Mjera protiv recesije

Potpisan Kolektivni ugovor za drvnu i papirnu industriju: ‘Nema konkurentne tvrtke bez zadovoljnog radnika‘

Recesija je u Njemačkoj i Austriji, u inače zdravom hrvatskom sektoru, prouzročila pad izvoza od 26,9 posto od lipnja do kolovoza ove godine

Potpisan je kolektivni ugovor za djelatnosti drvne i papirne industrije izmedju HUP Udruge drvne i papirne industrije i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske 

 Lucija Ocko/Cropix

Udruga drvne i papirne industrije HUP-a, kao jedini reprezentativni predstavnik poslodavaca u sektoru, i sedam sindikata, koji predstavljaju zaposlenike industrije, potpisali su Kolektivni ugovor za djelatnost drvne i papirne industrije. Njime se se jamči zajednički nastup u cilju zaštite industrije i poboljšanja uvjeta rada, očuvanja radnih mjesta i podizanja konkurentnosti cijelog sektora.

Drvna i papirna industrija treći je sektor realnog gospodarstva koji je postigao sporazum o Kolektivom ugovoru na domaćem tržištu, a poslodavci i sindikati poručuju da nema konkurentne tvrtke bez zadovoljnog radnika ni zadovoljnog radnika bez konkurentne tvrtke.

Hrvatska drvna i papirna industrija ujedno je jedini sektor u Hrvatskoj s vanjsko-trgovinskim suficitom koji je 2022. iznosio čak 330 milijuna eura. U industriji radi više od 1300 tvrtki s više od 18.000 zaposlenih, a ukupni prihod u četiri godine gotovo se udvostručio na 2,1 milijardu eura godišnje uz 980 milijuna eura prihoda iz izvoza.

Recesija u Njemačkoj i Austriji je, u inače zdravom hrvatskom sektoru, prouzročila pad izvoza od 26,9 posto od lipnja do kolovoza ove godine. Nedavna anketa članica HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije pokazala je da čak dvije trećine tvrtki ove godine očekuje pad prometa do 40 posto, a 60 posto sukladno ponašanju inozemnih partnera očekuje pad prometa i u prvoj polovici 2024. godine.

image

Potpisan je kolektivni ugovor za djelatnosti drvne i papirne industrije izmedju HUP Udruge drvne i papirne industrije i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Lucija Ocko/Cropix

Budući da je taj sektor pod jakim pritiskom krize građevinskog sektora u Njemačkoj, Italiji i Austriji, suočava se s intenzivnim padom narudžbi. Zbog toga je nužno, istaknuli su poslodavci i sindikati, donijeti mjere koje će industriji pomoći prebroditi tu krizu.

- Naša uspješna budućnost u bitnome ovisi o našoj suradnji i dijalogu. Na našim glavnim izvoznim tržištima nastupila je recesija, što je već dovelo do dramatičnih poremećaja u tvrtkama, a najgore čini se tek slijedi tijekom 2024. godine - upozorio je Ivić Pašalić, predsjednik HUP – Udruge drvne i papirne industrije. Rješenje vidi u tripartitnom dijalogu Vlade, poslodavaca i sindikata, koje bi vodilo u aktivaciju mjera očuvanja radnih mjesta, pomoći u osiguravanju likvidnosti te osiguranju drvne mase kao ključnog resursa sektora.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, smatra da ulazimo u novu recesiju poput one iz 2008. godine koja je već zahvatila Njemačku i njihove građevinske tvrtke, što direktno utječe na domaću drvnu i papirnu industriju.

- Naše tvrtke imaju kapacitete i kvalitetne proizvode, ali je ključno pitanje hoće li biti kupaca i narudžbi. Zato je ključno sačuvati industriju u Hrvatskoj. Ako bude potrebno, sindikati će zajedno s poslodavcima od Vlade tražiti rješenja - poručio je Novosel.

Kolektivnim ugovorom određeno je da zakonski određena minimalna plaća bude osnovica za izračun svih plaća u sektoru na način da se plaća uvećava za koeficijente ovisno o složenosti poslova. Pri tome poslodavac mora zadržati odnose između pojedinih grupa složenosti, kako je navedeno u tarifnom dijelu Kolektivnog ugovora. Osnovna plaća radnog mjesta uvećava se najmanje za 20 posto za rad noću, 30 posto za prekovremeni rad te 50 posto za rad nedjeljom.

image

Potpisan je kolektivni ugovor za djelatnosti drvne i papirne industrije izmedju HUP Udruge drvne i papirne industrije i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

Lucija Ocko/Cropix

- Kolektivni ugovor nije samo interes radnika i sindikata već zajednička vrijednost jer će se uvjeti definirani Kolektivnim ugovorom primjenjivati u cijeloj industriji. U ovom je trenutku kada nas pogađa recesija ključno spasiti industriju i sva radna mjesta - naglasio je Berislav Bossak, predsjednik Samostalnog sindikata Hrvatske.

Potpisnici Kolektivnog ugovora su u ime poslodavaca Ivić Pašalić, predsjednik HUP-Udruge drvne i papirne industrije, Berislav Bossak, predsjednik Samostalnog sindikata Hrvatske, Ilija Budimir, predsjednik Sindikata Spačva Vinkovci, Emanek Demeter, predsjednik Sindikata sigurnost Koprivnica – HUS, Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, Dean Košić, predsjednik Novog sindikata TVIN Virovitica, Zlatko Safkin, predsjednik Sindikata zaposlenika "Stvarnost 1990" i Dragutin Šmerda, predsjednik Slavonsko baranjskog sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:08