RAZOČARALA MAJKU

Ona je najbogatija žena na svijetu, teška više 100 milijardi dolara: Njena obitelji prepuna je mračnih tajni...

Ni nakon svih drama, jedna se stvar nije promijenila. I danas sate najradije provodi svirajući na svom klaviru...

Françoise Bettencourt Meyers

Françoise Bettencourt Meyers, 70-godišnja unuka osnivača L‘Oreala Eugènea Schuellera, postala je prva žena na svijetu čije bogatstvo premašuje 100 milijardi dolara.

Priča o toj francuskoj kozmetičkoj tvrtki počela je početkom prošlog stoljeća, a Françoise svoje današnje bogatstvo može zahvaliti tome što se obiteljska tvrtka pretvorila u multinacionalnu kompaniju s brojnim poznatim brendovima. Obitelj su pak obilježile brojne kontroverze - od toga da su neki članovi otvoreno podržavali naciste pa do velike sudske parnice kojom se ionako distanciran odnos majke prema Françoise, potpuno zahladio.

Kada je Eugène Schueller 1909. osnovao L‘Oreal, želio je pokrenuti revoluciju u industriji ljepote. Dobro predviđanje trendova na tržištu, kreativnost, poduzetnički duh i vješto oglašavanje putem atraktivnih plakata donijeli su mu uspjeh.

Nakon njegove smrti 1957. L‘Oreal je naslijedila kći Liliane poznata po glamuroznim zabavama koje je organizirala sa svojim suprugom, političarem Andréom Bettencourtom.

image

Liliane Bettencourt i njen muž Andre

Eric Feferberg/Afp

Predsjednici, ministri, filmski glumci i poznati pisci godinama su uživali u gostoprimstvu Bettencourtovih, domjencima, večerama i raskošnim druženjima. Svoj istaknuti položaj u društvu Liliane je stekla time što je kontrolirala najveću svjetsku kozmetičku tvrtku, bila na čelu najbogatije francuske filantropske zaklade, a odlikovana je ordenom Legije časti. Voljela je veliko društvo, luksuz i uživanje u svemu što novac može kupiti.

Njezina jedina kći Françoise bila je potpuno drugačija. Ozbiljna intelektualka više je voljela knjige i klavir od velikih večera i domjenaka koje su organizirali njezini roditelji. Françoise je diplomirala međunarodne židovsko-kršćanske odnose i proučavala grčku mitologiju. Françoise Bettencourt Meyers autorica je knjiga o judaizmu, katolicizmu, a u posljednjoj od njih komentirala je Bibliju. Taj jednostavniji život bio je veliko razočarenje za njezinu majku koja se družila s predsjednicima, pašama i kraljevima, a Vanity Fair kaže kako je i "koketirala s Mao Tse-tungom". Liliane je Françoise u intervjuima često nazivala "hladnim djetetom."

- Françoise je bila teška i spora. Uvijek jedan krug iza mene - izjavila je.

Da stvari budu još gore, ljubav koju je Liliane uskraćivala svom jedinom djetetu usmjerila je na François-Marie Baniera, fotografa kojeg je upoznala na foto zadatku 1987. i ubrzo se s njim sprijateljila. Budući da je Banier bio homoseksualac, između njih se razvila samo platonska veza. Vodio ju je na umjetničke izložbe, u kazališta i muzeje te ju upoznavao s umjetnicima i glumcima što je njoj godilo. Ona mu je uzvraćala na jedini način koji je poznavala - novcem.

image

Francois-Marie Banier i Liliane Bettencourt

Horst Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp

Tijekom dva desetljeća svom je štićeniku dala stotine milijuna dolara u gotovini, nekretninama, majstorskim slikama i policama osiguranja. Zbog toga je njezina kći Françoise tužila slavnog fotografa tvrdeći da je njezinu bolesnu majku prevario za gotovo milijardu dolara tijekom dva desetljeća. Iako je Banier bio formalna meta tužbe, Liliane je to shvatila kao osobni napad nezahvalne kćeri.

- Majka je masakrirala kćer, a zatim je kćer masakrirala majku - izjavio je tada odvjetnik uključen u slučaj.

Iako je najprije osuđen na dvije i pol godine zatvora i isplatu 158 milijuna eura odštete, u žalbenom postupku je to poništeno.

- Više ne viđam svoju kćer i ne želim to - rekla je Liliane.

Tužba je u javnost iznijela i davno zaboravljene obiteljske tajne, uključujući nagađanja da su Françoisin otac Bettencourt Meyer Andre i djed bili nacistički simpatizeri. Konkretno, Eugene Schueller je javno pohvalio Adolfa Hitlera u ranim godinama nacističke Njemačke i bio član tajnog društva koje je planiralo svrgnuti republikansku vladu Francuske 1930-ih, skupine koja je povezana s višestrukim ubojstvima i bombaškim napadima.

André Bettencourt je, prema Timeu, pisao antisemitske kritike za pronjemački tisak tijekom rata, iako je kasnije promijenio svoju lojalnost i pridružio se Pokretu otpora. Kontroverze su bile još i veće zbog toga što Françoisin muž bio unuka rabina ubijenog u Auschwitzu. Iako je odgojena kao katolkinja, i ona se kasnije preobratila na judizam pa je par i svoje sinove odgojio kao židove.

image

Francoise Bettencourt-Meyers sa sinovima Nicolasom i Jean-Victorom

Jean-pierre Muller/Afp

Iako je sud presudio u njezinu korist, Françoise je kasnije bila pod istragom zbog optužbi za podmićivanje svjedoka - bila je to Bainerova protutužba. Tvrdila je da novac koji je dala svjedoku nije bilo mito, već dijelom otpremnina, a dijelom osobni zajam, no sve je na kraju završilo tajnim sporazumom o priznanju krivnje 2016.

Nakon smrti majke sljedeće godine naslijedila je desetke milijardi dolara nakon što joj je majka umrla 2017. i vrijednu imovinu, među kojom se ističu vila u bogatom predgrađu zapadno od Pariza i dvorac s pogledom na francusku obalu Bretanje.

Françoise Bettencourt Meyers je danas potpredsjednica upravnog odbora L‘Oreal grupe koja je, prema financijskom izvještaju, prošle godine imala promet u vrijednosti od 38 milijardi eura. Nedavni skok Meyersovog bogatstva pripisuje se rekordno visokoj cijeni dionica L‘Oreala, pa je 2023. najbolja godina za kompaniju u zadnjih 25 godina. Dionice su ovaj četvrtak dosegnule 451,30 eura, što je rast od 35 posto u odnosu na početak godine.

Françoisini sinovi Jean-Victor Meyers i Nicolas Meyers, također rade kao direktori u kompaniji, a sa suprugom Jean-Pierreom Meyersom osnovala je Tethys Invest SAS, tvrtku koja je bavi proizvodnjom alkoholnih pića.

Nije sav novac ostao u obitelji. U travnju 2019. Françoise je bila među francuskim milijarderima koji su obećali milijune nakon požara u katedrali Notre Dame. Osim toga, predsjednica je Zaklade Bettencourt Schueller, dobrotvorne organizacije koja izdaje bespovratna sredstva "za potporu istraživanja u znanosti o životu i umjetnosti", kako stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Ni nakon svih drama, promjena i povećavanja bogatstva tako da je danas 12. najbogatija osoba na svijetu, jedna se stvar nije promijenila - Françoise Bettencourt Meyers i danas sate najradije provodi svirajući na svom klaviru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:58