PIŠE IVANKA TOMA

RASKRINKAN PLAN TOMISLAVA KARAMARKA Sve je očitije da HDZ želi nove izbore, a vjetar u leđa im daje i predsjednica Grabar-Kitarović

HDZ očigledno ne vjeruje kako može dobiti podršku u Saboru da bi formirao Vladu, pa im novi izbori izgledaju kao mnogo bolje rješenje
 Damjan TadiĆ / CROPIX

Nije se konstituirao Sabor, ali se barem nešto razbistrilo. A to je da nove izbore više od svih priželjkuje HDZ. Jer da nije tako onda bi, ako već nisu istaknuli svoga kandidata, podržali izbor zastupnika Mosta, Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora. Mostov zastupnik na čelu Sabora ne bi im smio biti nikakav problem jer Vladu ionako ne mogu (kao ni SDP-ova koalicija) formirati bez Mosta, a to samo po sebi znači da s Mostom moraju podijeliti funkcije. S obzirom na omjer snaga, potpuno je logično da manjem partneru koji je ključan za formiranje vlasti pripadne glavna funkcija u zakonodavnom tijelu. HDZ, međutim, očigledno ne vjeruje kako može dobiti dovoljnu podršku u Saboru da bi formirao Vladu, pa im novi izbori izgledaju kao daleko bolje rješenje. Jer, ma kako prošli, nemaju što izgubiti. Dapače, u ponovljenim izborima za očekivati je daleko manji odaziv birača, a svi dosadašnji su pokazali da što je manja izlaznost, to je bolje za HDZ.

Naravno da će se na to nadovezati pitanje troška novih izbora, te gubitka vremena, no sve je to dio demokratskih procedura, a demokracija ima svoju cijenu. HDZ ima pravo donositi odluke koje vode prema novom izjašnjavanju birača, a ako do njega dođe građani će prosuditi žele li ih kazniti ili nagraditi za takvo ponašanje.

Treba, međutim, upozoriti da predsjednica Republike nema takvu slobodu. Njezina ustavna uloga i odgovornost moraju biti iznad stranačkih interesa. Ako se već u kampanji nije uspjela suzdržati od pokazivanja pristranosti prema svojoj bivšoj stranci, sada bi to morala.

Tim prije što snosi veliki dio odgovornosti za činjenicu da se u četvrtak nije konstituirao Sabor. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, potpuno svjesna da nema mandatara i da se još nisu profilirali odnosi između političkih snaga u novom, osmom sazivu Sabora, te jednako tako svjesna da ni Most nije završio pregovore sa SDP-om i HDZ-om, ipak sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora. Nije učinila ništa neustavno, ali si je natovarila na vrat odgovornost koja joj nije trebala. Što ako u konzultacijama s čelnicima političkih opcija koje su izabrane u novi Sabor opet utvrdi da nitko nema 76 potpisa? Što ako se i u trećem krugu konzultacija dogodi to isto? Hoće li tada predsjednica Republike odrediti mandatarom onoga tko joj donese najviše potpisa, ili onoga tko joj ostavi najbolji dojam?

Ili predsjednica Grabar-Kitarović smatra da Ustav može tumačiti tako da uopće ne treba odrediti mandatara, nego samo raspisati nove izbore i formirati nestranačku vladu?! Možda bi se Ustav mogao interpretirati i na takav način, no tko nakon svega može reći da nije u pravu Peđa Grbin koji tvrdi da je određivanje mandatara nužno, a raspisivanje novih izbora moguće tek kada se u Saboru pokaže da nitko ne može sastaviti Vladu?

Davanje predsjedniku(ci) države ovlasti da raspiše ponovljene izbore bez da je imenovala mandatara otvorilo bi, pojašnjavao je Grbin, prostor za manipulaciju, jer bi predsjednik mogao ponoviti izbore svaki put kad mu se ne svidi politička opcija koja bi mogla formirati vlast. Taman kad su se svi složili oko toga da nema određivanja mandatara prije nego se prikupi 76 potpisa, došli smo do situacije u kojoj se s relevantnim argumentima tumači nešto drugo. Ali nije problem u tome. Ustav je dao glavne okvire i stvar je samo u tome imamo li u političkom životu dovoljno odgovorne i zrele osobe koje znaju naći izlaz iz kompleksnih situacija u kakvoj smo trenutno.

Za sada se pokazuje da u novim vodama znaju plivati samo političke stranke. Ma koliko da su u nezavidnoj situaciji s obzirom na broj osvojenih mandata, i SDP i HDZ u zadanim okvirima vode bitku za saborsku većinu. Za razliku od njih, Most koji je proizvod želje velikog broja birača da se stvori treća politička opcija, toliko željeni treći put, poput utopljenika mlatara rukama po vodi i očajnički se pokušava održati na površini.

Naime, ako je Božo Petrov tijekom kampanje, i kasnije kada su se prebrojali saborski mandati, doista vjerovao da Most može biti faktor koji će najveće političke stranke natjerati na suradnju i zajedničko formiranje vlasti, onda se nakon jučerašnjeg fijaska u Saboru morao osvijestiti. Most ima samo dvije mogućnosti. Jedna je da ustraje na suradnji, što praktično znači podržavanje HDZ-a u opciji forsiranja novih izbora. Druga je ono što je Petrov naznačio u razgovorima s koalicijom Hrvatska raste - da svatko od mostovaca glasa po svojoj savjesti, pa će negdje prevagnuti, ali će se formirati vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:01