MEDIKOL GRUPA

Flash radioterapija kao ključan korak u liječenju raka: Bit će dovoljna jedna doza i samo jedna sekunda

prof. dr. sci. Goran Marošević

 Jutarnji list
Bolnicu se može izgraditi, aparati se mogu kupiti, ali kadar je najosjetljivija kategorija, kaže prof. dr. sci. Goran Marošević

Koja je nova metoda u radioterapiji koja će biti ključna za uspješno liječenje?

- Ključna metoda u radioterapiji za liječenje jest da se suvremena radioterapija koja već postoji organizira na način da je pravovremena, kvalitetna i dostupna svakom potrebitom pacijentu. Postoji nekoliko novih metoda koje su odobrene u radioterapiji kod određenih tumorskih lokalizacija. Najnovija od njih jest adaptivna radioterapija uz potporu umjetnom inteligencijom gdje se planiranje zračenja adaptira za svaku frakciju zračenja, a ne samo na osnovu inicijalnog plana zračenja (Sl. 2 i 3). Ovo je jako bitno kod tumora koji mijenjaju svoj volumen iz dana u dan pa i iz sata u sat, kao što su rak mokraćnog mjehura, anusa, prostate, ali i drugih lokalizacija kod kojih je još uvijek u tijeku znanstvena klinička validacija. Isto tako u tijeku su prva bazična istraživanja u FLASH radioterapiji, gdje bi se radioterapija trebala isporučiti u jako velikoj dozi u samo jednoj sekundi i samo jednom, a s istim benefitom za pacijenta kao i standardna radioterapija gdje se pacijent tretira u prosjeku oko 20 puta po 10-ak minuta svakim radnim danom. Ovo bi trebalo iz temelja promijeniti onkološku praksu, ali do standardne kliničke implementacije će se pričekati najmanje 10 godina.

Koji su trendovi i osnovni izazovi u radioterapiji?

- Radioterapija je kritična i neodvojiva komponenta liječenja i skrbi za rak. Cilj radioterapije je postići lokalnu kontrolu bolesti, poboljšati ukupno preživljenje i kvalitetu života pacijenta, a uz minimalno ili nikakvo oštećenje okolnih zdravih organa i tkiva. U tom pogledu, godinama unatrag trend razvoja radioterapijske tehnologije, znanstvenih istraživanja i njihove primjene u praksi vodio je sve boljoj kontroli tumora i sve manjim komplikacijama liječenja. Tako su se od 3D-konformalne radioterapije (3DCRT) koja je predstavljala standard u 90-im godinama prošlog stoljeća, kao standard izvrsnosti u radioterapiji razvile intenzitetom modulirana radioterapija (IMRT) i volumenski modulirana lučna terapija (VMAT) (Sl.1). Svakako, postoji i respiratorno sinkronizirana radioterapija za preciznu radioterapiju tumora i organa koji se kreću zbog disanja, kao i slikovno i površinski vođena radioterapija (IGRT i SGRT).

image

Usporedba radioterapije postoperativnog lokoregionalnog raka vrata maternice 3DCRT (a) i IMRT/VMAT tehnikom

Jutarnji list

Radioterapija se provodi u više frakcija, najčešće jednom dnevno, više tjedana. Sve češće se radioterapija provodi u manjem broju frakcija većom dnevnom dozom - hipofrakcioniranje. Koristi za pacijenta su višestruke: manji broj dolazaka na liječenje radioterapijom, brža integracija u životno i radno okruženje, poboljšanje svih aspekata kvalitete života, manje financijsko opterećenje. Nije zanemariv niti utjecaj na zdravstveni proračun jer će pacijent ležati u bolnici 1 umjesto 5 tjedana. U Republici Hrvatskoj svake godine oko 18.000 novih pacijenata treba liječenje radioterapijom. Dakle, oko 18.000 novih pacijenata svake godine ima pravo na liječenje radioterapijom, koja treba biti jednako dostupna svim pacijentima iz svakog grada i općine, ali ovo je trenutno nemoguće. Koji su izazovi?

Kako bi jedan radioterapijski centar pružio maksimalno kvalitetno liječenje potrebna je specijalno izgrađena bolnica, suvremeni radioterapijski aparati te visoko i specijalno educiran tim stručnjaka. Bolnica se može izgraditi, aparati se mogu kupiti, ali kadar je najosjetljivija kategorija. Ljudi su ti koji liječe radioterapijom koristeći se aparatima koji su instalirani u bolnici. Govorimo o visoko-obrazovanim stručnjacima tj. posebno utreniranim specijalistima onkologije i radioterapije, medicinskim fizičarima i diplomiranim radiološkim tehnolozima u radioterapiji. Takve zaposlenike Medikol Grupa godinama gradi. Kontinuirana medicinska edukacija i trening u radioterapiji uz praktičnu primjenu i implementaciju u matičnom centru za radioterapiju od iznimne je važnosti. Stečeno znanje je potrebno rutinski i sigurno provoditi u kliničkom radu s pacijentima. Kadar u radioterapiji mora biti u optimalnom broju u skladu s procedurama koje radi i brojem pacijenata, motiviran i organiziran tako da je radioterapijski proces planiranja i sprovođenja bez liste čekanja za pacijente i bez da pacijent izgubi jedan dan tretmana zbog tehničkog problema.

U radioterapiji je potrebno mjeriti sve operativne parametre na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini. Nije potrebno znati mjeriti, već tumačiti rezultate. Veći rezultati ne znače nužno bolje ishode, dapače, mogu značiti vrlo rizičan operativni rad. Kao i uvijek u medicini, potreban je znanstveno-istraživački rad i stručno prezentiranje rezultata liječenja jer je to jedini pravi parametar rada u medicini. Radioterapijskih stručnjaka, osobito educiranih i treniranih u suvremenoj radioterapiji je malo, ne samo u Hrvatskoj, nego globalno. Čak i u Švicarskoj, gdje su visoke plaće i standard života nedostatak kadra u radioterapiji je u prosjeku oko 18%. Ipak, sve ovo je moguće postići ukoliko postoji organizirana ljudska pamet i volja. Poruka i misija Europske Organizacije za Radioterapiju i Onkologiju (ESTRO), a koja je uključena u Plan za borbu protiv raka jest da u ovu borbu moramo biti uključeni svi zajedno u javnom i privatnom sektoru. Niti jedan suvremeni radioterapijski centar neće poboljšati preživljavanje onkoloških pacijenata i smanjiti smrtnost ukoliko ne definira točan i brz put pacijenta kroz sustav do samoga centra. Poznato je da je pristup pacijentima suvremenoj radioterapiji različit u različitim zemljama, pa tako i unutar same Europske Unije, a osobita je razlika kod pacijenata s različitim socio-ekonomskim statusom.

image

Definiranje tumora pluća uz pomoć PET/CT-a

Jutarnji list

Što je to najbolje kod vas iz perspektive korisnika?

- Krajem godine započet će izgradnja Specijalne onkološke bolnice - Medicinski centar Medikol (MCM) koja će biti sveobuhvatni onkološki centar gdje će pacijent od dolaska s tegobama u bolnicu do početka tretmana trebati samo 2 tjedna. Od dolaska u radioterapijski centar do početka zračenja neće proći više od 2 dana, dok će pacijenti koji trebaju palijativnu radioterapiju hitnih stanja početi isti dan. Zbog višegodišnjeg znanja koje imamo u organizaciji rada suvremenog centra za radioterapiju neće postojati lista čekanja niti će ikad i jedan pacijent izgubiti frakciju zračenja tijekom tretmana. U centru će se sprovoditi svi gore nabrojani radioterapijski modaliteti uz registraciju PET/CT-a i MR-a (Sl. 4), ali i adaptivna radioterapija potpomognuta umjetnom inteligencijom koju ne radi nitko u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Koja je vaša vizija naprednog hrvatskog zdravstva za 25 godina?

- S obzirom na tehnološki uragan u razvoju radioterapijskih aparata i sustava, teško je reći što će biti za 25 godina, ali sam uvjeren da će hrvatsko zdravstvo za 25 godina, ali i ranije, biti potpomognuto akterima iz svih sfera društva s pacijentom u centru našeg zajedničkog djelovanja.

image

LINAC za adoptivnu radioterapiju uz potporu umjetne inteligencije

Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:10