PRAVA PITANJA

Kekin (Možemo): Moramo opremiti javno zdravstvo da ne plaćamo privatnicima; Dulibić (HDZ): Nismo u socijalizmu

Sudjeluju dr. Damir Biloglav (DP), Tomislav Dulibić (HDZ), dr. Ivan Bekavac (Most), dr. Ivana Kekin (Možemo!) i dr. Mišo Krstičević (SDP)

Sučeljavanje o budućnosti zdravstva u organizaciji Jutarnjeg, HUP-a, KUZ-a i HealthComm Foruma
Na fotografiji: Damir Biloglav, Ivana Kekin, Ivan Bekavac, Mišo Krstičević, Tomislav Dulibić

 Vanesa Pandzic/Cropix

U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održalo se treće po redu stranačko sučeljavanje u organizaciji Jutarnjeg lista uz partnere Koaliciju udruga u zdravstvu, HealthComm Forum, te Hrvatske udruge poslodavaca. Stranačke programe iznijeli su državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić (HDZ), Mišo Krstičević (SDP), Damir Biloglav (Domovinski pokret), Ivan Bekavac (Most) i Ivana Kekin iz platforme Možemo. Nakon iznošenja programa, sučelili su stavove. Raspravu, pod radnim nazivom ‘Kako razvijati sustav koji je usmjeren na pacijenta‘ moderirao je novinar Jutarnjeg lista i Globusa Boris Orešić. Sudionike je uvodno pozdravio glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.


U završnici stranačkog sučeljavanja u raspravu se uključio predsjednik HUP-a Mihael Furjan, i postavio pitanje predstavnicima stranaka treba li kod uvjeta za sklapanje ugovora o policama osiguranja uzimati u obzir riskantno ponašanje građana poput pušenja cigareta i ovisnosti o alkoholizmu.

- Nismo uspjeli spriječiti da maloljetnici kupuju alkohol i cigarete u trgovinama. Kockarnice i kladionice su nam na svakom uglu. Stoga ne mislim da bi trebalo penalizirati građane - ustvrdila je Ivana Kekin (Možemo).

Ivan Bekavac (Most) kao izvor problema u osiguranju označio je cijene usluga koje određuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

- Država mora urediti fiskalni i sustav doprinosa tako da građani više vode brigu o svome zdravlju - ocijenio je Bekavac.

I Mišo Krstičević (SDP) i Damir Biloglav (DP) izjasnili su se protiv otegotnih uvjeta ugovoranja polica osiguranja i dodatnih premija u zdravstvenom osiguranju.

- Imamo situaciju da su prihodi od oporezivanja duhana izbačeni iz proračuna ministarstva zdravstva - dodao je Krstičević.

Mihael Furjan iznio je prijedlog, koji je, kazao je, primijenjen u drugim državama, da se osiguranike koji idu redovito na pretrage i bave se fitnesom zdravstveni sustav nagradi.

Ivan Bekavac (Most) najavio je da će nova Vlada napraviti društveni konzensus s svim dionicima u zdravstvu o rješavanju nagomilanih problema u sustavu.

- Kada govorimo, primjerice, o palijativnoj skrbi, nemamo sustav ni na privatnoj ni na državnoj razini. Prema procjenama struke treba nam oko 400 kreveta u palijativnoj skrbi. Trebamo ih u svim županijama - naveo je Bekavac (Most).

Ivana Kekin (Možemo) suglasila se s potrebom jačanja palijativne skrbi jer je to, kazala je, upravo jedan od onih dijelova zdravstvenog sustava koji se bazira na solidarnosti.

Damir Biloglav (DP) apelirao je na jačanje svijesti kod građana o važnosti zdravstvenog sustava.

- Građani moraju biti svjesni da neće nekoliko političara riješiti sve probleme u zdravstvu - upozorio je Biloglav.

Mišo Krstičević (SDP) poručio je kako SDP čvrsto stoji na poziciji zaštite javnog zdravstva.

Tomislav Dulibić (HDZ) izrazio je uvjerenje kako je Vlada u proteklih osam godina pokazala da zna voditi sustav zdravstva i poboljšavati usluge pacijentima.

Nakon završnih riječi predstavnika stranaka moderator Boris Orešić zaključio je raspravu u prostorijama HUP-a.

image

Mišo Krstičević, Tomislav Dulibić

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Na fotografiji: Ivana Kekin, Ivan bekavac

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Boris Orešić, Damir Biloglav, Ivana Kekin, Ivan Bekavac, Mišo Krstičević, Tomislav Dulibić

Vanesa Pandzic/Cropix

11:42 U nastavku stranačkog sučeljavanja u HUP-u, Ivana Kekin (Možemo) zauzela se za opremanje javnog zdravstvenog sustava kako se privatnicima ne bi plaćale usluge na koje bi pacijenti morali imati pravo i u javnom zdravstvu.

- Opet moram spomenuti primjer Medikola kojem je HDZ-ova vlast uplatila milijardu kuna za usluge koje je trebao pružiti javni sustav - ustvrdila je Ivana Kekin.

Polemizirajući s ocjenama predstavnice platforme Možemo, Tomislav Dulibić (HDZ) kazao je kako društvo koje se odlučilo za kapitalizam i privatnu inicijativu mora prihvatiti činjenicu da postoje poduzetnici koji razvijaju poslove, zapošljavaju radnike i uplaćuju poreze i doprinose.

- Nismo više u socijalizmu. U nijednom slučaju prihodi privatnih poduzetnika u zdravstvu pretežito ne pritječu iz državnog proračuna. Privatni sektor sudjeluje oko tri posto u troškovima zdravstva - naveo je Dulibić.

Damir Biloglav (DP) ocijenio je kako kontrole troškova u zdravstvu nema dok se ne uredi sustav osiguranja.

- Ako vi imate osiguranje koje pokriva tri usluge od kojih je jedna trebala biti učinjena i naplaćena, o čemu mi govorimo? - zapitao se Biloglav.

Mišo Krstičević (SDP) komentirao je učestale ocjene u javnosti da treba depolitizirati zdravstvo.

- HDZ je prenio upravljačka bolnica na državu, očito da bi stavili šape na sve. Moramo svi imati isti interes u zdravstvu, a ne promicati stranačke ciljeve - apelirao je Krstičević.

Tomislav Dulibić (HDZ) odbacio je ocjene da je odluka o preuzimanju upravljačkih prava u bolnicama motivirana stranačkim interesima, kao i da je HDZ za favoriziranje privatnika u zdravstvu.

- Samo mislimo da privatna ulaganja u zdravstvo treba povećati. Država mora pomoći privatnim investicijama oko građevinskih dozvola i administrativnih rješenja, kao što radi i u drugim djelatnostima - kazao je Dulibić.

Uključivši se u sučeljavanje, jedan od čelnika Hrvatske udruge poslodavaca Mirko Habijanec upitao je predstavnike stranaka zašto se ne zauzmu za to da se pacijentima godišnje ispostavlja račun o tome što su koristili i platili za usluge u zdravstvu i koliko ih je to koštalo. Habijanec je upozorio i na nedostatak obiteljskih liječnika u malim sredinama.

image

Na fotografiji: Damir Biloglav, Ivana Kekin, Ivan Bekavac, Mišo Krstičević, Tomislav Dulibić

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Goran Ogurlić, Irena Weber

Vanesa Pandzic/Cropix

11:07 Osvrnuvši se na stranačkom sučeljavanjem u HUP-u na sustav financiranja zdravstva, Ivan Bekavac (Most) je upozorio kako se provelo nekoliko sanacija zdravstvenog sustava koje nisu dale rezultat.

- Sanacija zdravstva zadnjih godina prebacila je jedan posto BDP-a godišnje. Pritom se ništa realno i strukturno ne čini da se poboljša kvaliteta zdravstvene zaštite. U javnoj nabavi ima još dosta prostora za uštede - ocijenio je Bekavac (Most).

Mišo Krstičević (SDP) je upozorio kako se ministri zdravstva i drugi javni dužnosnici u zdravstvu ne mogu baviti menadžmentom.

- Nije ministar zdravstva ministar financija. Ministar zdravstva se mora usredotočiti na kvalitetu usluge, zaštitu i unaprjeđenje zdravstvenog sustava. Mi smo cijelu priču sveli na novac, a tako nema cjelovite reforme zdravstva koju trebamo - kazao je Krstičević (SDP).

Tomislav Dulibić (HDZ) podsjetio je kako su rokovi plaćanja u zdravstvu prije tri godine bili oko 360 dana, a sada su 120 dana.

- Plan je rokove plaćanja svesti na 60 dana. Kada govorimo o financiranju zdravstva u širem smislu, mi još uvijek imamo premala privatna izdvajanja za zdravstvo - ocijenio je Dulibić.

Damir Biloglav (DP) osvrnuo se na učestale ocjene da su u nas lijekovi skupi.

- Ponekad se pitam kako je neki lijek moguće proizvesti po cijeni koja je označena. Naši građani koji žive u inozemstvu kupuju lijekove u Hrvatskoj - naznačio je Biloglav (DP).

Ivana Kekin (Možemo) komentirala je limite u bolnicama koji su dostatni samo za plaće.

- Ako bolnica nema za lijekove, a mora ih naručiti, stvara se dug. Na dug se plaća kamata veledrogerijama i na kraju sve to plaćaju građani - upozorila je Ivana Kekin.

image

Na fotografiji: Goran Ogurlić, Irena Weber

Vanesa Pandzic/Cropix

10:55 U nastavku stranačkog sučeljavanja u HUP-u, Ivana Kekin (Možemo) zauzela se za nagrađivanje osoblja u zdravstvenom sustavu koji će dati doprinos smanjenju liste čekanja. Mišo Krstičević (SDP) upozorio je kako broj liječnika i osoblja u zdravstvenom sustavu raste, broj stanovnika se smanjuje, a liste čekanja su sve dulje.

- Sve ovo ukazuje da nama nedostaje kontrola, a nered imamo i zbog lošeg ustrojstva da se zdravstvo gurne u privatne ruke. Indikativno je da u medicinskim granama gdje imamo najviše liječnika imamo duže liste čekanja - ocijenio je Krstičević.

Ivan Bekavac (Most) ustvrdio je da su liste čekanja neadekvatan pojam.

- Liste čekanja su ‘kupus‘ u kojem ima svega. Bez prethodno donesenih normativa u sustavu nećemo imati realno jasne liste čekanja. Kad se onemogući, primjerice, dvostruko ili trostruko naručivanje, izbaci demagogija o listama čekanja i promijeni sustav upravljanja bolnicama, moći ćemo kvalificiranije govoriti o pristupu zdravstvenih usluga - naznačio je Bekavac.

Damir Biloglav (DP) usuglasio se s ocjenama da u nas postoji krivi pristup listama čekanja.

- Prošle godine 53 milijuna usluga pruženo je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a gotovo isti broj usluga imali smo u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti - upozorio je Biloglav (DP).

image

Goran Ogurlić

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Damir Biloglav, Ivana Kekin

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Damir Biloglav

Vanesa Pandzic/Cropix

10:45 Iznoseći na stranačkom sučeljavanju u HUP-u program Domovinskog pokreta za zdravstvo Damir Biloglav pošao je od ocjene da je sadašnji sustav zdravstva neodrživ.

- Imamo kaos koji ne zadovoljava nikoga. Kroz sustav HZZO-a godišnje prođe oko pet milijardi eura, a rezultat nemamo. Ključno je, prije svega, pojačati primarnu zdravstvenu zaštitu. Sustav osiguranja treba ustrojiti tako da se kontroliraju troškovi, što sada nije slučaj - ustvrdio je Biloglav (DP).

Govoreći o programu platforme Možemo za zdravstvo, Ivana Kekin također se zauzela za drastično jačanje primarne zdravstvene zaštite.

- U drugom koraku moramo promovirati prevenciju, zdrav život, u trećem promijeniti sustav upravljanja, a u četvrtom koraku promjena digitalizirati sustav kako bi vidjeli tko i kako radi. Konačno, moramo mijenjati model financiranja - navela je Ivana Kekin (Možemo).

Iznoseći program Mosta za zdravstvo Mosta Ivan Bekavac pošao je od upozorenja da će vrlo brzo sustav zdravstva morati odgovoriti na zahtjev pojačanog starenja stanovništva.

- Sustav treba urediti tako da se zdravstvene djelatnike oslobodi administracije kako bi se mogli baviti pacijentima. Moramo vidjeti što nam u bolničkom sustavu treba, što je višak, nepotreban trošak. U primarnoj medicini moramo uvesti preventivne, održive programe za poboljšanje zdravlja stanovništva - naznačio je Bekavac (Most).

Govoreći o programu SDP-a za zdravstvo, Mišo Krstičević zauzeo se za točno lociranje uzroka problema u zdravstvu.

- Mjere štednje u zdravstvu prije 40 godina dovele su do urušavanja primarne zdravstvene zaštite, nemogućnosti liječenja, nezadovoljstva i građana i osoblja. Bit je shvatiti da treba zaustaviti urušavanje primarne zdravstvene zaštite kao civilizacijskog dosega - naveo je Krstičević (SDP).

Iznoseći program HDZ-a za zdravstvo, državni tajnik u Ministarstvu zdravstvu Tomislav Dulibić pošao je od ocjene da se u javnosti čuje previše negativnih ocjena o stanju u zdravstvu te da je naš zdravstveni sustav jedan od najboljih.

- U proteklih osam godina značajno smo povećali plaće, i dalje ćemo nastaviti s time. Nastavljamo obnovu bolnica i ulaganja u opremu. Smanjili smo liste čekanja, ali one su problem u svim sustavima - naznačio je Dulibić (HDZ).


10:29 Iznoseći na stranačkom sučeljavanju stajališta Hrvatske udruge poslodavaca o trenutnoj situaciji u domaćem zdravstvu, glavni ekonomist Hrvoje Stojić zauzeo se, među ostalim, za povećanje investicija u zdravstvu.

- Kada govorimo o velikim investicijama, većim od 100 milijuna eura, u nepovoljnom smo položaju ne samo u odnosu na razvijene članice EU, već i na zemlje u okruženju. Moramo, prije svega, rokove plaćanja u sustavu zdravstva svesti na zakonske, potrebno je raditi na povratku naših građana koji su radili u sustavu zdravstva a sada su u inozemstvu - naveo je Stojić. Zauzeo se i za povećanje izdvajanja iz domaćeg BDP-a za zdravstvo s 8,5 na 11 ili 12 posto, što je, istaknuo je, prosjek EU.

Stojić je upozorio na podatak iz istraživanja agencije Ipsos da 78 posto naših građana smatra da je dostupnost novih, inovativnih lijekova u Hrvatskoj manja nego u Europskoj uniji.

- Hrvatski građani u dobrom zdravlju žive do 59 godine. Naš zdravstveni sustav rangiran je ispod prosjeka Europske unije u relevantnim istraživanjima - upozorio je Stojić. Skrenuo je pozornost i na podatak da Hrvatska ima četiri do pet puta manje poticaje za istraživanje i razvoj u gospodarstvu od prosjeka EU.

image

Mišo Krstičević, Tomislav Dulibić (sjede), Hrvoje Stojić (drži izlaganje)

Vanesa Pandzic/Cropix

- Preizdašni smo u podmirivanju troškova bolovanja iz državnog proračuna. Podmirujemo iznadprosječno više od velike većine članica EU i kada gledamo duljinu i kada gledamo naknade za bolovanje. Financijski bi trebalo destimulirati neopravdana bolovanja - ustvrdio je glavni ekonomist HUP-a. Izrazio je očekivanje da će proračunsko izdvajanje za zdravstvo u nas rasti te da će dostupnost liječenja u državnim i privatnim ustanovama biti dostupnije za sve građane. Nakon izlaganja Hrvoja Stojića uslijediti će predstavljanje stranačkih programa za zdravstvo.

image

Goran Ogurlić, Irena Weber

Vanesa Pandzic/Cropix

Danas od 10 sati na portalu jutarnji.hr uživo pratite sučeljavanje predstavnika pet najvećih stranaka o sektoru zdravstva. Zdravstvo kao rijetko koja tema dotiče sve građane u društvu. Stoga buduća Vlada mora ponuditi svoju viziju zdravstva na današnjem, trećem predizbornom sučeljavanju u organizaciji Jutarnjeg lista uz partnere Koaliciju udruga u zdravstvu, HealthComm Forum te Hrvatsku udrugu poslodavaca.

U trećem od četiri sučeljavanja "Prava pitanja" sudjeluju dr. Damir Biloglav (DP), Tomislav Dulibić (HDZ), dr. Ivan Bekavac (Most), dr. Ivana Kekin (Možemo!) i dr. Mišo Krstičević (SDP).

Sučeljavanje o temi "Efikasno zdravstvo: Kako razvijati sustav koji je usmjeren na pacijenta?" moderirat će novinar Globusa i Jutarnjeg Boris Orešić. Cilj je dobiti odgovore na niz pitanja važnih građanima: kako smanjiti liste čekanja u bolnicama, kako osigurati efikasnost sustava u kojem stalno rastu troškovi dok su građani nezadovoljni kvalitetom usluge, kako zaustaviti odljev liječnika i ostalih zdravstvenih radnika u inozemstvo? Građani u Hrvatskoj su složni, hrvatsko zdravstvo dramatično je lošije nego prije četiri godine, a velika ih većina tvrdi da će svoj glas dati onima koji ponude konkretna rješenja za probleme u zdravstvenom sustavu.

Treće je to od četiriju sučeljavanja koje Jutarnji list organizira u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca tijekom predizborne kampanje. Cilj je da se s gospodarskim stratezima političkih stranaka razgovara o ključnim gospodarskim politikama, reformama sustava i poreznoj politici u sljedećem mandatu kako bismo saznali kakvo gospodarstvo oni žele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:46