PAMETNA BUDUĆNOST

U sklopu projekta ‘EU smo mi‘ studenti predstavili svoje projekte: Provjerite njihove vizije i GLASAJTE ZA NAJBOLJE

Radionica na kojoj su predstavljeni projekti je održana na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u suradnji s Hanza Medijom

Ivan Sosić, Ena Pavelić

 Ronald Gorsic/Cropix

Radionica u sklopu projekta "EU smo mi", održana na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u suradnji s Hanza Medijom, pokazala je da kreativnih i inspirativnih ideja mladih entuzijasta ne manjka.

Anketa u kojoj možete glasati za jedan od projekata nalazi se na dnu članka

Na predstavljanju su sudjelovali studenti prve godine ZŠEM-a, koji su svoje projekte osmislili u sklopu Startup Weekenda održanom u rujnu, i studenti četvrte godine koji su ih razvili na nastavi. Ovi budući menadžeri i poduzetnici predstavili su sedam projekata - novu taksi platformu preko koje će korisnici imati veću sigurnost i mogućnost izbora, platformu koja bi povezala poljoprivrednike s kupacima, pametne naočale koje bi slabim ili slabovidnim osobama omogućile kvalitetniji život, pametni štap s kamerom i senzorima koji želi postići isti cilj, aplikaciju koja organizira dijeljenje vožnje unutar grada, aplikaciju s kartom koja u realnom vremenu pokazuje koje su lokacije opasne te regulator koji pomaže u štednji energenata i novca.

- Ponosan sam što organiziramo ovakvu seriju predavanja i druženja čija poanta nije glorificiranje Europske unije, već osvještavanje mogućnosti koje imamo. Generacija ste koja je sretna da može uživati u svim blagodatima koje to donosi, posebno pristupu EU fondovima – rekao je kolumnist Jutarnjeg lista Gojko Drljača.

image

Gojko Drljača

Ronald Gorsic/Cropix
image

Mato Njavro, Ariana Vela, Gojko Drljača

Ronald Gorsic/Cropix

Gošća radionice Ariana Vela, stručnjakinja za EU fondove i direktorica Avelanta, održala je predavanje od EU fondovima kako bi studentima pojasnila ključne pojmove i principe kako bi kasnije i sami mogli nastaviti potragu za najboljim izvorom financiranja.

image

Ariana Vela

Ronald Gorsic/Cropix

S dekanom ZŠEM-a Matom Njavrom poslušala je prezentacije timova i savjetovala kako da postanu još bolji.

- Oduševljena sam prezentacijskim vještinama studenata, time što već sada pokazuju inicijativu i žele razviti svoje ideje. To će im sigurno pomoći u kasnijoj poslovnoj karijeri. Važno je da nauče kako se snalaziti u europskim fondovima, gdje tražiti informacije i da razumiju da jako puno toga ovisi o njima – uvjerena je Vela.

S njom se slaže i dekan Njavro.

- Danas kad živite u Hrvatskoj koja je od početka godine punopravna članica Europske unije, jednostavno ne možete biti uspješni u poslu, a da nemate razumijevanje eko-sustava EU fondova. Nikad nije previše informiranja i educiranja o tome – istaknuo je. I Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta koristi se prilikama koje donosi članstvu u EU - među najboljima su po broju studenata (u odnosu na ukupan broj) koji odlaze na Erasmus ili stranih studenata koji dolaze na ZŠEM, nedavno je završen projekt MLEA vezan uz sportaše i obrazovanje, a s partnerima iz Belgije i Litve sudjeluju u Erasmus Mundus programu.

image

Mato Njavro, Ariana Vela

Ronald Gorsic/Cropix
image

Mato Njavro

Ronald Gorsic/Cropix

Njavro je dodao da ovakva predavanja i radionice studentima daju priliku da nauče više o fondovima Europske unije što je posebno s obzirom na to da mnogi nakon fakulteta žele postati poduzetnici. Njihovi projekti pokazuju da su već krenuli u tom smjeru te da će svoje znanje i vještine iskoristiti kako bi pomogli čitavoj zajednici.

Studentice četvrte godine Ana Knežević, Zrinka Šimičić i Antonija Satinović osmislile su aplikaciju Safee koja će vožnju taksijem učiti ugodnijom i sigurnijom.

image

Ana Knežević

Ronald Gorsic/Cropix
image

Ana Knežević

Ronald Gorsic/Cropix

- Nakon što smo proveli tržišno istraživanje, zaključili smo da dosta korisnika taksi usluga ima problema s neadekvatnim vozačima, sigurnošću te nedostatkom dodatnih mogućih opcija. Sve ćemo te probleme riješiti u našoj aplikaciji – pojasnila je prezenterica Ana Knežević.

Njihova je ideja da se, umjesno varijabilnih cijeni taksi prijevoznika koje se mijenjaju ovisno o različitim okolnostima poput potražnje, uvedu dnevna i noćna tarifa. Dodale su i nove opcije prilikom vožnje.

- Korisnici će moći filtrirati različite opcije, primjerice žele li da ih vozi muškarac ili žena, što je posebno znači curama kada se noću vraćaju kući jer im, nažalost, to i dalje nije ugodno. Tu je opcija izbora glazbe ili mogućnosti hoćemo li razgovarati s vozačem - rekla je Knežević. Njihovi bi korisnici tako dobili najbolje moguće iskustvo prilikom vožnje.

Aplikacija Caring is sharing (CIS) omogućit će građanima da se organiziraju, zajedno putu na posao i tako oslobode parkinge, smanje gužve, ali i zagađenje štetnim ugljikovim dioksidom. Iza ovog projekta stoje četvorica studenata - Ante Ivan Barišić, Nikola Jukić, Vedran Bujan i Fran Puček.

image

Fran Puček

Ronald Gorsic/Cropix
image

Fran Puček

Ronald Gorsic/Cropix

- Ovako ćemo svakodnevno pomoći ljudima da na posao stignu bez stresa, ali i zajednici u cjelini – rekao je Puček. Njihova aplikacija bila bi nešto slično postojećem BlaBlaCaru, samo što bi funkcionirala u gradskoj vožnju, umjesto za samo dalja putovanja kao do sada. U početku će se fokusirati na grad Zagreb, a kasnije proširiti tržište.

- Ako aplikacija uspije i počne ju koristiti pet tisuća vozača, gužve ćemo smanjiti za oko 40 posto – pojasnio je prezenter. Nadaju se da će taj broj postići u tijekom prve godine jer je CIS jeftiniji su od taksi prijevoznika, a udobniji od javnog prijevoza. Puček otkriva kako mu je predavanje Ariane Vele bilo korisno jer planiraju nastavak rada na projektu i traženje europskih sredstava.

Ivan Sošić i Ena Pavelić svojim projektom Agrrive žele osnažiti agrarni sektor tako što će poljoprivrednike povezati s kupcima na obostrano zadovoljstvo. Poljoprivrednici će dobiti vjerne mušterije i stalni izvor prihoda, a kupcima će svježe voće i povrće stići na kućnu adresu. Svjesni su da je ovom sektoru potreban "vjetar u leđa" pa se nadaju da će Agrrive biti korak u tom smjeru.

image

Ivan Sosić, Ena Pavelić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Ivan Sošić, Ena Pavelić

Ronald Gorsic/Cropix

- U aplikaciji svaki proizvođač kreira svoj portfolio s proizvodima koje nudi pa ga kupci mogu pretraživati, ali i ostavljati recenzije kako bi se s vremenom prepoznali kvalitetni proizvođači – objasnili su u svojoj prezentaciji.

Osim toga, postojala bi i opcija digitalne tržnice da se proizvodi dostavljaju na kućnu adresu. Izrazito je važno da ponuda proizvođača bude dostupna u svim dijelovima Hrvatske kako bi se osigurala svježina kupljenog voća i povrća.

Poljoprivrednici bi dostavu mogli organizirati sami ili bi se ona organizirala putem aplikacija, a opcija je i zakazivanje unaprijed za određeni datum. Zarada bi se temeljila na uzimanju postotka od onih koji koriste njihovu platformu, ali bi mali poljoprivrednici i dalje imali sjajnu priliku za bolji plasman svojih proizvoda.

Studentice prve godine ZŠEM-a Nika Ceranić i Lucija Vargeš predstavile su pametne naočale Revision.

image

Lucija Varđas, Nika Cerani

Ronald Gorsic/Cropix
image

Nika Cerani, Lucija Varđaš

Ronald Gorsic/Cropix

- To su high tech naočale koje bi omogućile da se slijepe i slabovidne osobe lakše snalazile u prostoru. Bazirale bi se na već postojećoj tehnologiji koja se najčešće koristi u automobilskoj industriji – pojasnila je Ceranić. Prema podacima koje su predstavile, svaka 20. osoba u svijetu je slabovidna ili slijepa pa postoji velika potreba za takvim izumom. Tim više što plavo svijetlo računala, mobitela i televizije dugoročno oštećuje vid i onih koji trenutno s njim nemaju problema.

- Već sada postoje bijeli štapovi za osobe s oštećenjem vida ili psi vodiči, ali vjerujemo da dio njih ne želi da se ističu u društvu zbog svojih pomagala. Naše naočale bi im to omogućile – naglasile su. Revision bi koristio GPS, kamere i mikrofon kako bi slijepim i slabovidnim osobama pomogle u svakodnevnom životu.

Budući da potrebna tehnologija već postoji, nadaju se suradnjom s kompanijama kao što su Tesla ili Rimac automobili. S obzirom na to da je riječ o naprednoj tehnologiji, cijena naočala bi bila oko 1500 eura, ali vjeruju da bi važnost njihova proizvoda prepoznao i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te ga stavio na listu sufinanciranih proizvoda.

Grupa studenata sastavljena od Milice Zekanović, Anje Kartelo, Ive Magaš i Bona Šerića osmislila je Economical Energy Saver (EES), regulator potrošnje energije. Pomoću tog bi sustava doskočili trenutnoj energetskoj krizi, a dugoročno potaknuli uštede energenata i novaca.

image

Milica Zekanović, Anja Kartelo, Iva Magaš, Bono Šerić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Milica Zekanović, Anja Kartelo, Iva Magaš

Ronald Gorsic/Cropix

- Temelj su senzori postavljeni po stambenoj jedinici koji mjere razne parametre i onda ih šalju umjetnoj inteligenciji koja onda planira i regulira potrošnju – pojasnili su u prezentaciji.

Osim za unutarnje korištenje za primjerice uštede na grijanju, koje čini oko 60 posto ukupne potrošnje, senzori bi imali i vanjsku upotrebu za, primjerice, reguliranje potrošnje vode za zalijevanje. Ukratko, pokrivali bi sve vezano uz jednu stambenu jedinicu.

Njihova instalacija bi bila jednostavna, a postojala bi i korisnička podrška u slučaju poteškoća.

- Trenutno takvi uređaji dolaze na kućnu adresu s uputama o postavljanju, ali se korisnici nemaju kome obratiti s bilo kakvim pitanjem. Mi tome želimo doskočiti – rekli su studenti. Sve bi se moglo kontrolirati aplikacijom, a cijena bi bila pristupačna.

Još jedna opcija koja će olakšati svakodnevicu slijepih i slabovidnih osoba bio bi Vision Stick, pametni štap koji uz pomoć umjetne inteligencije pomaže u orijentaciji. Iza tog projekta stoje Lucija Uzelac i Jan Posavac. Do ideje su došli kroz razgovor s prijateljem koji je slabovidan i koristi štap pa im je objasnio probleme s kojima se svakodnevno susreće. Naknadno su došli i do podatka da je u svijetu čak 42 milijuna slijepih osoba pa bi im svojim proizvodom željeli olakšati život i kretanje.

image

Jan Posavac

Ronald Gorsic/Cropix
image

Jan Posavac

Ronald Gorsic/Cropix

- Pametni štap imao bi svoj sustav umjetne inteligencije koja se može koristiti i kad nema interneta. Cjelokupni sustav sastoji se od štapa, slušalice, senzora za udaljenost i vibracije te 360° kamere – pojasnio je Jan Posavac. Sve potrebne informacije osoba bi dobila kroz slušalicu. Osim privatnih investicija ili donacija udruga i prikupljanja sredstava preko platforme Go Fund Me, opcija su i sredstva iz EU fondova pa im je održana radionica iznimno pomogla.

Tony Peran predstavio je Safety Heat Map, aplikaciju koja bi sadržavala kartu na kojoj se u realnom vremenu može vidjeti koja je mjesta u gradu bolje izbjeći zbog nekog zločina ili nasilja koje se tamo dogodilo.

image

Tony Peran

Ronald Gorsic/Cropix
image

Tony Peran

Ronald Gorsic/Cropix

- Projekt je još u prvoj fazi, tek je koncept, ali temelj ideje je da pokušamo zaštititi ljude i spriječimo da im se nešto dogodi ili budu ozlijeđeni – pojasnio je Peran.

Korisnici će moći sami dodati informacije o opasnim mjestima, ali će ih ekipa, koja stoji iza aplikacije, provjeriti prije objave kako bi se spriječili širenje lažnih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:08