Q3 2023 analiza

Dugo toplo ljeto otopilo investicije u hrvatske startupe

Ubiru se rezultati zagrijavanja novih lokalnih VC fondova

Očigledno je bilo potrebno dugo toplo ljeto da se vrati investicijska živost. Nakon četiri recesijska kvartala u hrvatskom se startup ekosustavu ponovo može vidjeti osmjeh na licu, barem dijela, osnivača.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No8

Od početka lipnja do kraja kolovoza zabilježili smo 12 investicija u domaće startupe u vrijednosti 67,5 milijuna dolara. To je nešto više nego u istom razdoblju prošle godine. No, važnije, u odnosu na oba kvartala ove godine, riječ je o značajnom skoku.

Podsjetimo, investicijska zima u Hrvatskoj započela je još u četvrtom tromjesečju 2022., kada je zabilježen rekordno nizak iznos startup ulaganja po kvartalu od svega 27,5 milijuna dolara.

A onda je skliznuo na malo iznad četiri milijun po kvartalu.

Mnogo manjih investicija teško će očuvati živost kakvu stvore Infobip, kad primi $300 milijuna, ili Rimac, kad mu u jednom naletu SoftBank ubrizga $500 milijuna

Veliki vuku

Oživljavanje interesa za domaći ekosustav rezultat je činjenice da su investicije koje su podupirale Vlada i EIF kroz VC-e pale na leđa privatnog kapitala, prvenstveno poslovnih anđela. To je rezultiralo manjom investicijskom živosti, jer poslovni anđeli u Hrvatskoj još su uvijek malobrojni, tek se odvažuju na veća ulaganja i nemaju poreznu podršku, kakva primjerice postoji u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje postoje porezni krediti.

Hrvatska u suradnji s EIF-om radi novi VC težak 80 milijuna eura

Otvoren je natječaj za novi hrvatski VC fond.

Europski investicijski fond (EIF) objavio je na svojim internetskim stranicama javni poziv za iskazivanje interesa za fond menadžere koji bi željeli upravljati s novim domaćim VC fondom.

Radno ime mu je Croatian Venture Capital Initiative 2. Riječ je o suradnji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU (MRRFEU) i EIF-a.

Novi fond bit će težak 80 mil. eura od čega će EU sredstva iznositi 60 mil. eura. Sredstva su kapital kojim u EU raspolaže Hrvatska, a EIF je, zbog statusa i ekspertize, odabran kao tijelo koje operativno radi izbor upravitelja fonda. Osnovni uvjet za fond menadžere je da će morati kroz fond investirati u hrvatske startupe, ali i mala i srednja poduzeća.

Fond će morati predložiti program sličan onome koji je zadnjih godina provodio Fil Rouge Capital. To znači da, uz veće tickete mora imati i model u kojem će investirati i podupirati i startupe u ranim fazama razvoja. Prijave su do 12. siječnja, a plasman fonda do kraja 2024.

Početak ove godine bio je obilježen i zagrijavanjem novih lokalnih VC fondova, a to će se i nastaviti jer u 2024. država želi u Hrvatskoj vidjeti još jedan VC fond.

Ali treba također biti jasno da, ako se želi pričati o većim investicijama u startupe, onda treba promatrati kolike investicije primaju hrvatski scaleupi.

Mnogo manjih investicija zasigurno teško će moći držati živost kakvu stvore Infobip, kad primi sto pa još 200 milijuna dolara investicije, ili pak Rimac, kad mu u jednom naletu SoftBank ubrizga 500 milijuna dolara. Takvi iznosi su i na EU razini u kategoriji rekorda.

Kreće specijalizacija

Filip Stipančić, izvršni partner u Smionu, bivšem Lean Startup Croatia, kaže da mu se razvoj situacije čini odličan. U ekosustav, navodi, vidi sve više uspješnih tehnoloških kompanija koje rade sjajan posao globalno i njihov know-how, ali i kapital počeo je raditi za ekosustav.

500 mil. $

iznosi investicija u Aleph Alpha, koji je EU odgovor na OpenAI, a što je opisana kao jedna od rekordnih investicija u EU

- To vidimo kroz primjere ozbiljnih serijskih poduzetnika i uključivanje njih kao investitora anđela u sve više dealova - kaže Stipančić.

Dojma je da je sada trenutak u kojem će se hrvatski startup ekosustav internacionalizirati i više specijalizirati.

- Postat ćemo sve atraktivniji za talente iz drugih krajeva svijeta koji dolaze ovdje pokrenuti ili sudjelovati u radu startupa, a istovremeno ćemo nastaviti razvijati znanje i mrežu u sektorima i nišama koje dovode do specijalizacije. Upravo na temelju iskustva i sagledavanja trenutnih potreba i trendova također i mi smo naš venture builder pretvorili u Smion, odnosno “Ecosystem Development Hub” koji pomaže u pokretanju i razvoj poduzetničkih ekosustava - zaključuje Stipančić.

image
Jl/Tomislav Botic

*Tema je iz magazina Startup Report No8, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr u rubrici Startup Report.

Magazin je dostupan online:

> PDF izdanje Startup Report No8

> WEB izdanje Startup Report No8

> SVI brojevi Startup Reporta dosad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:52