SPECIJALNA BOLNICA RADIOCHIRURGIA ZAGREB

Vrhunska tehnologija i stručnjaci u misiji - izliječiti rak

Stručni tim liječio je više od 7.000 pacijenata oboljelih od raka i pregledao više od 90.000 slučajeva. Za pacijente imaju samo jednu poruku - ne čekajte i otkrijte rak na vrijeme

Prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike Radiochirurgia

 Darko Tomas/Cropix/

Krajem 2016. godine s radom je počela jedna specijalizirana poliklinika koja se dugo vremena prije toga razvijala od obične ideje da bi prije šest godina napokon otvorila svoja vrata vođena jednim jedinim ciljem - pomoći preokrenuti vrlo negativnu stopu smrtnosti od karcinoma u Hrvatskoj i regiji. Upravo je to glavna misija i vizija Radiochirurgije Zagreb, tada poliklinike, a danas specijalne bolnice i najnaprednije medicinske ustanove za liječenje karcinoma u ovom dijelu Europe. Smjestila se nedaleko Zagreba, u gradu Sveta Nedelja koji je i otprije poznat po inovativnim poduzetničkim idejama, a danas je svoje kapacitete povećala više nego dvostruko.

Liječnici Radiochirurgije Zagreb rak liječe trenutno najnaprednijim raspoloživim sredstvima, ali najbolje rezultate postižu kada se otkrije u što ranijoj fazi jer im to pruža puno više opcija u planiranju i provedbi zahvata s obzirom na to da je svaki pacijent na kraju dana priča za sebe. Moderna dijagnostika počiva na uređajima koji omogućavaju otkrivanje maligne bolesti na vrijeme, idealno kada je tek u prvoj fazi nastanka, za što koriste CT uređaj ultraniske doze zračenja, kao i MR uređaj jačine 3 tesla najnovije generacije, pogonjen naprednom umjetnom inteligencijom. Ipak, dijagnostika se uvijek mijenja i unapređuje, pa tako već godinama surađuju sa Siemensom na njezinu usavršavanju te sudjeluju u razvoju rješenja za umjetnu inteligenciju. Trenutni “dragulj” njihova dijagnostičkog arsenala je najnapredniji MR Vida uređaj jačine 3 tesla, posebno konfiguriran za onkologiju, koji omogućava snimanje dok je pacijent u općoj anesteziji i koji kombiniraju s novim inteligentnim molekularnim simulatorom. Sve to omogućava da svojim pacijentima ponude još napredniju razinu dijagnostičkih usluga.

image

Radiochirurgia Zagreb

DJECA SE LIJEČE BESPLATNO

Koliko je impresivna dijagnostika toliko je još impresivniji sam način na koji liječe rak. Metoda koju koriste naziva se stereotaksijska radiokirurgija, a radi se o vrlo važnom i velikom pomaku u liječenju raka koji je od posebne koristi u slučajevima kada klasičnim kirurškim metodama nije moguće izvršiti zahvat zbog pozicije tumora, primjerice kada pacijent ima više metastaza na mozgu. Zahvat se ne obavlja kirurškim skalpelom, nego submilimetarski preciznim visokoenergetskim zrakama koje ciljaju sam tumor i liječe ga bez rezova, krvi i ozbiljnijih nuspojava, a glavna je prednost za pacijente to što u najvećem broju slučajeva nakon tretmana koji traje do sat vremena odmah mogu ići kući i nastaviti sa svojim životom, a u bolnicu se vraćaju tek kada im je zakazan idući tretman.

Za same tretmane koriste dva radiokirurška sustava koja se zovu Varian Edge i CyberKnife S7, od kojih potonji koristi umjetnu inteligenciju i smatra se trenutnim vrhuncem svjetske tehnologije za liječenje određenih oblika raka, između ostaloga i raka pluća koji je trenutno najrašireniji oblik karcinoma u Hrvatskoj. Važno je za napomenuti da su se nabavkom CyberKnife sustava našli na listi samo deset svjetskih i europskih centara koji posjeduju obje vodeće tehnološke platforme za liječenje karcinoma submilimetarski preciznim zračenjem.

Vjerujemo da ćete se složiti da su ovo sve uistinu impresivni podaci, ali što je s pacijentima? Mogu li si oni ovu, gotovo pa znanstvenofantastičnu tehnologiju uopće priuštiti? Kako kažu u Radiochirurgiji Zagreb - vrhunska tehnologija nije samoj sebi svrha, nego je tu da se uz pomoć iskustva i znanja stručnog tima svakodnevno gura do svojih granica kako bi što više pacijenata od nje imalo koristi. Upravo zato pacijenti koji su kandidati za radiokirurgiju mogu doći s uputnicom HZZO-a koja im pokriva radiokirurške tretmane, a u specijalnoj bolnici nadaju se da će u bližoj budućnosti pacijentima na isti način moći osigurati i kirurške i druge zahvate. Također, interni onkološki kolegij Radiochirurgije Zagreb nudi besplatno drugo mišljenje svim pacijentima koji im se obrate te od samog početka surađuju s Klinikom za dječje bolesti Zagreb, s kojom imaju dogovor da se u Radiochirurgiji Zagreb djeca oboljela od karcinoma liječe besplatno.

Godine 2019., kada su dobili status specijalne bolnice, otišli su i korak dalje te prvi put u ovom dijelu Europe u praksu su uveli suvremenu adaptivno hibridnu kirurgiju koja kombinira klasičnu kirurgiju s radiokirurgijom. Danas na raspolaganju imaju dvije tehnološki iznimno napredne onkološko-kirurške dvorane, jedinicu za intenzivnu skrb te najsuvremenije opremljene sobe za pacijente.

Prvi su u Hrvatskoj počeli i sa zračenjem koje se provodi tijekom same operacije - tzv. IORT postupkom koji omogućava da uspješnije liječe, primjerice, rak dojke ili jetre, a pacijentima olakšava liječenje jer ili ne moraju nastavljati s radioterapijom nakon operacije ili moraju ići na znatno manji broj radioterapijskih tretmana nego što bi to bio slučaj bez IORT-a.

image

Radiochirurgia Zagreb

SVAKA SEKUNDA JE BITNA

Gledajući sve navedeno, može se reći da su u Radiochirurgiji Zagreb opremljeni za liječenje većine karcinoma, a napominju da su za pojedine karcinome među najboljim medicinskim ustanovama na svijetu. Primjerice, svrstali su se među najbolje klinike za liječenje inoperabilnog lokalno uznapredovalog karcinoma gušterače. Rezultat liječenja je višestruko povećana stopa preživljavanja pacijenata te su ovom metodom stopu preživljavanja podigli s nekoliko mjeseci na, u nekim slučajevima, više od četiri godine. Ovo je prema trenutnim saznanjima trenutno najbolji rezultat u liječenju inoperabilnog lokalno uznapredovalog raka gušterače na svijetu. Njihov stručni tim do danas je liječio više od 7000 pacijenata oboljelih od raka i pregledao više od 90.000 slučajeva svih vrsta karcinoma, od kojih su najčešći bili karcinomi pluća, jetre i prostate. Za pacijente imaju samo jednu poruku - glavni je cilj Radiochirurgije Zagreb pretvoriti rak iz smrtonosne u kroničnu bolest, ali to će jedino biti moguće ako im u tome pomogne što više osviještenih ljudi koji se, redovito se pregledavajući, brinu o svojem zdravlju. Zato ne čekajte i otkrijte rak na vrijeme jer nekad je zbilja svaka sekunda bitna.

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom projekta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:45