KOMENTAR

IVANKA TOMA Ovakav ultimatum ni HDZ ni SDP ne bi trebali trpjeti

 CROPIX

Bit će zanimljivo čuti Božu Petrova nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i SDP-a Zoranom Milanovićem.

Za koju će to spoznaju Petrov postati bogatiji nakon toga i kakva će biti dobrobit za Hrvatsku time što je ucjenama za isti stol dovukao predstavnike dviju koalicija koje mu već tri tjedna ponavljaju da ne žele zajedno vladati?

Nešto će reći, ali jedino pametno i konstruktivno bi bilo da nakon tog sastanka objavi da je završen igrokaz i kaže koga Most namjerava podržati u formiranju vlasti. Jer sve što je Most radio dosad besmisleno je i zemlju ne vodi nikuda, osim u ustavnu krizu.

Pokazalo se da njihove priče o reformama nemaju gotovo nikakav sadržaj i da su bile samo predstava za kupovanje vremena.

No, i to bi se moglo razumjeti i prožvakati da je Most u ta dva tjedna koliko je hinio da pregovara o reformama iskoristio kako bi se u prvom redu odlučili što sami žele - hoće li u novom ustroju vlasti formirati jaki saborski klub koji će podržati manjinsku vladu te kroz Sabor kontrolirati provodi li Vlada njihov sporazum, ili su im ambicije veće i znače ulazak u izvršnu vlast.

Stvar je vrlo jednostavna. Za njih postoje dvije opcije, ili podržavanje manjinske vlade ili participacija u izvršnoj vlasti. Samo treba odlučiti što se želi, i s kim.

Priče o tome da ne žele ni s jednima ni s drugima, da njima nije do fotelja i da bi htjeli vlast stručnjaka toliko su besmislene da na njih ne treba trošiti riječi.

Ako doista ne žele ni s jednima, onda neka kažu da su za nove izbore, neka izađu pred birače i ostvare rezultat koji nije uspio ni HDZ-ovoj ni SDP-ovoj koaliciji, a to je da sami formiraju parlamentarnu većinu.

Jedino ako u ponovljenim izborima osvoje apsolutnu većinu imat će moralno pravo, a i stvarnu mogućnost, govoriti kako ne žele ni s jednima ni s drugima.

Ovo što sad rade su ucjene i ultimatumi kakve si SDP, a ni HDZ nisu dopustili ni u najmračnijim trenucima svoje stranačke povijesti.

Bez obzira na to što misle jedan o drugome, kad je to bilo važno za Hrvatsku, kao kod arbitraže sa Slovenijom, Karamarko i Milanović su sjeli za isti stol.

Šteta što neće i uoči sastanka s Petrovom. Ne da bi se nešto dogovorili, nego da bi Petrovu izbili iz glave da je mesija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:59