Kada su u pitanju kaveni napitci, Hrvati, za razliku od mnogih drugih nacija, igraju na sigurno. Macchiato, cappuccino, espresso te, eventualno, produženi espresso su vrste kava koje najčešće pijemo i to u velikim količinama. No, možda je vrijeme za promjenu

Znate li što su kaffost, pharisäer i mazgaran te kakve veze s vašim omiljenim napitkom imaju mačke, majmuni i slonovi?

Ako pažljivo iskombinirate sastojke, u svojoj šalici kave možete otkriti cijeli svijet
 Shutterstock

Je li vam ikada palo na pamet razbiti jedno jaje i skupa sa zgnječenom ljuskom dodati ga u kavu? Ili, pak, začiniti svoj omiljeni jutarnji napitak s malo maslaca, sirne skute ili barem s par mililitara limunovog soka?

Kada su u pitanju kaveni napitci, Hrvati, za razliku od mnogih drugih nacija, igraju na sigurno. Macchiato, cappuccino, espresso te, eventualno, produženi espresso su vrste kava koje najčešće pijemo i to u velikim količinama jer kultura višesatnog ispijanja kave neizostavan je dio gradskog života i druženja.

Iako o tome baš i ne promišljamo često, diljem svijeta kava se zapravo poslužuje na više načina nego što možemo zamisliti. Svi slijedimo vrlo sličan ritual – probudimo se i već nam je na umu prva jutarnja šalica kave. No, u potrebnim sastojcima i procesu pripreme kave, svaka nacija ima svoja ustaljena pravila.

Hrvati ne smatraju limunov sok, maslac i jaje prikladnim sastojcima za kavu, ali u drugim kulturama to je višestoljetna norma. Primjerice, u Švedskoj je sasvim uobičajeno naručiti ili pripremiti kod kuće kavu s jajetom. Razbijete jedno jaje i zajedno s ljuskom ga pomiješate sa zrncima kave, a potom ovaj neobični miks stavite da se kuha. Jaje će poput svojevrsnog filtera na sebe preuzeti nečistoće iz kave pa će procijeđeni napitak na kraju rezultirati raskošnim okusom i aromom.

image

Vijetnamska kava od jajeta, cà phê trứng

Shutterstock

Jaje se u kavu dodaje i u nekim drugim dijelovima svijeta, primjerice u Vijetnamu, gdje se pije napitak po imenu cà phê trứng, a sastoji se od pola šalice kave i pola šalice kondenziranog mlijeka tučenog sa sirovim žutanjkom i šećerom sve dok se ne stvori slatka kremasta pjena.

Najbizarnije kave

Možda vam ovi recepti zvuče pomalo ludo, no, vjerujte, nisu ni blizu najbizarnijim kavama koje kavoljupci piju.

Primjerice, jedna od najskupljih kava na svijetu može se popiti u Indoneziji i nosi naziv Kopi Luwak. Šalica te kave stoji 100 dolara zato što se radi o posebnim zrnima kave koja se sakupljaju iz izmeta mačaka cibetki koje se hrane kavom s plantaža. Vjeruje se da se zahvaljujući mačkama pojačava okus kave koja je iznimno cijenjena.

Slično kavi Kopi Luwak, na Tajlandu se zrna sakupljaju iz izmeta slonova. Budući da su oni biljojedi s manje kiselosti u procesu probave, rezultat je slatkasta kava s notama čokolade, voća i orašastih plodova. Za još jednu posebno egzotičnu varijantu napitka zaslužna je endemska vrsta majmuna makaki Formosa koja obitava na Tajvanu. Oni jedu bobice kave i ispljunu sjemenke koje ne mogu probaviti. One se skupljaju i proizvode u zrna kave koja navodno imaju neodoljiv okus vanilije.

image

Kopi Luwak, jedna od najskupljih kava na svijetu

Shutterstock

Srećom, ovi uvrnuti načini pripreme kave nisu uobičajeni. Indonezija, Tajland i Tajvan su iznimka, a u mnogim drugim zemljama kava se priprema na načine koje i vi kod kuće možete lako rekreirati i probati neke od smjelih recepata kao što je finski kaffost.

U ovoj nordijskoj zemlji vruću kavu prelijevaju preko komada juustoleipä, odnosno sirne skute. Iako nama možda zvuči neprivlačno, Finci obožavaju ovu jedinstvenu kombinaciju. U azijskim zemljama poput Singapura, Tajlanda i Malezije ljudi vjeruju da maslac pomaže u stvaranju bogatog okusa kave stoga svoju kavu prelijevaju preko kondenziranog mlijeka i potom začinjavaju komadićem maslaca na vrhu.

Kava s novčićem i alkoholom

Da biste napravili tradicionalnu rusku kavu trebat će vam neki novčić i votka. Prema izvornom receptu, prvo bi se na dno šalice stavio novčić, zatim bi se jedna trećina šalice napunila kavom, a potom bi se ulijevala votka sve dok ponovno ne biste kroz tekućinu vidjeli novčić. Ako se, pak, danas upuštate u miksanje ove kave pobrinite se da je novčić dobro dezinficiran. Alkohol u svoju kavu od pamtivijeka rado miješaju i Irci. Njihov je tradicionalni napitak danas poznat i popularan širom svijeta, a da biste ga pripremili potreban vam je vrući espresso, irski viski, šećer i tučeno slatko vrhnje. I Nijemci u svoj dekadentni pharisäer, kojeg je lako zavoljeti, dodaju malo alkohola. Ključni su sastojci espresso, rum i šećera, a da bi doživljaj bio potpun, napitak treba bogato preliti šlagom i čokoladnim strugotinama.

image

Njemački kaveni napitak pharisäer

Shutterstock

Ovaj primamljivi napitak, kao i mnoge druge recepture možete pokušati napraviti i sami kod kuće. U ovakve kofeinske avanture i eksperimentiranja najbolje upustiti uz pomoć superautomatskih aparata za kavu, poput onih iz ponude čuvene talijanske kompanije De’Longhi.

Njihovi aparati za kavu koriste tehnologiju „od-zrna-do-šalice“, odnosno, od svježe mljevenih zrna do fino istočene tekućine u idealnom omjeru, pomoću koje se mogu pripremiti napitci od kave sa savršenom temperaturom, gustoćom, bojom i okusom. Primjerice, De’Longhi Dinamica Plus nudi širok izbor tradicionalnih recepata uz jedan pritisak tipke: espresso, kava, produljena kava, cappuccino, latte macchiato i toplo mlijeko prema originalnim recepturama, a postoji i „MY“ funkcija uz koju možete personalizirati svaki napitak podešavanjem arome, odnosno količine mlijeka i kave za savršen užitak u potpunosti prilagođen vašem ukusu i novim recepturama.

image
De‘Longhi

Podiže iz mrtvih

Mliječna pjena, šlag, alkohol u kavi... Turci se na ovakve mikseve zgražaju. Za njih je jedina prava kava ona koja se nalijeva iz posebne bakrene ili mjedene džezve. Turska kava je posebna po tome što se priprema nefiltrirana pa se talog taloži na dno.

Hrvati ne smatraju limunov sok, maslac i jaje prikladnim sastojcima za kavu, ali u drugim kulturama to je višestoljetna norma

Ako ste i sami fan ovakvih jakih kava, onda će vam se svidjeti talijanska tradicija. Naime, pravi talijanski espresso romano dolazi poslužen s kriškom limuna koji ovoj gorkoj kavi otvara aromu slatkih nota. I Portugalci u mazgaran, svoj tradicionalni kaveni napitak dodaju limun. Riječ je o osvježavajućem piću od espressa prelivenog preko leda u visokoj i uskoj čaši, s malo limunovog soka i par krišaka limuna. Iako mazagran zapravo potječe iz Alžira, upravo su Portugalci u ledeni napitak od kave počeli dodavati aromu limuna koja je popularizirala ovo piće.

image

Mazgaran, ledeni napitak od kave i limunovog soka

Shutterstock

Kinezi, pak, u svoju kavu dodaju – čaj. Yuenyeung je kaveni napitak iznimno popularan u Hong Kongu, a sastoji se od mješavine kave i čaja s mlijekom u omjeru 3:7. Može se piti topao ili hladan, a kombinacijom različitih vrsta čajeva s mlijekom stvaraju se razni jedinstveni okusi.

No, ako tražite jaku i oštru kavu koja će vas podići iz mrtvih, imamo par prijedloga. U Senegalu se pije café touba, odnosno kava začinjena gvinejskim paprom. On se pomiješa sa zrnima kave pa se prže, melju i filtriraju, a rezultat je kava nakon koje vam se sigurno neće spavati. Jaka kava pije se i u Saudijskoj Arabiji te drugim arapskim zemljama. Njihov napitak qahwa specifičan je po mješavini začina koji uključuju uključujući kardamom, cimet, klinčiće, šafran i đumbir. Kako bi se malo ublažila, qahwa se često poslužuje sa sušenim datuljama. Začine u kavi vole i Meksikanci. Njihova tradicionalna café de olla zakuhava se sa štapićem cimeta, zaslađuje se s piloncillom, odnosno nerafiniranim šećerom od trske i poslužuje u glinenoj šalici.

Znate li zašto Francuzi svoj café au lait poslužuju u širokim šalicama ili od čega se sastoji austrijski Wiener Mélangeu?

Sva mliječna raskoš

Australija, Francuska i Austrija neka vam budu inspiracija ako preferirate slabije kave bogate mlijekom koje se mogu ispijati cijeli dan. Australci obožavaju flat white, kava slična macchiatu samo s puno više baršunaste mikropjene. Francuzi svoj jutarnji café au lait vole piti s jednakim dijelovima parenog mlijeka i svježeg espressa. Trik je u tome da ga poslužite u širokoj šalici, kako biste jednostavno mogli umakati croissant. Uglađeni Austrijanci uživaju u Wiener Mélangeu koji je okusom sličan cappuccinu. Riječ je o espressu prelivenom kuhanim mlijekom i delikatnom mliječnom pjenom, a zatim još i šlagom i kakaom u prahu.

image

Francuski café au lait

Shutterstock

Bilo da vam za specijalne recepte tradicionalnih svjetskih kava te za vaše kavene eksperimente treba toplo mlijeko ili gusta i kremasta pjena, uz De’Longhijeve moderne superautomatske aparate za kavu dovoljno je tek jednostavno okrenuti regulacijski kotačić za željenu količinu pjene.

Aparati kao što su De’Longhi Dinamica Plus i Magnifica Evo imaju taj posebni sustav za pripremu mlijeka pomoću pare - De’Longhi LatteCrema™ sistem. On radi neovisno od sustava za pripremu kave kako bi se što brže stvorila para za pripremu toplog mlijeka svilenkaste, glatke teksture ili nježne, meke mliječne pjene. Kako bi kod kuće dobili najfiniju, kompaktnu mliječnu pjenu baš poput profesionalnih barista De’Longhijevi tehničari usavršili su s apsolutnom preciznošću metodu vještog miješanja zraka, mlijeka i pare.

image
De‘Longhi

Vrući, topli, mlaki ili ledeni napitci od kave uz De’Longhijeve vrhunske aparate za kavu gotovi su u tren oka i savršeno nadopunjuju razne kreacije poput frappéa, ledene kave utopljena u mliječnu pjenu koji se u vrućoj Grčkoj ljeti pije još od 1950-ih. Ledena kava cà phê đá, vrlo slatka i vrlo jaka, popularna je i u Vijetnamu. Priprema se od grubo mljevene tamne pržene kave, koja se kroz francuski filter nalijeva u šalicu s kondenziranim mlijekom i leda kroz francuski filter.

Odvažite se obogatiti svoju kofeinsku rutinu i kušati nešto novo. Krenite postepeno otkrivati nove okuse uz neke od začina koji su kod nas lako nabavljivi, a sjajno sljubljuju s kavom, kao što su cimet ili kakao.

Oni koji radije biraju ovakve slađe kavene napitke usrećili bi se u Španjolskoj gdje je pravi hit café bombon, intenzivan, gusti i zašećereni napitak od jednake količine kondenziranog mlijeka i crne kave. Jako sladak je i brazilski cafezinho, espresso kuhan sa šećerom, kakav se zapravo pije i na Kubi gdje je poznat pod nazivom café cubano.

image

Kava sa začinima

Shutterstock

Neki od ovih recepata su čudni, neki su potpuno bizarni, neki su jednostavni, izrazito primamljivi i već vam stvaraju zazubice, a neki su dosta smjeli i komplicirani. No, odvažite se obogatiti svoju kofeinsku rutinu i kušati nešto novo. Uz pomoć moćnih aparata za kavu poput De’Longhi Dinamica Plus i Magnifica Evo upustite se u eksperimentiranje s kavom, mlijekom, šećerom, začinima, šlagom, čokoladom i ostalim slasnim sastojcima. Ne morate odmah u kavu ubaciti jaje ili skutu, krenite postepeno otkrivati nove okuse uz neke od začina koji su kod nas lako nabavljivi, a sjajno sljubljuju s kavom, kao što su cimet, kakao, med, kurkuma, muškatni oraščić ili đumbir. Ako pažljivo iskombinirate sastojke, u svojoj šalici možete otkriti cijeli svijet.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i DeLonghi Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:44