ŠKOLA NA EKRANU

SASTAVILI SMO TOP LISTU 11 NAJBOLJIH APLIKACIJA ZA POMOĆ U NASTAVI TIJEKOM KARANTENE Photomath rješava zadatke, Kahoot! je i koristan i zabavan

 

Učenici diljem zemlje nastavu i dalje slušaju nastavu na daljinu, u čemu je internet postao ključan alat za obrazovanje. Mi smo stoga sastavili listu 11 najboljih aplikacija koje im mogu pomoći u nastavi.

IDroo

Zaboravite krede i mokre spužve, sada se koristi IDroo, besplatna online virtualna ploča koja uvelike pomaže u odvijanju nastave na daljinu. Naime, IDroo poseban je po tome što pristup može biti omogućen svima koji imaju poveznicu na vašu virtualnu ploču, i to bez potrebe za registracijom. Unutar intuitivnog sučelja na raspolaganju su brojni alati koji nam mogu pomoći u radu kao što su tekstualni okvir, okvir s formulama, oblici i gumica. Jedna virtualna ploča gotovo i nema ograničenja u svojim dimenzijama, a klikom na ikonu “ruke” pomičemo se po ploči. U besplatnoj verziji na raspolaganju je prostor za kreiranje do pet virtualnih ploča koje se mogu pohraniti i dijeliti.

ChemSketch

Kompleksne kemijske spojeve i promjene učenici sada mogu vizualno upoznati na ekranima svojim pametnih telefona dok samostalno uče ili izrađuju projekte. ChemSketch je digitalni alat koji omogućava crtanje organskih, polimerskih i sličnih kemijskih struktura, ali i računanje molekularnih svojstava, 2D i 3D pregled i uređivanje struktura, predviđanje logP i imenovanje struktura. ChemSketch je alat koji nastavnici se uz pomoć video i tekstualnih uputa mogu brzo savladati i koristiti u nastavi.

ClassDojo

Iako trenutačno ne dijele učionicu u školi, nastava se može besprijekorno održavati i u virtualnoj učionici. ClassDojo je online sustav za upravljanje učionicom, koji nastavnicima pomaže u praćenju i bilježenju ponašanja učenika u stvarnom vremenu i istodobno učenicima omogućava povratnu informaciju. Alat je osmišljen s ciljem prepoznavanja i pomaganja pojedinim učenicima koji imaju problema, ali i za cijeli razred kako bi se prepoznalo u kojem se smjeru učenici razvijaju i kako im se može pomoći. Učenici i roditelji na svojim korisničkim računima mogu pratiti napredak i izvještaje o evidentiranom ponašanju na svakom satu, a nastavnik ima jasan pregled napretka.

Photomath

Matematika većini učenika u Hrvatskoj pričinjava najveći problem, a učenje od kuće je još samo dodatno zakompliciralo situaciju. Na sreću, pomoć svima koji se nađu u matematičkim problemima omogućava Photomath, jedna od najpopularnijih edukativnih aplikacija na svijetu, a iza njezina razvoja stoji tvrtka iz Hrvatske. Photomath je u osnovi aplikacija za pametni telefon koja uz pomoć ugrađene kamere prepoznaje zadatke i omogućava rješenje. Zadaci mogu biti pisani rukom ili računalno, a sama aplikacija jednako dobro prepoznaje sve napisano i nudi rješenje. K tome je i pravi instrukcijski alat jer korak po korak poučava korisnika kako se zadatak rješava. Razlomci, decimale, korijeni, logaritmi, derivacije, integrali... Photomath obuhvaća razne grane matematike, a kao dio aplikacije omogućava i napredni matematički kalkulator.

Wisemapping

Zašto bilježiti sadržaj na papir dok pratite nastavu na Zoomu ako je brzo možete skicirati pomoću besplatnog online alata za izradu mentalnih mapa. Wisemapping je prikladan za korištenje u svakodnevnom radu jer se radi o online aplikaciji koja je jednostavna i intuitivna. Sadrži osnovne funkcije za izradu mentalnih mapa i pogodan je za korisnike koji nemaju visoke zahtjeve i prethodno znanje. Prilikom osmišljavanja i izrade mentalne mape putem aplikacije, čija izrada počinje od centra dokumenta gdje se navodi središnja tema, preporučljivo je dodavati različite boje i formate teksta, umetati simbole, vanjske poveznice i dodatne bilješke oko podtema.

Kahoot!

Kahoot! je interaktivni digitalni alat namijenjen za izradu kvizova, diskusija i upitnika, a pokazao se odličnim u angažiranju učenika u temama koje se obrađuju te u provjeri znanja. Alat je osmišljen tako da se pitanje prikazuje učenicima kako bi ga mogli pročitati i nakon pet sekundi započinje se s odbrojavanjem i prikazuju se odgovori označeni bojama i oblicima. Učenici na svojim uređajima s kojima pristupaju kvizu imaju prikazane samo odgovarajuće boje i oblike vezane za odgovore i odabiru ono polje koje označuje odgovor za koji smatraju da je točan. Nakon svakog pitanja nastavniku se na ekranu prikazuje koliko je učenika odabralo koji odgovor i konačni poredak koji prikazuje pet učenika s najviše bodova.

GeoGebra

Spaja pojmove geometrija i algebra, čime se naslućuje da je interaktivni digitalni alat GeoGebra ponajprije namijenjen učenju matematike. Proteklih se godina GeoGebra istaknula kao alat kojeg nastavnici redovito uključuju u svoju nastavu, a učenici s lakoćom prihvaćaju. Iako se primarno može koristiti u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju i nastavi, ovaj je alat dinamične matematike primjenjiv na svim razinama obrazovanja. GeoGebra povezuje područja interaktivne geometrije, algebre, tabličnih proračuna, statistike, analize i crtanja grafova i ponajprije je namijenjena primjeni u matematici, ali i u ostalim prirodoslovnim predmetima.

H5P

Interaktivne prezentacije, igre, kvizovi, videozapisi - svi se ovi izradom raznovrsni interaktivni sadržaji mogu jednostavno i besplatno izraditi putem jednog alata - H5P. Ovaj je alat visoko primjenjiv za nastavu različitih predmetnih područja s obzirom na to da se može koristiti kao prezentacijski alat, za prikaz interaktivnih videozapisa, lente vremena, upitnika... Lako se njime koristiti, intuitivan je i zbog toga nastavnici i učenici neće morati uložiti mnogo vremena za upoznavanje s funkcionalnostima. Idealan je za nastavnike koji žele učenicima pomoću ovog alata pripremiti različite interaktivne sadržaje. Sve što se izradi pomoću alata H5P, moguće je izvoziti i uvoziti ili ugraditi na druge mrežne stranice.

Testmoz

Pisani kotrolni zadaci, ispiti i kolokviji nisu nemogući u virtualnom svijetu. Besplatni digitalni alat Testmoz omogućava izradu kvizova i podešavanje parametara za automatsko bodovanje. Osnovna verzija alata korisniku omogućava maksimalno 50 pitanja po kvizu te neograničen broj sudionika, ali pamtit će rezultate samo za prvih 100. Postoji i mogućnost plaćanja godišnje pretplate za dodatne funkcionalnosti kao što su neograničen broj pitanja po kvizu, sučelje za pristup svim izrađenim kvizovima i prikupljanje rezultata za neograničen broj sudionika.

Office 365

Office 365 je sustav koji je najkorišteniji desktop alat za izradu sadržaja (Word, Excel, PowerPoint) preselio u oblak, čime je omogućio pristup svim dokumentima u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg uređaja spojenog na internet. Sustav je obogaćen i brojnim različitim alatima koji omogućavaju veću produktivnost kako u poslovnim okruženjima tako i u nastavnom procesu, primjerice, Planner i Teams omogućavaju planiranje projekata, praćenje razvoja, formiranje timova i raspodjelu ljudskih resursa, a OneNote i Class NoteBook olakšavaju izradu, organizaciju i dijeljenje bilješki, fotografija i važnih informacija na jednom mjestu. Svim učenicima, učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola omogućen je besplatan pristup sustavu Office 365 korištenjem svojeg elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Zoom

Zoom Video Communications je kompanija koja u svojem vlasništvu ima jednu od trenutno najpopularnijih aplikacija na svijetu - program koji je jednostavno koristiti, a kao da je stvoren za svijet koji se našao u karanteni jer omogućava virtualne sastanke i konferencije koji su odjednom postali dio naše svakodnevnice. Fakulteti diljem svijeta otkazali su nastavu i trenutno je održavaju putem Zooma, što znači da trenutno stotine tisuća studenata dnevno koriste tu platformu, a treba im pridružiti i milijune ljudi koji danas rade od kuće. Iako mnoge aplikacije omogućavaju videopozive, upravo je Zoom zabilježio veliku popularnost, i to zato što omogućava konferencije do čak 1000 ljudi, koje mogu koristiti kako male tvrtke tako i velike korporacije, što uvelike olakšava online sastanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. veljača 2024 17:33