DEV/DX/ISTRAŽUJEMO

Više od 90 posto developera svaki dan radi s API-jima

Infobip nije jedina kompanija u Hrvatskoj kojoj je, zbog API-ja, suradnja s programerima važna

Infobip je samo najpoznatiji, ali svakako ne i jedini hrvatski startup i tehnološka tvrtka koja svoj softver prodaje preko API-ja. Programsko sučelje ili Application Programming Interface (API) danas je jedan od najpopularnijih načina prodaje softvera. Tako to rade tehnološki giganti kao što su Stripe, UiPath i Google Maps, ali i sve više domaćih igrača. Jedan koji se držao ispod radara, a zapravo je i sam stručnjak za API-je, je Treblle.

Riječ je o cloud platformi koja pomaže programerima i ostatku razvojnih timova brže razviti, lansirati i održavati API-e. Ovaj hrvatski proizvod koriste i developeri Fortune500 kompanija. Ukupno imaju više od 20 tisuća korisnika, koji rade 50 milijuna API poziva mjesečno. Samo lani Treblle je po broju korisnika narastao za 4233 posto, više od ijednog drugog hrvatskog startupa. Ne čudi što je u dvije godine od starta Treblle primio čak dvije investicije, od 1,4 milijuna dolara i nedavno od 7 milijuna.

PROGRAMERI ZA PROGRAMERE

Vedran Cindrić, suosnivač i direktor Trebllea kaže da API servisi danas čine više od 83 posto ukupnog prometa na internetu i više od 90 posto programera diljem svijeta svakodnevno ih koristi u svom radu.

- Treblle je alat koji je napravljen od programera za programere tako da sve što od prvog dana radimo je na ovaj ili onaj način fokusirano na developersko iskustvo - kaže Cindrić.

Navodi da put developera kreće na njihovoj web stranici, gdje ih na zanimljiv način pokušavaju uvesti u proizvod. Nema pitanja, samo prijedlozi - i odmah se nudi pristup demo projektu koji na najlakši način omogućuje da istraže Treblle. U idućem koraku, nastavlja Cindrić, kreće prava zabava za developere, a to je integracija SDK u njihov kod.

SAMOPOSLUŽNI PRINCIP

- Tu se odvija najveća interakcija developera s našim API-ima te smo ovdje posvetili jako puno vremena razvijajući naš SDK da bude open-source, brz i jednostavan za korištenje, a to je popraćeno developerskim portalom koji sadrži svu pisanu dokumentaciju, video tutoriale te nudimo formatirane primjere koda - kaže Cindrić.

Treblle nudi i dodatne alate poput gotovih programskih rješenja za razvoj svojih vlastiti API i drugih sličnih potpuno open-source projekata. Na kraju je tu i sadržaj na njihovom blogu usmjeren na developere da im olakša rad s API-jima i da se upoznaju s trendovima.

Ivan Burazin, član uprave Infobipa za developersko iskustvo kaže da jedan od njihovih konkutenata 40 do 50 ukupnih prihoda ostvaruje od prodaje svojih usluga kroz API. No, naglašava, ne tako da developeri zovu prodaju već po principu self-servica, samoposluživanja, mogu sami odmah prijaviti, isprobati, kupiti i koristiti API.

- Otkako je Infobip krenuo s razvojem developerskog iskustva broj aktivnih, mi ih zovemo self-service developera, narastao je za četiri puta. U ovoj godini plan je da naraste za deset puta - kaže Burazin.

IZRAVNA KOMUNIKACIJA

Infobip usto aktivno privlaći nove developere na svoj API. U Hrvatskoj organizira Infobip Shift, a u SAD-u i Kanadi je lani u 18 gradova organizirao seriju vlastitih developerskih meetupa.

- U Infobipom DevEx odjelu imamo četiri tima koji izravno i neizravno se time bave. Središnji je DevRel tim u kojem je šest ljudi, zatim u Infobip Startup Tribe timu imamo pet ljudi, Shift tim broji šest ljudi i tu je novi tim koji nam je došao akvizicijom Netokracije - kaže Burazin.

Vrlo aktivno na razvoju developerskog iskustva radi i hrvatski stručnjak za baze podataka Memgraph, koji broji više od 3000 korisnika. Posebno je to tako otkako je ponudio cloud uslugu pa ima aktivan forumu na GitHubu i zajednicu na Discordu.

Ivo Lukač, suosnivač i direktor Netgena kaže da njima nije bila namjera izgraditi zajednicu oko svog open-source rješenja Netgen Stacka. Cilj je, kaže, bio pomoći developerima. Danas ih okuplja 250 pa rade i konferenciju.

Saša Ivičević, voditelj razvoja FIYU platforme kaže da se moć svakog dev alata otkrije kada se s njim radi. Zato su se fokusirali na radionice.

- Pripremamo 5 radionica, roadshow od Zagreba preko Splita i Varaždina do Beograda i Sarajeva - zaključuje Ivičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:00