni pojavio pred sudom niti ponudio bilo kakav odgovor na optužbe protiv njega, a danas se ni ne zna gdje se točno nalazi, piše Politico.

EGSO je jedna od najstarijih institucija u Bruxellesu, osnovana 1958. godine kao platforma za saveze poslodavaca, sindikate i civilne agencije za lobiranje kod političara. Nakon što je osnovana Europska unija i njezine institucije se osnažile, potreba za EGSO-om je nestala. Ipak, ovaj "zaostali organ europskih integracija" porezne obveznike košta više od 140 milijuna eura godišnje. Bilo je to dobro okruženje za prijevare ovog ekonomista.

Najveći dio nezakonito stečene dobiti dobio je kao naknadu za život koju je ta institucija plaćala nacionalnim stručnjacima, a da ju nije obavijestio da je Banka Italije već odobrila povećanje plaće iz istog razloga.

Prve sumnje javile su se kada su u EGSO-u primijetili nepravilnosti po pitanju ulaska i izlaska iz ureda, odnosno da je on u njemu i puno kasnije nego što završava njegovo radno vrijeme. Drugi detalj koji ih je posebno zabrinjavao bio je madrac koji se nalazio u uredu pa su već tada počeli sumnjati da ured koristi umjesto stana. EGSO je te nepravilnosti naveo u pritužbi koju je podnio i Banci Italije i Stalnom predstavništvu Europske unije još 2012, no je bankar je bez obzira na to prešao na novi posao u Europskoj komisiji, koja danas odbija komentirati kako je i pod kojim okolnostima dobio posao.

I tada je nastavio s prijevarama Banke Italije tako što je tražio dodatnih 5445,76 eura plaže unatoč tome što je bio "neopravdano odsutan" s posla između studenog 2013. i siječnja 2014. Kada je doznala za prijevaru, Banka mu je dala otkaz u siječnju 2014.

Na talijanskom kaznenom sudu je završio tri godine kasnije i tada dobio simboličnu novčanu kaznu i 14 mjeseci zatvora s početkom 2019. U odvojenom slučaju, Revizorski sud naložio mu je da vrati ukradena sredstva, no ta se presuda zakomplicirala jer se nije odazvao na pozive Suda. Osim što mu prijeti zatvorska kazna, taj bankar sada mora platiti 152.856,97 eura povrata EGSO-u, ali ne i novac banci, za koju je Sud rekao da je neovisno o tome uspjela "povratiti" 81.537 eura koje joj duguje. Banka Italije nije komentirala kako je to uspjela.

I dalje nije jasno gdje kontroverzni bankar živi jer ga vlasti u Palermu nisu ga uspjele pronaći na zadnjoj prijavljenoj adresi. U nedavnom podnesku o kazni ne navodi se nijedan odvjetnik koji bi ga zastupao. Njegov LinkedIn profil kaže da i dalje radi za Banku Italije, ali tamo ga nitko već godinama nije vidio. Prema talijanskom građanskom pravu, to ipak ne znači da je automatski postao bjegunac jer tuženik može odlučiti biti "zakonski odsutan" s ročišta.

- Obrazloženje je da ako primite valjanu obavijest o postupku i odlučite ne poduzeti ništa u vezi s tim, to je na vama. Ali tko bi pri zdravoj pameti to učinio? - komentirao je anonimni pravni stručnjak za Politico.

Razlozi za takvu odluku mogu biti različiti - teška bolest, daleki put, nestanak ili jednostavno nezainteresiranost da se brani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:31