Prosječan Hrvat na godinu popije čak pet kilograma kave. Vrijeme je da napokon, u maniri hobističkog bariste, naučimo kako se priprema savršena kava. Svoje trikove otkrili su nam mladi profesionalci

Tri bariste otkrivaju kako uz neobične sastojke koje svi imamo u kuhinji ‘kućnu kavu‘ napraviti boljom od one iz kafića

Čili, naribana korica naranče, proteinski namaz od badema, votka, sirup od vanilije, viski... Jeste li dovoljno hrabri dodati ove neočekivane sastojke u svoju kavu?
 Marko Todorov/Cropix

Toplo mlijeko, vrećica od četiri grama šećera ili eventualno malo šlaga sa čokoladnim strugotinama ili daškom kakaa – ovo su dodaci kojima Hrvati najčešće oplemenjuju svoj omiljeni napitak, bilo da se radilo o espressu, macchiatu, cappuccinu... Činjenica da prosječan Hrvat na godinu popije čak pet kilograma kave svrstava nas među velike kavopije zajedno s Fincima, Norvežanima, Islanđanima i drugim Skandinavcima koji popiju preko devet kilograma.

Svaki strastveni kavoljubac ujedno je i hobistički barista, odnosno ima vlastitu recepturu za kavu baš po svom ukusu. Srećom, danas nije teško usavršiti se u pripremi kave jer ponuda superautomatskih aparata za kavu, poput onih čuvene talijanske kompanije De’Longhi, nikada nije bila bogatija.

image
De‘Longhi

Ovakvi, gotovo čarobni, uređaji omogućuju svakom od nas, čak i ako smo najveće neznalice po pitanju kave, da svaki put pripremimo perfektan napitak od kave koji je u rangu onog iz kafića.

Dovoljno je samo jednom dodirnuti ikonicu na zaslonu i to je to. Superautomatski De’Longhi aparati za kavu kao što je, primjerice, Dinamica Plus koriste tehnologiju „od-zrna-do-šalice“, odnosno, od svježe mljevenih zrna do fino istočene tekućine u idealnom omjeru, pomoću koje se mogu pripremiti napitci od kave sa savršenom temperaturom, gustoćom, bojom i okusom.

image
De‘Longhi

Uz par malo drugačijih recepata i tehnika koje nam je otkrilo troje profesionalnih barista kod kuće ćete imati bogatiji meni kavenih napitaka nego u kafiću

No, ako ste već probudili baristu u sebi i znate pripremati omiljenu kavu kod kuće poput profesionalca zašto se ne biste upustili u novu avanturu – uz otkrivanje malo drugačijih recepata i tehnika. Uz par jednostavnih trikova troje profesionalnih barista ubrzo ćete na svom kućnom meniju imati širu ponudu napitaka od kave nego što je imaju mnogi razvikani ugostiteljski objekti.

image

Antonela Bokan, baristica i barmenica

Matija Djanješić/Cropix

Jedna od baristica i barmenica koja nam je dala korisne savjete je 30-godišnja Antonela Bokan, rodom s otoka Murtera, koja je prvotno krenula graditi karijeru u svijetu knjižničarstva. Danas je, pak, presretna što je promijenila životni smjer i otkrila ljubav prema kavi koju ranije čak nije mogla niti pomirisati. Sada joj malo što može zamijeniti nužnu dozu kofeina koju joj pruža fini espresso ili bogata kava s mlijekom. Ipak, Antonela koja radi u Caffe Frei na istoku Zagreba, u rukavu ima par recepata koji je svaki put iznova oduševe, baš kao i bilo koga tko ih se odvaži probati.

Jedan od njih je aromatični sicilijski espresso kojeg i vi možete kod kuće lako napraviti. Prije nego što postavite šalicu za kavu u svoj aparat za kavu, dodajte u nju pola žličice naribane korice naranče, a potom, kao i inače, uz pomoć automatskog aparata za kavu napravite klasični espresso. Odaberite De’Longhi Selezione Espresso koji će ostaviti slatki okus svježeg voća ili, primjerice, nešto jači De’Longhi Classico Espresso s pikantnim notama duhana i kakaa.

image

Sicilijski espresso obogaćen naribanom korom naranče

Matija Djanješić/Cropix

- Miješanjem naribane korice naranče i finog espressa dobije se posve druga aroma, citrusna, a prvi gutljaj otvara sve okusne pupoljke. Neki uz kavu rado piju sok od cijeđene naranče, a ova kombinacija još je moćnija – objašnjava Antonela. Ona voli eksperimentirati i u kavu umiješati razne praškaste začine. Osim naranče, dobitnom kombinacijom pokazao se mljeveni čili, a priprema je jednaka kao i kod sicilijskog espressa.

- Važno je uvijek prvo staviti začin pa onda pustiti kavu da teče po njemu jer će se tako raspiriti arome. Kada se posluži espresso se može malo promiješati, iako sve ovisi o osobnom ukusu – savjetuje Antonela.

image

Espresso s dodatkom ljutog čilija

Matija Djanješić/Cropix

Osim začina s espressom se odlično slažu i razni slatkasti namazi, poput Nutelle ili proteinskog namaza od badema.

- Taj proteinski espresso mi je možda najdraži. Samo se stavi žličica namaza u šalicu i potom se pusti da se po njemu prelije espresso koji će ga fino rastopiti. Trik koji ne treba zaboraviti je – topla šalica. Trebala bi biti na temperaturi od 60-ak stupnjeva, odnosno da bude mlaka kada je držimo. Može se zagrijati nakratko u pećnici ili uranjanjem u toplu vodu, a budući da nam je stiglo lijepo vrijeme, može se zagrijati i ako je nakratko ostavimo vani na suncu – otkrila nam je Antonela.

Pravilni omjeri, odvojeni slojevi, šećerni sirup i kvalitetna alkoholna pića tajni su trikovi za pripremu napitaka na kojima će vam pozavidjeti svi Instagram pratitelji

Tajna instagramabilnih napitaka raskošnog okusa 26-godišnje zagrebačke baristice i barmenice Lane Jurišić koja je tijekom osam godina postala ekspertica za sve vezano uz kavu su, priznaje nam, sirupi ili alkohol.

image

Lana Jurišić, baristica i barmenica

Marko Todorov/Cropix

- Sirupe je toliko jednostavno napraviti, u različitim okusima, a mogu podići svaku kavu na viši nivo. Primjerice, za sirup od vanilije koji je ključna komponenta za vanilla latte potrebna su samo tri sastojka: voda, šećer i mahuna vanilije. U omjeru 1:1 stavite kuhati 2 dl vode i 200 g šećera. Treba ih maknuti s izvora topline u trenutku kada je šećer rastopljen, a još nije došlo do faze ključanja. Tada se prereže mahuna vanilije, sjemenke se sastružu i dodaju u toplu smjesu šećera i vode. Aromatična smjesa treba odstajati 10-ak min, a potom se procijedi kroz sito ili filter za kavu i sirup je spreman – otkrila nam je Lana, voditeljica kavane Kavkaz.

U atraktivnu staklenu šalicu prvo treba uliti 20 ml sirupa od vanilije, drugi sloj je moćni espresso, a treći i završni sloj je delikatno pjenasto izrađeno mlijeko. Ako su slojevi jasno odvojeni, vanilla latte je uspio.

image

Vanilla latte

Marko Todorov/Cropix

Čisti šećerni sirup, bez dodatka vanilije, trebat će vam ako se želite okušati u pripremi Irish coffe.

- Uz 15 ml šećernog sirupa i, naravno, 30 ml irskog viskija po želji za Irish coffe treba vam caffe Americano, koji je u srži espresso razrijeđen vrućom vodom, u ovom receptu s 30 ml. Sve se to zajedno umiješa, a potom se na vrh doda tučeno slatko vrhnje ili malo sladoleda od vanilije za ledenu verziju – objasnila je Lana koja obožava kavu pa je pije i previše, čak šest do sedam espressa na dan. Ali, kad se tijelo navikne kofein nema toliko efekta, govori osmjehujući se, pokušavajući nas uvjeriti u tu tezu.

Kad ne pije espresso, rado će popiti espresso martini.

image

Espresso martini

Marko Todorov/Cropix

- Riječ je o dosta jakom koktelu koji je navodno nastao kada je manekenka Kate Moss u nekom baru u Londonu zatražila piće koje će ju istovremeno i razbuditi i opiti, a ostalo je povijest. Od sastojaka je potrebno: 50 ml votke, 15 ml likera od kave, 0,5 ml šećernog sirupa, 30 ml vrućeg espressa i par kockica leda. Sve se stavi u shaker i dobro protrese kako bi se stvorila pjena, a potom se ulije u martini čašu – demonstrirala nam je Lana dodavši kako koktel treba konzumirati oprezno jer su već dva dovoljna da vas izbace iz tračnica.

Prije nego što se upustite u kućne latte art avanture s mlijekom, vježbajte s malo detergenta za pranje suđa

Da je ovaj koktel klasik za sva vremena smatra i 29-godišnji barmen i latte artist Matija Ivanišević. Rodom je iz Nove Gradiške i školovani je kuhar, ali kaže nije imao dovoljno ludosti da se time bavi. Kada se preselio u Zagreb, otkrio je čari kave i postao umjetnik bogatog znanja o ukrašavanju i posluživanju napitaka od kave, a danas radi u Blend baru u centru grada.

image

Matia Ivanišević, barmen i latte artist

Marko Todorov/Cropix

Pred našim očima od dvije kave s mlijekom napravio je mala umjetnička djela. Trebalo mu je točno 5 sekundi da ispraksiranim ulijevanjem mlijeka nacrta raskošni tulipan te 35 sekundi da uz pomoć metalnog štapića u šalici kave oblikuje medvjedića. Riječ je, kaže, o jednostavnim kreacijama koje svatko, može napraviti kod kuće uz malo vježbe i kvalitetniju pripremu mlijeka.

To je upravo prednost modernih superautomatskih aparata za kavu kao to su De’Longhi Dinamica Plus i Magnifica Evo koji imaju posebni sustav za pripremu mlijeka pomoću pare - De’Longhi LatteCrema™ sistem. On radi neovisno od sustava za pripremu kave kako bi se što brže stvorila para za pripremu toplog mlijeka svilenkaste, glatke teksture ili nježne, meke mliječne pjene. Kako bi kod kuće dobili najfiniju, kompaktnu mliječnu pjenu baš poput profesionalnih barista De’Longhijevi tehničari usavršili su s apsolutnom preciznošću metodu vještog miješanja zraka, mlijeka i pare.

image
De‘Longhi

Još naprednije 'barista' tehnologije za jednostavno upravljanje, bez nereda i za uvijek besprijekorne rezultate De’Longhi je ugradio u aparate za espresso kavu La Specialista Prestigio i La Specialista Maestro koji dovode u sklad znanost o zrnu kave, umijeće kuhanja espressa i latte kreativnost. Ovi su aparati oplemenjeni namjenskim sustav grijanja za pripremu mlijeka koji osigurava odlične performanse pare. Za kućne latte art avanture posebno je zgodno što se na ovim aparatima mlijeko, baš kao u kafiću, može ručno teksturirati pomoću My Latte Art steam wanda. On će vam pomoći da postignete savršenu tekstura mikropjene i temperaturu mlijeka, a to su dva elementa koji igraju bitnu ulogu postizanju prozračne i svilenkaste pjene pogodne za latte art.

- Može se crtati po svim vrstama kava jer je za latte art, zapravo, najbitnije mlijeko. Ono ne bi trebalo prelaziti toplinu od 62 stupnja jer inače enzimi postaju prerijetki. Za crtanje je najpogodnije svježe kravlje mlijeko s većim postotkom mliječne masti koje treba skladištiti u hladnjaku na 3-5 stupnjeva. Bademovo, rižino ili bilo koje drugo, tzv. biljno mlijeko puno je vodenastije, nema potrebnu masnoću, stoga je i teže izvesti bilo kakav crtež. Za crtanje po jednoj kavi treba vam minimalno 2,2 dl mlijeka. Kada se tretira uređajem pod visokim tlakom, on izvrti mlijeko centrifugalnom silom i nastane fina mliječna krema – objašnjava Matija.

image

Kava na kojoj je Ivanišević nacrtao raskošni tulipan

Marko Todorov/Cropix

Da bi se, pak, usavršili u crtanju, potrebno je puno vježbe. Način izlijevanja mlijeka u šalicu razlikuje se ovisno o crtežu. Kako točno treba ulijevati mlijeko, kojim pokretom i na kojoj visini, da biste dobili srce ili tulipan lako je otkriti uz pomoć interneta i mnogi edukativnih videa.

Ako se želimo usavršiti u latte artu, naš sugovornik predlaže da prvo vježbamo s 1 dl vode i par kapi detergenta za pranje suđa.

- Puno ga je teže kontrolirati, ali jednom kad se to savlada, s mlijekom je jednostavno raditi – dodaje. Za crtanje tulipana potreban je miran zglob. Kreće se iz jedne točke i mlijeko se izlijeva iz visoka prema niskom.

image

Medvjedić koji namiguje na svilenkastoj mikropjeni

Marko Todorov/Cropix

Medvjedić koji namiguje je, pak, malo kompliciraniji za izvesti, ali ne previše.

- Kreće se s dva pokreta zgloba jer se dio mlijeka ulijeva stvaranjem krugova i prema tome nastaje obris crteža, odnosno glava i njuška. S ostatkom pjene sam uz pomoć žličice izvukao uši, a detalje na njušci i oči sam iscrtao uz pomoć štapića i malo espressa koji sam odvojio sa strane – ističe Matija dodajući da se crtež na kavi zadržava dvije do tri minute. A to je sasvim dovoljno da okinete fotografiju svog latte umijeća i potom se opustite uživajući u punoći okusa primamljive kave.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i DeLonghi Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:43